İthali Yasak Olan Mallar Nelerdir?

İthali Yasak Olan Mallar Listesi:

Esrar ve Müstahzar Afyon

2313 sayılı Uyuşturucu Maddeleri Murakabesi Hakkında Kanun ve1961 sayılı Uluslar arası Uyuşturucu Maddeler Tek Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde esrar ve müstahzar afyonun ithalatı yasaktır.

İpek Böceği Tohumu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görülecek ihtiyaç üzerine verilecek ithal İpek Böceği tohumunun ithali 859 sayılı “ İpek Böceği ve Tohumu Yetiştirilmesi ve Muayene ve Satılması Hakkında Kanun”a göre (Tarım ve Köyişleri izinleri hariç) yasak bulunmaktadır.

Zirai amaçla kullanılan her türlü toprak, yaprak, sap, saman ot, tabi gübre.

Zirai Karantina Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, kültür ortamı torf ve perlit hariç olmak üzere, zirai amaçla kullanılan her türlü toprak, yaprak, sap, saman, ot ve tabi gübrenin ithalatı yasaktır.

Oyun Alet ve Makinaları

1072 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde rulet, tilt, langırt ve benzeri baht ve talihe bağlı veya maharet isteyen otomatik ve yarı otomatik el ve ayakla kullanılan oyun alet ve makinalarının ithalatı yasaktır.

Sahte menşeli eşya ve zarflar

Gümrük Kanununun 56. Maddesi uyarınca sahte menşeli eşya ile Türk menşeli eşyada kullanılmak üzere ve bunların başka ülke menşeli olduğunu gösterecek veya böyle bir izlenim uyandıracak nitelikte, üzerleri yabancı dille yazılı veya basılı her türlü boş zarf, şerit, etiket damga ve benzeri eşya ile Türkiye’de düzenlenebilecek belgeleri başka ülkelerde düzenlenmiş gibi gösterebilecek nitelikte, üzereleri imzalı veya imzasız olsun, Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı firmalara ait faturaların Türkiye’ye ithaline izin verilmez.

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthali

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan “Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2013/14)”

MADDE 2 – (1) Montreal Protokolünün Kopenhag değişiklikleri uyarınca, Kopenhag Değişikliklerine taraf olmayan (EK-A’da yer almayan) ülkelerden, EK-1’de GTİP’leri ile isimleri belirtilen eşyanın,
(2) Montreal Protokolünün Pekin Değişiklikleri uyarınca, Pekin Değişikliklerine taraf olmayan (EK-B’de yer almayan) ülkelerden, EK-2 ve EK-3’te GTİP’leri ile isimleri belirtilen eşyanın, ithalatı yapılamaz.

MADDE 4 – (1) Aşağıda GTİP ve tanımları belirtilen eşyanın saf veya karışım halinde olanlarının ithalatı yasaktır.

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthali

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2013/17)” EK-1 sayılı listede kayıtlı eşyanın ithalatı yasaktır.

Dökme alkollü içkilerin, alkollü içki kökenli karışım içkilerin, alkollü içki üretiminde kullanılabilecek tarımsal kökenli distilatların ve su, gıda alkolü gibi hammadde veya katkı maddeleri ilavesiyle alkollü içki hazırlanmasında kullanılabilecek konsantre içkiler

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan “Tütün, Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi:2013/19) Ek-3’te belirtilen dökme alkollü içkilerin, alkollü içki kökenli karışım içkilerin İthali yasaktır.

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıklar

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Madde ve Atıklara İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi:2012/3)” eki “İthali Yasak Atık ve Maddeler” 2/A ve 2/B kapsamında yer alan eşyanın ithalatı yasaktır.

Çevrenin korunması bakımından kontrol altında tutulan bazı Kimyasal maddeler

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Kimyasalların İthalat Denetimi Tebliği(Ürün Güvenliği ve Denetimi 2013/6)” eki II sayılı listede kayıtlı kimyasal maddelerin ithalatı yasaktır.

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Metal Hurdalar

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Madde ve Atıklara İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi 2013/23)” eki “İthali Yasak Metal Hurdalar (Ek:2) kapsamında yer alan eşyanın ithalatı yasaktır.

İthali yasaklanan ampuller(8539.22 ve 8539.31 G.T.P

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Tarafından 03.08.2012 tarih ve 54242 sayılı genelge ile yasaklanmıştır.

Kaynak: ito.org.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir