Haftalık Borsa Yorumları – (25-29 Mayıs 2020)

Borsada çıkış hareketi devam ederken döviz kurlarında kâr satışlarına bağlı düşüş sürüyor.

Piyasalar, merkez bankaları ve hükümetlerin teşvik paketleriyle virüse bağlı krizi çok kısa süreli hissetti ve kayıplarının önemli bir kısmını geri aldı. Reel kesim için aynı şeyleri söylemek zor. Ancak son günlerde gelen veriler ekonomi üzerindeki ilk şokun atlatılmaya başlandığı izlenimi veriyor. ABD haftalık işsizlik verileri 6.8 milyon ile başladı, geçen hafta bu rakam 2.4 milyona geriledi. Almanya’da Ekonomik Güven Endeksi (ZEW), Mayıs’ta geçen aya göre 22.8 puan artarak 51 puana yükseldi. Almanya Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Nisan’da 17.4 iken Mayıs’ta 31.4 olarak açıklandı. Piyasalardaki volatiliteyi gösteren VIX (Korku) Endeksi’ndeki gerileme de önemli. Mart ayında 85 seviyesinde iken bu günlerde 30 seviyesinin altına geriledi. Türkiye’de ise Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi 59.5 oldu. Nisan’da 54.9 idi. İçeride ve dışarıda açıklanan verilere bakılınca Mayıs ayı itibariyle bir toparlanma eğilimi görülüyor. Bu aşamada toparlanmanın sürdürülebilirliği konusu önemli. Ekonomik hayatın canlanmasıyla virüste ikinci dalga gelir mi endişesi de kaybolmuş değil. Ancak piyasalar özellikle borsalar düşük faiz ve bol likiditenin verdiği destek ile ekonomilerin açılacak olmasını bir süredir fiyatlıyor. Merkez Bankası son toplantısında piyasa beklentilerine uygun olarak faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 8.25 seviyesine çekti. Enflasyon (TÜFE) ise yüzde 10.94 seviyesinde. Enflasyon faiz makası biraz daha açılmış oldu. Enflasyondaki düşüş beklentisiyle “önden yüklemeli” faiz indirimlerine devam ediyor. Enflasyonda beklenen düşüşün gerçekleşmesi açısından döviz kurlarındaki düşüşün de devamı önemli olacak. Petrol fiyatlarındaki düşüş yerini tepki yükselişine bırakırken, gıda fiyatlarındaki yükseliş ve ekonomilerin açılmasıyla talepteki olası canlanmayı da dikkate almak gerekecek. Merkez Bankasının faiz indirim kararında her ne kadar enflasyondaki düşüş beklentisi öne çıkarılsa da ekonomiye düşük faiz ile katkı yapmak düşüncesi de var elbette. Ancak faiz düşüşünden en fazla yararlanan yatırım araçları borsalar ve altın oldu desek yanlış olmaz. TCMB verilerine göre son aylarda düzenli olarak gerek hisse senetleri gerekse tahvil bonodan (DİBS) bir yabancı çıkışı söz konusu. Borsada hisse senetlerinde yabancı yatırımcı payı yüzde 53.5 seviyesine gerilerken Devlet İç Borçlanma Senetlerindeki payı da (DİBS) geriliyor. Düşük faiz, bol likidite, ekonomilerdeki açılış beklentisi ve ekonomik verilerdeki toparlanmaya bağlı olumlu hava devam ediyor.

Endekste çıkış trendi sürüyor. İlk destek 100.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Sonraki destekler 98.000-97.300 seviyelerinde. İlk direnç ise
105.000 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç seviyeleri 106.700 ve 108.000 olarak görülüyor. Endekste dalgalı seyirle birlikte çıkış hareketi sürüyor.