HALKB nereye?

Liste gerisinde: algoritmik değerler zayıf toparlanıyor

Döngüsel bakmaya devam edelim: geçmiş yazılarda ISCTR karşısında cazibesinin az olacağını belirtmiştik. O noktadan veya o kural dizilerinden devam edebiliriz. Gelişmeler bakışımızı doğrulamaya devam ediyor. Açıktır ki bir dönem sonra farklılıklar azalacak, döngüsel sebeplerle ters yönde düzeltme görüyor olacağız.

Son bir yıl, beş yıl hesaplamaları üzerinden gelişmeleri farklı “yatırımcı zekası” için görmekteyiz. Buna göre Ocak-Şubat 2020 zirvesi geçmişin günlük zaman çerçevesine kıyasla yüksek tempoyla oluştuğu için bir yatay seyir sürecine ihtiyaç vardı. Haziran-Temmuz 2020 dönemindeki zirveyi de (günlük bazda) benzer şekilde değerlendirebiliriz. Günlük bazda pratiklik amacıyla son 1 yıl zaman çerçevesi üzerinden ilerlemenin kolaylığı vardır.

Denge eğrisinin altında ve üstünde olmanın getirdiği avantaj ve dezavantaj farklı yatırımcı tipleri için farklı anlamlar taşımaktadır. Denge eğrisinin altında kalınması hali tepkileri beraberinde getirirken, tepkinin dozunu kurallar belirlemeye devam etmektedir. Modellerin temelinde bundan bahsetmekteyiz.

Anormal, sıra dışı veya normal davranışlar açısından günlük / haftalık gelişmeleri değerlendirebiliriz. Modelimize göre:

– son 1 yıl hesabı: genel tabloda oluşan değerlerin düşen değerlerin üzerinde kalamaması olumsuz tablonun devam etmesine sebeptir. Algoritmik değerlerin pozitife gitmesi ana trendi kuvvetlendirecektir. Yetersizliğinin sebebi ise geçmişteki yıpratıcı, aşındırıcı hamleler yapmış olmasıdır: kritik önemde 2 sapma olması elbette zayıf piyasa içinde risk idi. Sonrasında, model için gerektiği kadar süre geçmesiyle geometrik düzeltmeler ve iyileşmeler gerçekleşmiştir. Kasım ortasında başlayan yükseliş de bunun sonucudur. Bu zaman çerçevesi kısa süreli görünmeyip, bir kısım yabancı yatırımcı için cazip olabilir haldedir. Önemli getiri dönemlerini tekrar yakalamak istediklerinin ilk işareti olarak ekim sonu başlayan çıkışı görebiliriz. bir sonraki hamleyi geçmiş beklentilerine paralel belirleyeceklerdir.

– son 6 ay hesabı:  çerçevenin algoritma hesaplarına giren değerlerin, çıkan değerlerin üzerinde olması hissede getiri potansiyeline işaret olacaktır. Aralık ayı 2. dönemi bunu sağlayabilir.  Henüz bu noktada olamayışımız sonucudur ki hızlı başlayıp yataya dönen gün içi hareketlerin sıklığı artmıştır. Bir diğer soru da: temmuz ayı son döneminde yaşanan yükselişin belirleyicisi olan ne idiyse, kendini tekrarlar mı? Hızlı getiri yaklaşımını yabancı yatırımcı için akılcı bulmasak da düşündürücüdür.

Algoritmik anlamda göreceli olarak zayıf kalmakla birlikte kritik dönem olarak 20 Aralık sonrası olacaklar katkı verebilir.  O döneme dek arada ufak getiriler model gereğidir, genel tabloda önemsiz görünebilecektir.