İş Bankası Hisse Yorumu / Alan Menkul – (31.07.2015)

İş Bankası Hisse Yorumu

İş Bankası, Aktif Kalitesi Sayesinde Risklerini Yönetmekte Başarılı

İş Bankası’nın aktif büyüklüğü 2015 yılının ilk çeyreğinde, %22 büyüyen kredi hacminin 178.65 Milyar TL seviyesine ulaşmasının etkisiyle, yıllık bazda %20 artarak 294 Milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Özellikle bankanın TL kredileri birinci çeyrekte yıllık bazda %18 artarak 106.4 Milyar TL seviyesine ulaşırken, FX krediler ise aynı dönemde döviz kurlarındaki oynaklığın etkisiyle %27 büyüyerek 71.4 Milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

Bankanın takipteki kredilerine baktığımızda, birinci çeyrekte İş Bankası’nın takipteki kredileri yıllık bazda %8 artarak 2.8 Milyon TL’ye yükselmiştir. Bununla birlikte, aynı dönemde banka toplamda 189.2 Milyon TL’lik varlık satışı yapmıştır. Bu nedenle, birinci çeyrekte bankanın takipteki kredilerinin toplam kredilerine oranı %1.8 seviyesinden %1.6 seviyesine gerilemiştir. Birinci çeyrekte bankanın takipteki kredilerinin içinde en yüksek payı kredi kartlarından kaynaklanan takipler oluşturmuştur. Böylece bankanın takipteki kredileri karşılama oranı, geçen yılın aynı dönemindeki %78.39 seviyesinden %73.31 oranına gerilemiştir. Dolayısıyla bankanın risk maliyeti birinci çeyrekte 99 baz puan olarak gerçekleşmiştir.

2015 yılsonu tahminlerimizde, TL kredilerde %15, FX kredilerde ise %22’lik bir büyüme olacağını öngörüyoruz. TL kredilerdeki %15’lik büyüme tahminimizde özellikle geçen yılki kredi büyüme oranını baz aldık. FX kredilerdeki %22’lik büyüme tahminimizde ise; döviz kurlarındaki oynaklığı baz aldık. Bununla birlikte, yılsonunda takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payının %1.7 olacağını öngörüyoruz. Sonuç olarak bankanın toplam kredi hacminde yılsonunda bankanın tahminlerinden bir miktar yüksek %17.7’lik bir büyüme tahmin ediyoruz. Bu dönemde bankanın risk maliyetinin ise; yıllık bazda 92 baz puana yükseleceğini tahmin ediyoruz.

Bankanın mevduatlarına baktığımızda, bankanın mevduatları birinci çeyrekte %15 artış sergileyerek 145.14 Milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Bu dönemde bankanın toplam mevduatlarının %55’lik kısmını oluşturan TL mevduatlar yıllık bazda %20 artarken, FX mevduatlar ise; TL bazında %8 artış göstermiştir. Böylece, bankanın kredilerinin mevduatlara oranı 7.14 baz puan artarak 123.09% oranına ulaşmıştır. Modelimize göre, bankanın mevduatlarının yılsonunda, Türkiye’deki tasarruf eğilimindeki artışın etkisiyle yıllık bazda %18 artış sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Yılsonunda kredilerin mevduatlara oranının ise; %124.6 seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz.

