Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (19-23 Şubat 2024)

Haftalık Altın Raporu

Beklentilerden Yüksek Açıklanan ABD Enflasyonu Altına Satış Getirdi

Ons Altın geçtiğimiz haftayı da bir önceki hafta olduğu gibi negatif tarafta kapatıyor. Ons Altın’da son zamanlarda meydana gelen güç kaybının ana nedenini ise ABD’de daha ileri aylara ötelenen faiz indirim beklentileri olduğunu söyleyebiliriz.

Faiz indirimine başlanacağı düşünülen ayın önce mart ayından Mayıs’a daha sonra da haziran ayına doğru gitmesinin nedeni ise geçen hafta ABD enflasyonunun beklentilerin üzerinde açıklanması oldu. ABD’de TÜFE, aralık ayında %3.4 artıştan sonra Ocak ayında yıllık bazda %3.1 yükseldi. Aylık bazda ise TÜFE Aralık’ta %0.2 artış gösterdikten sonra Ocak ayında %0.3 arttı.

Yıllık TÜFE’nin %2.9’a gerilemesi beklenirken böyle bir sonucun gerçekleşmesi enflasyonun umulanın aksine daha uzun sürede hedefe varacağı algısını oluşturunca piyasa beklentisi dahilinde faiz indirim beklentilerinin FED beklentilerine daha fazla yaklaşması durumu oluştu. Bu durumun fiyatlaması ise ABD 10 yıllık tahvil faizinin %4,3’lere kadar yükselmesi ve Dolar endeksinde 105.00 seviyesine ulaşması şeklinde gerçekleşti.

Doğal olarak bu fiyatlama ons Altın’da satış baskısının artmasına neden oldu ve hafta ortasında 1984 Dolar seviyeleri test edildi. Fakat hafta ortasından sonra yeniden yukarı yönlü hareketlerle 2000 Dolar üzerine denemeler gerçekleşse de yine beklentilerin üzerinde gelen ÜFE verisi ile yön kısmen aşağıya döndü.

Şimdiye kadar özetlediğimiz şekilde ons Altın fiyatlaması yüksek oranda ABD enflasyonunun gidişatına ve bu verinin faiz indiriminin zamanlamasını etkilemesine göre şekillenmiş görünüyor. Manşet TÜFE beklentilerin üzerinde artsa da FED’in izlediği çekirdek PCE’deki hesaplamalarda manşet TÜFE’de yer alan bazı ürünlerin yer almaması ya da ağırlığının düşük olması (sağlık tıbbi bakım hizmetleri çekirdek PCE’de yer almıyor, barınma maliyetlerinin ağırlığı daha düşük) gibi etkenler şimdilik enflasyonun gidişatı konusunda FED’i endişelendirmiş gibi görünmüyor. Nitekim ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçen salı günü enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğini söyledi. FED yetkililerinin büyük çoğunluğu halen %2 hedefinin üzerinde kalınmaya devam edildiği için faiz indirimine başlanması konusunda aceleci olunmaması gerektiğini, bu aksiyonu almak için henüz erken olduğunu da ortaya koyuyorlar.

Bununla birlikte zaman zaman kafa karıştırıcı veriler de gelmiyor değil. Örneğin perşembe günü açıklanan perakende satış verileri beklentilerin altında kaldı. Bu veri bir anda faiz indirimi ile ilgili beklentilerde yeniden bir miktar artış meydana getirdi.

