Holding ve yatırım endeksi: Dalgalı seyirde

Holding ve yatırım endeksi: dalgalı seyir fırsatlar veriyor

Eylül yazımızla beraber ayı 6.35 puan getiriyle bitiren holding ve yatırım endeksi, mayıs 2023 seçimleriyle başlayan getiri serisini 5. aya taşımıştı. Ekim düzeltmesiyle başlayan süreç, dengeleyici düşüş dönemiyle kasımdaki getiriyi silerek aralık ayında da devam etti. Aralık ayı dibine göre en ideal algoritmaya dayalı getiriyi hesaplarsak bugüne dek 27 puanlık maksimum getiri görüldü ve ufak düzeltmelere geçildi. Aradaki süreyi enflasyon üzerinden göz önüne alırsak en iyi reel getiri gösteren endekslerden olmuştur. Devamı veya devamsızlığı hangi şartlarda mümkün olur? Bundan sonrası için cevabı tekrar edecek geçmişe bakarak verebiliyoruz.

Dalgalanma halini aylar üzerinden, dönemsel değerlendirirsek: geçmişle kıyaslama yaparak gelişim üzerine çıkarım üretmeye başlayabiliriz. Tek ayları ve çift ayları blok alarak da modelleme yapmak mümkündür.

 AY Değişim (%)
02 4.34
01 15.99
12 – 6.52
11 3.21
10 – 8.02
09 6.35
08 6.23
07 25.03
06 18.98
05 4.45
04 – 5.14

Sayısal hesap gözüyle bakarsak: geçmiş kayıplarla ortalamadan aşırı negatif sapmaların düzeltme getirdiğini görmekteyiz. Kayıp büyüdükçe, tepkisi de önceki duruma göre şiddetlenmektedir. Bu hali, dalgalı yükselen trend olarak görebiliriz. Yükselen trendin daha az dalgalı olması veya daha az al-sat (ticaret) fırsatı vermesi halini belirleyen geçmişten gelen yığılma değerleridir. Yığılmanın oluşturacağı dayanak bölgesinin sarsılmazlığı (dayanıklılık) hali gelecekteki trendi belirlemektedir. Bu bir hesaplama problemidir ve geçmişte tekrar eden kalıplardan üretilmiştir. Bir başka deyişle, çizilecek geometri halleri de aynı koşullar altında olunabilirse aynı sonucu verecektir: geometrik tasarımdan emin olunmadığı sürece belirsizliğe girmemek gerekir. Başarılı olma kriteri de bellidir: ideal şartlardaki getiriden (maksimum) en az sapmayı gösterecek model bakış tercih edilmelidir. Bu bakışı yakalamak da ciddi test süreçleri gerektirmektedir.

Risk değerlendirmesi

– geçmiş ve gelecek performans arası ilişkiyi süreklilik halinin fay hatları olarak görebiliriz

– süreklilik kendini kırılım (fraktal) serisi şeklinde korur

– örneğin: aylık kırılım tek başına anlam ifade etmezken, kendi içinde haftalık kırılımlar hikâye yazar

– Aralık 2023 dibi görüldüğünde, gelecekle ilgili kırılımın aşırı sapma göstermesi gerçekleşmişti

– bu gerçekleşmeye karşılık geçmiş verilerin yığılım şekli sapmaya düzeltme gerektiriyordu

– bunun sonucu olarak da günümüze yansıyan ~30 puan getiri görüldü

– bundan sonrası için aşırılıklar takip edilmelidir

– böylece tekrarları yakalamak mümkün olacaktır