Net Faiz Marjı: Bankanın net faiz marjı birinci çeyrekte, faiz giderlerindeki artışın etkisiyle 23 baz puan azalarak %3.66 seviyesine geriledi. Bu arada, bankanın portföyündeki tüketici fiyatlarına endeksli tahvillerin getirisi birinci çeyrekte rakiplerine göre daha az düşüş göstererek sadece %5 oranında geriledi. Modelimize göre, bankanın net faiz gelirinin yılsonunda %16 artış göstereceğini ve bununla birlikte net faiz marjının ise; bankanın 3.7% – 3.9%’lük beklenti aralığından daha düşük bir seviyede %3.56 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Net ücret ve Komisyonlar: Bankanın net ücret ve komisyonları birinci çeyrekte %20 artarak 423.6 Milyon TL seviyesine ulaşmıştır. Bu artışta özellikle sigorta ücretleri ve nakit krediler önemli bir yer tutmuştur. Bankanın yatırımcı sunumuna göre, net ücretler ve komisyonlar kalemindeki yasal düzenleme etkilerini azaltmak içi, banka kredi kartlarından alınan ücretler, fon transferleri, sigorta ve ticari segmentlere yönelmiştir. Modelimize göre, bankanın net ücret ve komisyonlarında, bankanın beklentilerine paralel olarak %9’luk bir büyüme tahmin ediyoruz.

Faaliyet Giderleri: Bankanın faaliyet giderleri birinci çeyrekte müşterilere geri ödenen ücretlere rağmen %11 artış sergilemiştir. Böylece bankanın faaliyet giderlerinin toplam gelirlerine oranı %55 seviyesinde gerçekleşmiştir. Modelimizde, bankanın faaliyet giderlerinin yıl sonunda bankanın tahminlerinden daha yüksek bir seviyede %11 artacağını tahmin ederken, yılsonunda bankanın faaliyet giderlerinin toplam gelirlerine oranının %60 seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz.
Net Kar: Sonuç olarak, bankanın net karı birinci çeyrekte yıllık bazda %22 artarak 1 Milyar TL seviyesine ulaşmıştır. İş Bankası hisseleri şuan 0.68x PD/DD, 5.9x F/K ve %11.5 özkaynak karlılığı seviyesinden işlem görmektedir. Yılsonunda, bankanın net karının %9 artış göstereceğini buna bağlı olarak da özkaynak karlılığının %11 olacağını tahmin ediyoruz.

Net Kar: Sonuç olarak, bankanın net karı birinci çeyrekte yıllık bazda %22 artarak 1 Milyar TL seviyesine ulaşmıştır. İş Bankası hisseleri şuan 0.68x PD/DD, 5.9x F/K ve %11.5 özkaynak karlılığı seviyesinden işlem görmektedir. Yılsonunda, bankanın net karının %9 artış göstereceğini buna bağlı olarak da özkaynak karlılığının %11 olacağını tahmin ediyoruz.

Riskler
İş Bankasının Kredilerinin mevduatlara oranının sektör ortalamasından yüksek olması
Kredi büyümesini sınırlamak için Merkez Bankası ve BDDK tarafından uygulanabilecek düzenlemeler
Neden İş Bankası?
Güçlü aktif kalitesi
Bankanın takipteki kredilerinin düşüklüğü ve güçlü alacak toplama performansı
Risklerini yönetmekteki performansı

Değerleme
İş Bankası 2015 tahminlerimize göre 0.68x PD/DD, 5.9x F/K ve %11.5 özkaynak karlılığı oranından işlem görmektedir (2016t 0.6x PD/DD, 5.5x F/K, %10.9 özkaynak karlılığı). İş Bankası’nı PD/DD ve F/K oranlarına göre Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülke piyasalarında işlem gören emsalleri ile karşılaştırdığımızda, banka hisselerinin yurtiçi ve yurtdışı rakiplerine göre daha ucuz olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışında faaliyet gösteren bankalar 2015 tahminlerimize göre ortalama olarak 1.1x PD/DD, 11.7x F/K ve %10 özkaynak karlılığından işlem görmektedir. Türkiye’deki bankalar ise tahminlerimize göre ortalama olarak 0.82x PD/DD, 7.0x F/K ve %11.6 özkaynak karlılığından işlem görmektedir. Yaptığımız emsal değerlemelerimize göre; İş Bankası hisseleri için 12 aylık periyotta hedef fiyatımızı 7.19 TL olarak belirledik. Bu da bankanın bu süreçte %36’lık bir yükseliş potansiyeli olduğunu gösteriyor.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir