İş Bankası 2017 / 9 Aylık Bilanço Analizi / Aki Yatırım – (31.10.2017)

İş Bankası 2017 / 9 Aylık Bilanço Analizi

Endeksin Üzerinde Getiri
Hisse Fiyatı: 7,00 TL
12 Aylık Hedef: 8,70 TL

Kur ve Hazine gelirleri belirleyici oldu

Beklentiler paralelinde gelen 3Ç17 sonuçlarının ardından İş Bankası için 2017 ve 2018 net kâr tahminlerini sırasıyla 5,28 milyar TL ve 5,85 milyar TL olarak koruyoruz. Buna göre bankanın önümüzdeki iki sene içerisinde %13,2 – %13,4 düzeyinde bir öz sermaye kârlılığı olacağını öngörüyoruz. Hisse için 12 aylık fiyat hedefimizi 8,70 TL olarak koruyoruz. Hisse hedefimiz %24 getiri potansiyeli taşıyor. İş Bankası için ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ görüşümüzü sürdürüyoruz.

İş Bankası’nın ilk dokuz aylık net kârı bu sonucun ardından yıllık %23 artarak 4,1 milyar TL’ye ulaştı ve öz sermaye kârlılık oranı %14,2 oldu. Geçtiğimiz yıl bankanın öz sermaye kârlılık oranı %13,7’de kalmıştı. İş Bankası’nın güçlü 3Ç17 operasyon kârı (i) Hazine operasyonları ve kurswap pozisyonları kaynaklı olduğunu tahmin ettiğimiz önceki çeyrekteki 101 milyon TL tutarındaki Hazine zararının, bu çeyrekte 15 milyon TL kâra dönmesinden (ii) önceki çeyreğin temettü ve ikramiye ödemelerinin ardından faaliyet giderlerinin %5 gerilemesinden ve (iii) önceki çeyreğe göre daha yüksek tutarda takipteki alacak tahsilatı yapılarak, daha hacimli karşılık çözülmesinden kaynaklanıyor.

Bankanın ayrıca TL kredi faiz makası ve swap maliyetleri tarafında bir marj baskısı gördüğünü, ancak önceki çeyreğe göre artan döviz kredi faiz makası ve TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerin getirisinin önceki çeyreğin üzerinde kalması ile bu baskının bir miktar dengelendiğini hesaplıyoruz. Bankanın swap için düzeltilmiş net faiz marjı böylece bu çeyrekte sadece 12 baz puan gerilerken, net faiz geliri de önceki çeyreğe göre sadece %1,5 azaldı.

Bilanço tarafında KGF kredilerinde büyümenin durması, hatta anapara geri ödemelerinin başlamasıyla, kredi artış hızının düştüğü gözlendi. Buna göre ilk iki çeyrekte sırasıyla %6,5 ve %3,3 olan kur etkisinden arındırılmış çeyrek dönem kredi artışı, üçüncü çeyrekte %1,9’da kaldı. Böylece ilk dokuz ayda nominal kredi artışı da %12,5 olarak gerçekleşirken, özel bankaların %9,5 olan ortalama kredi artışının üzerinde büyüme sağlandı.

Kredi artışının hız kesmesine paralel olarak, bankanın fonlama tarafında da yoğun rekabet baskısı hissetmediği bir dönem geçirdiği anlaşılıyor. Buna göre TL müşteri mevduatında %4 büyüme sağlanırken, döviz mevduat dolar bazında yatay seyretti. Bankanın interbank ve repo fonlamasında hafif azalma olurken, dönem içerisinde tedarik edilen 1,1 milyar TL tutarında 10 yıl vadeli sermaye benzeri kredi fonlamaya katkı sağladı. İş Bankası ayrıca kâr katkısı ile çekirdek sermaye oranını 5 baz puan artışla %14,06’ya çıkarırken, buna ek olarak sermaye benzeri kredi katkısı SYR’nin 45 baz puan artarak %16,98’e gelmesine imkan sağladı.

Raporun tamamı için tıklayın.