Sonuç olarak bu gelişmelerle birlikte piyasaların da FED’e yakınlaşmasıyla oluşan fiyatlama yerine oturmuş olabilir. Bakıldığında son veriler ışığında FedWatch’a göre, mayıs ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimi yönündeki olasılık %40’a yükselirken, Haziran ayı için %79’da kaldı. FED’in de henüz bu yıl 3 faiz indirimi beklentisinde olduğu bir ortamda değerlendirdiğimizde önümüzdeki dönemde ons Altın’da önemli bir düşüş yönlü hareket oluşmayabilir. Baktığımızda son gelen veriler ve ötelenen faiz indirimi beklentilerine rağmen ons Altın’da yeniden toparlanma isteğinin ön plana çıktığını izledik. Önümüzdeki dönemde faiz indirim beklentilerinin tamamen ortadan kalkmadığı sürece kısa vadede 1985-1975 Dolar seviyelerinde destek bulan bir hareket izleyebiliriz. Yukarı yönde de 2000 Dolar üzerine geçebildiği ve tutunabildiği takdirde 2025-2045 seviyelerine doğru gitme isteği oluşturabilecek bir fiyatlama hareketi görebiliriz.

Ons Altın

Ons altında geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi ABD tarafında yayınlanan enflasyon verileriydi. Beklentilerin üzerinde açıklanan ocak ayı enflasyon verileri sonrasında küresel piyasalarda ABD dolarının değer kazanması ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ile aşağı yönlü baskının yaşandığını gördük. Haftaya Fed FOMC toplantı tutanaklarının açıklanması öncesinde haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olması, haftaya sakin bir ons altın başlangıcına neden olabilir. Genel olarak geri çekilmeler sonrasında ana destek seviyesi 1975 dolar altına sarkmalar olmaması ve 2000 dolar civarında fiyatlamaların devam etmesi ons altında geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edeceğinin göstergesi olabilir.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde düşüş trendinin teyit alması için 1975 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılması gerekiyor. Bu seviye aşağı yönlü kırılmadan geri çekilmelerde ilk destek seviyesi 1995 dolar olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 1975 dolar üzerinde 1985 dolar kısa vadeli destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi için kısa vadeli 2000 dolar üzerinde kalıcılığın devam etmesi gerekiyor. 2000 dolar üzerinde kalıcılık devam ederse ilk direnç seviyesi 2010 dolar olarak takip edilebilir. Yükselişlerin devamında ise 2020 dolar ve üzerinde haftalık olarak 2035 ve 2050 dolar seviyeleri takip edilecek direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Gram Altın

Gram altında geçtiğimiz hafta genelinde geri çekilmeler ons altın kaynaklı gerçekleşti. Kur tarafında yükseliş geçtiğimiz hafta genelinde devam etmesi çok yüksek oynaklık olmamasına rağmen gram altında geri çekilmelerin sınırlı kalmasına devam etti. ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması sonrasında hafta ortasında iki gün 1960TL seviyelerine doğru geri çekilen gram altında bu seviyede gerçekleşen kısa vadeli ikili dip gerçekleşmesi sonrasında yükseliş yine ons altında yaşanan yukarı yönlü tepki hareketi ile gerçekleşti. Haftalık kapanışın 1980Tl üzerinde gerçekleşmesi ve önümüzdeki hafta TCMB PPK toplantısı beklentisi öncesi kurda yükselişin devam etme ihtimali yükselişlerin devamını ons altında yaşanacak tepki yükselişleri ile birlikte gerçekleşebilir.

Teknik olarak baktığımızda yatay trend içinde hareket eden gram altında üssel 50 günlük ağırlıklı ortalama 1955TL seviyesi ana destek bölgesi olmaya devam edecektir. Bu seviyenin hemen üzerinde 1960TL diğer önemli destek seviyesi olarak takip edilecektir. Diğer yakın vadeli destek seviyeleri 1970 ve 1980TL seviyeleri olacak. Olası yükselişlerin devamında 1980Tl üzerinde kalıcılık oluşması durumunda 1985TL ilk direnç seviyesi, bu seviye üzerinde yükselişlerde 1995TL ve 2000TL psikolojik direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Bir önceki haftanın test edilen en yüksek seviyesi ve gram altında yeni tarihi zirve 2015TL hafta genelinde gerçekleşebilecek yükselişlerde kritik öneme sahip olmaya devam edecektir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım