Hastane Sektörü 2022 4. Çeyrek Beklenti Raporu / Deniz Yatırım

Hastane Sektörü (MPARK TI – LKMNH TI)

Sektörel avantajın rüzgârı esmeye devam ediyor

MPARK
Mevcut Fiyat (TL) 84.70
Hedef Fiyat (TL) 117.20
Getiri Potansiyeli (%) 38.4%

LKMNH
Mevcut Fiyat (TL) 29.40
Hedef Fiyat (TL) 42.40
Getiri Potansiyeli (%) 44.2%

Covid-19 pandemisi ile birlikte biten sezonsallık, yukarı yönlü giden sektör trendi, tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortasının pazara penetrasyonu, fiyatlama çerçevesinde yapılan revizyonlar ve sağlık turizm gelirlerinin artması nedeniyle 2023 Yılı Strateji Raporumuz ile birlikte şirketlere yönelik tahmin ve 12-aylık hedef fiyatlarımızda değişikliğe gittik. Buna göre, MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK TI) için 12-aylık hedef fiyatımızı 110,90 TL’den 117,20 TL’ye yükseltiyor, önerimizi ise AL yönünde sürdürüyoruz. Lokman Hekim (LKMNH TI) için ise 12-aylık hedef fiyatımızı 25,71 TL’den 42,40 TL’ye yükseltiyor, önerimizi ise Gözden Geçiriliyor konumundan AL yönünde revize ediyoruz. Hedef fiyatlarımız sırasıyla %38,4 ve %44,2 getiri potansiyellerine işaret ediyor.

■ Hastane sektöründe faaliyet gösteren Şirketler tarafından yakın mercekte takip edilen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyat listesine 2022 yılı içerisinde iki defa revizyon yapılmıştır. Söz konusu revizyonların birincisi 8 Şubat’ta, ikincisi ise 25 Ağustos’ta gerçekleştirilmiştir. Bu paralelde, Ağustos ayındaki revizyondan kaynaklanan fiyat artışının özellikle 2022 yılının son çeyreğinde etkilerinin oldukça önemli olacağını öngörerek tahminlerimizde güncellemeler gerçekleştirdik.

■ Dünya nüfusu arttıkça ve yaşam koşulları her geçen gün değişime uğradıkça sağlık hizmetlerine olan talep de bir o kadar değişmektedir. Açıklanan verilere göre, Türkiye’de ortalama yaşam süresi son 30 yılda %24 artarak 74 yıla ulaşmıştır. Bu doğrultuda, yaşın ilerlemesiyle meydana gelen kronik hastalıkların artması gibi durumlar hastane sektörüne olan ihtiyacı da artırmaktadır. Bu noktada sağlık hizmetlerine ve ürünlerini satın almak için başvurulan sağlık kurumları içerisinde en büyük payı yine hastanelerin alacağını öngörüyoruz.

■ Diğer taraftan, Türkiye için sağlık turizm sektörü de gün geçtikçe büyümeye devam etmektedir. Fiyat ve kalite olarak cazip görünen ülkemize pandemi etkisinin azalmasıyla ve ulaşımın kolaylaşmasıyla sağlık turizmi için gelen hasta sayıları artış göstermektedir. Bu doğrultuda, MLP Sağlık ve Lokman Hekim gibi hastaneler için bu pazardan elde edilen payın azımsanmayacak durumda olduğunu söylemek mümkündür.

MLP Sağlık Hizmetleri’ni i) hastane portföyünde yapılan optimizasyonlar ii) yurt dışı odaklı yeni hastane alımları iii) devlet destekli teşvik programları iv) ciro bazlı büyüme ve artan kar potansiyeli v) canlanan sağlık turizm etkisi vi) rekabet avantajı vii) fiyatlama çerçevesinde yüksek gelir potansiyeli viii) güçlü çeyrek beklentisi ve ix) geri alım programı dolayısıyla beğeniyoruz.

Lokman Hekim‘i i) ilk ve tek olma stratejisi ii) hastanelerin jeopolitik konumu iii) güçlü akademik kadrosu iv) mevsimsellik etkisi v) dijital alanda inovasyon vi) bölgesel faktörler paralelinde sunulan paketler ve vii) odak noktası esas faaliyetleri olması dolayısıyla beğeniyoruz.

MLP Sağlık Hizmetleri

MPARK: 2022 yılının 9 aylık döneminde oldukça başarılı bir performans sergileyen Şirket, 2021 yılının aynı dönemine göre %71 net satış büyümesi yakalamış ve 6.893 milyon TL ciro elde etmiştir. Sentez hariç kıyaslanabilir toplam hasılatı ise %90 artış göstererek 6.515 milyon TL olmuştur. Çeyrek özelinde değerlendirecek olursak da eğer; 3Ç22’de toplam hasılat 3Ç21’e göre %65 artarak 2.476 milyon TL olmuştur. Sentez hastaneleri hariç kıyaslanabilir toplam hasılat ise %93 artmıştır.

Şirket, bu dönemde, sahip olduğu Medical Park Tarsus Hastanesi’nin faaliyetlerini sonlandırmış, Medical Park Elâzığ Hastanesi’ni ise devretmiştir. Bu paralelde; Şirket’in halihazırdaki portföy verimliliğini artırmak amacıyla karlılıkları üzerinde seyreltici etkiye sahip küçük ölçekli hastanelerini elden çıkararak, yerine karlılığı yüksek olarak da adlandırılan metropol şehirlerdeki hastanelerin faaliyetlerini yürütme planlarını uygulamaya devam etmesinin hasılat büyümesinde önemli bir itici güç olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Diğer bir önemli güç ise, yurt içi hasta sayılarında görülen artışla beraber 2022 yılı içerisinde iki defa gerçekleştirilen SUT fiyat listesinin revize edilmesini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda Şirket’in yatan hasta hasılatı 9A22’de %51, ayaktan hasta hasılatı ise %67 artmıştır.

Tüm bunların yanı sıra Şirket, 2022 yılında odak noktasını yurt dışına da çevirmiştir. Haziran ayında 10 yıllık bir sözleşme ile imzaların atıldığı 37.500 m2 ’lik, 156 yatak kapasiteli ve 28 yoğun bakım ünitesine sahip olan Azerbaycan Bakü’deki hastanesi odak noktalarını destekleyen bir gelişme olmuştur. Ayrıca, Şirket’in toplam hasılatı içerisinde yadsınamayacak kadar yurt dışı sağlık turizmden de gelen geliri bulunmaktadır. MPARK en yüksek gelir elde ettiği dönemde yaklaşık 80 milyon dolar gelir elde etmişti. 2022 yılında çeyreksel olarak değerlendirdiğimiz de ise şu an ortalama 25 milyon doları geçen bir gelir elde edilmiş durumda. Bu paralelde, 4. çeyrekte de dolar bazında gelir yaratacaklarını düşünerek, bu yılı 100 milyon doları geçen bir seviyede tamamlayacaklarını öngörüyoruz. 2023 yılı için ise Şirket’in hedefi 120 milyon dolar olarak belirtilmiştir.

4. çeyrek tahminlerimiz: Ciro, EBITDA ve karlılık tarafında enflasyon üzeri büyümeye devam edeceğini düşündüğümüz MPARK için 3.009 milyon TL satış geliri elde etmesini tahmin ediyoruz. %22,5 FAVÖK marjı ile 677 milyon TL FAVÖK gerçekleştireceği beklentisindeyiz. Çeyrek net karına ilişkin beklentimiz ise 202 milyon TL seviyesinde bulunuyor.

