Katılım ekonomisi: Katılım endeksleri

Katılım endeksleri: Katılım ekonomisi büyür mü?

Katılım endeksleri, faizsiz kredi sistemi, faizsiz bankacılık işlemleri yaygınlaştıkça önem kazanmaya devam ediyor.

Bu endeksleri 100, 50, 30 şirket ölçeğinde takip ederek geleceğin eğilimleri hakkında önemli fikir sahibi olabiliriz. Bu endeksler dahilindeki hisselerin zamanla değişen sektörel dağılımları da seçici olarak kredi kullandırma planının ne kadar işlediğini gösterecektir. Reel ekonomiyi canlandırma hamleleri ile sektörlerin sürdürülebilir büyümesi çok iyi planlama gerektirir ki bunun da zamanla daha iyi seviyelere geleceğini model bakışla ifade edebiliriz.

Katılım 30 endeksi: Tarihsel döngüler için gerekli veri oluşumu tamamlandı

Baz etkisinin oluştuğu döneme bakarsak giderek daha tempoda kaldığını görmekteyiz. Bu etkinin gücü son haftalardaki hızlı yükselişin açıklamasıdır. Üzerine düşen tempoda olmakla birlikte pozitif katkı veren verilerin eklenmesi boğa eğiliminin korunabilmesi için kritik faktörlerden biridir. Diğer faktörse baz etkisinin ne kadar taklit edilebilir, kopyalanabilir olduğunu gösteren güç dengesi verileridir.

Bu dengenin durumunu koruması veya bir yeni eğilim içinde olması, gelecekteki temponun geçmişin ne kadar kopyası olabileceğini göstermektedir.

Baz etkisi, başlangıç noktasını da içermektedir, yükseliş temposunu düşürmüş olsa da devam etmektedir. Bu düşüş önümüzdeki haftalarda etkisini gösterecektir: endeksin gelecekteki düşeceği anlamına gelmez ama güç dengesi negatife dönerse yükselişi baskılanabilir olacaktır.

Geçmişte oluşan rakamlar üzerinden simülasyon bize geleceği verecektir: herhangi haber veya makro ver veya olay etkisi üzerinde durmuyoruz, durmayacağız.

Simülasyon: tarihsel gelişimin işaret ettikleri: ayı etkisi azalmadı

–  güçlenmesi için gerekli baz sinyal haftalık ölçekte pozitif değere ağır şekilde ilerliyor

–  bu ağır tempo piyasa takip eden hisse seçimi için kullanılabilir

– gelecek haftalarda baz sinyal gücü pozitif değerini korurken, sürdürülebilirlik anlamında problemler vardır

– bir başka deyişle: yakın geçmişteki primlerin tekrarı daha az sıklıkta beklenebilir (haftalık ölçek)

– hareketli ortalamalar üzerinden, basite indirgeyerek tarif edersek: son 3 hafta belirgin şekilde 28 haftalık ortalamadan pozitif sapma hali özellikle 2023 daha dalgalı devam edecektir

– bir strateji olarak: ortalamaya “hızlı” geri dönüşler daha fazla ilgi çekebilecektir

– haftalık bakışın günlük hareketlerden arınmış olduğunu hatırlatıyoruz.