Yıl sonu tahminlerimiz: 2021 yılını 5.796 milyon TL satış geliri ile tamamlayan MPARK’ın; güçlü seyreden ve seyrini koruyacağını düşündüğümüz yurt dışı medikal turizm gelirleri, yeni hastane alımları, dövizin TL karşısında değer kazanması, SGK fiyat tarifesindeki revizyon, özel sağlık sigortasından gelen gelir artışları, yurt içindeki hasta sayıları ve tedavi fiyatlarının artması ve etkin stok yönetimi ile artan maliyetlerin gecikmeli etkisi ile ciro artışının devam etmesini bekliyoruz. 2022 yılında 9.902 milyon TL satış geliri elde edeceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, 2022 yıl sonu kapanışında da olduğu gibi 2023 yılında da hizmet sektörünün genel anlamda iyi olacağını öngörerek Şirket’in borçluluğunun azalmış olmasının etkisi ile karlılığını artıracağını ve perakende şirketleri gibi enflasyonu yakalayabileceğini düşünüyoruz. Bu paralelde, 2022 yılında 2.309 milyon TL FAVÖK elde edeceğini ve FAVÖK marjının %23,3 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2022 yılı net karına ilişkin beklentimiz ise 1.282 milyon TL seviyesinde bulunuyor.

Lokman Hekim

LKMNH: 2022 yılının 9 aylık döneminde oldukça başarılı bir performans sergileyen Şirket, 2021 yılının aynı dönemine göre %83 net satış büyümesi yakalamış ve 580 milyon TL ciro elde etmiştir. LKMNH’in 2022 yılının birinci çeyreğinde Şirket bünyesine dahil olan 25.000 m2 ’lik kapalı alan ve 200 kapasiteli Lokman Hekim İstanbul Hastanesi harici satış gelirleri ise 9A22’de geçen yılın aynı dönemine göre %59 artış göstererek 501 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu paralelde söz konusu yeni hastanenin; İstanbul finans merkezine, mevcut organize sanayi bölgelerine ve Sabiha Gökçen Havalimanına yakın olması nedeniyle hem sağlık turizmi açısından hem de tren gibi ulaşım yollarına yakın olması nedeniyle diğer şehirlerdeki hastaların tercihi olabilme noktasında satış gelirleri üzerinde itici güç olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Şirket’in 2021 yılının 9 aylık dönemindeki sağlık gelirleri paylarının %37’si Akay, %29’u Van, %19’u Etlik, %15’i ise diğer hastanelerden elde ediliyorken, 2022 yılının 9 aylık döneminde ise İstanbul Hastanesinin dahil olması ile söz konusu payların dağılımı %29 Akay, %24 Van, %19 Etlik, %16 İstanbul, %12 diğer hastaneler olarak gerçekleşmiştir.

4. çeyrek tahminlerimiz: Şirket’in mevcut hastanelerinin çoğunluğunun jeopolitik konumu nedeniyle soğuk havaların özellikle daha fazla hissedildiği Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde olması ve kış aylarında olmamızla birlikte sağlık hizmetlerine olan talebin daha da artacağını öngörerek hasta sayılarında artış beklemekteyiz. LKMNH için 245 milyon TL satış geliri elde etmesini tahmin ediyoruz. %29,1 FAVÖK marjı ile 71 milyon TL FAVÖK gerçekleştireceği beklentisindeyiz. Çeyrek net karına ilişkin beklentimiz ise 35 milyon TL seviyesinde bulunuyor.

Yıl sonu tahminlerimiz: 2021 yılını 453 milyon TL satış geliri ile tamamlayan LKMNH’in; Lokman Hekim İstanbul Hastane tarafının her geçen gün iyileşiyor olması ve ileri dönemlerde daha da etkili olacağının öngörülmesi, canlanan sağlık turizmi ve SUT fiyatlarında gerçekleştirilen revizyon ile ciro artışının devam etmesini bekliyoruz. 2022 yılında 824 milyon TL satış geliri elde edeceğini tahmin ediyoruz. 2022 yılında 191 milyon TL FAVÖK elde edeceğini ve FAVÖK marjının %23,1 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. 2022 yılı net karına ilişkin beklentimiz ise 109 milyon TL seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: Deniz Yatırım