Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.10.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Nötr risk ile enflasyon raporu sabahına uyanıyoruz. Dün Borsa İstanbul günü yatay tamamladı. Teknik açıdan; “üçgen formasyonu”ndan yukarı yönde çıkan endekste Bloomberg Terminali’nde bu sabah yayımlanan habere göre göstergeler değer kazancı potansiyeline işaret etmekte. Dün sabah saatlerinde küresel risk iştahı düşükken endeksin değer kazanma çabası da teknik sebeplerle ilişkilendirilebilir. Güne artış eğilimi ile başlayan endeks, kendisine değer kazandırabilecek haber akışı bulamayınca acı eşiğine dayanamadı ve geri çekildi.  Şu anda Lira varlıklar için kendilerine değer kazandırabilecek tek gelişme bugün TSİ 10:30’da gerçekleşecek Enflasyon Raporu. Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı gıda komitesi tutanakları TÜFE enflasyonundaki oynaklığın temel kaynağı gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemeye yönelik tedbirlere öncelik verildiğini göstermekte. Gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerinden (mark-up) daha kritik konu tedarik zincirinin iyileştirilmesi. TCMB’nin konu ile ilgili sayısaldan çok nitel çalışmaları bulunuyor. Bu çalışmaların ortak özelliği; 1) Türkiye’de taze meyve-sebze’nin taşınması ve depolanmasına ilişkin zorlukların büyük şehirlerde gıda fiyatlarını dönem dönem ve geçici süreyle yükselttiğini göstermekte (örneğin kar yağması gıda fiyatlarını mevsim şartları nedeniyle değil, yolda kalan araçlarda çürüyen ürünler nedeniyle etkilemekte). Soğuk hava sistemli taşıma ve depoculuk büyük şehirlerdeki fiyatların istikrarlı seyretmesini sağlayacaktır. 2) İlaveten yine dönem dönem arz konusunda dalgalanmalar yaşanabiliyor. Örneğin bir sene piyasadaki miktar nedeniyle fiyatı artan ürüne çiftçiler rağbet gösterince ertesi sene o üründe arz fazlalığı, diğer başka ürünlerde arz eksikliği belirebiliyor ve talep dengelenemiyor. Bu durumda da ilgili senede çeşitli ürünlerin enflasyonu oynaklık gösteriyor. Eğer sepette ağırlığı yüksek bir ürün (örneğin geçen sene patates) ihtiyacı ortaya çıkarsa arz-talep dengesizliği gıda enflasyonunun artmasıyla sonuçlanabiliyor. Dünkü tutanaklarda bu konunun da öncelikle ele alındığı anlaşılmakta. Aracılık maliyetlerindeki düşüş ise gıda enflasyonunu kalıcı şekilde düşürmeyecektir. Aracılık maliyetlerini vergi uygulamasına benzetebiliriz. Aracılık maliyetindeki düşüş tek seferlik vergi indirimi gibi gıda enflasyonunda bir kerelik azalışla sonuçlanacaktır. Bu nedenle asıl önemli olan gıda fiyatlarında istikrar sağlanmasına yönelik arz-talep koşulları ve lojistiğin ele alınması geleceğe dönük enflasyon dalgalanmalarına karşı pozitif bir adım. Bugünkü toplantıda Başkan Sayın Murat Çetinkaya’nın sadeleşmeyi nasıl ve hangi zaman diliminde tamamlayacaklarına ilişkin paylaşacağı yönlendirme Lira varlıklarda teknik formasyon ve göstergelerin temel taraftan destek görmesiyle sonuçlanabilir.

Veri tarafında yurt-içinde sabahtan TSİ 10:00’da Ekim ayı Ekonomik Güven Endeksi ve ardından TSİ 11:00’de Eylül ayı Turizm verilerini takip edeceğiz. Eylül ayı ile birlikte turizm verisindeki toparlanma eğiliminin sürmesini bekleriz. Haziran ayında %41 düşüşle dip seviyeyi gören turizm verisi yine negatif açıklansa da artık düşüşün seviyesinin azalmasıyla sonuçlanabilir. Yurt dışında ise TSİ 11:30’da İngiltere üçüncü çeyrek büyümesini açıklayacak. Piyasayı etkileme gücü düşük verinin ardından TSİ 15:30’da ABD’de Eylül ayı Dayanıklı Mal Sipariş (yatırım) verisini takip edeceğiz. Üçüncü çeyrek ABD büyümesi yarın açıklanacağı için Dayanıklı Mal Sipariş verisinin piyasayı etkileme gücü bu ay için düşük. Bu sabah S&P500 vadeli işlemlerde yatay seyrediyor. Brent petrol varil başına 50 Dolar seviyesinde. Lira varlıkların enflasyon raporu nedeniyle küresel fiyatlamadan ayrışabilecekleri bir gün geçirebiliriz. Önceki gün 80bin psikolojik direncini deneyen endeksin bugün direnci kırma şansı bulunuyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Anadolu Sigorta’nın net dönem karı 3Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %63 oranında artarak 22,6mn TL (beklenti: 22mn TL) olarak gerçekleşmiştir. Genel teknik bölüm dengesi ise 19,4mn TL olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı çeyreğinde bu rakam 34,8 idi. Karın artmasında hayat dışı teknik bölüme aktarılan yatırım gelir/giderindeki 14,4mn TL fark etkili olmuştur. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %28 oranında artarak 62,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif): Anadolu Hayat Emeklilik’in net dönem karı 3Ç2016’da 44,8mn TL (beklenti: 41mn TL) olarak gerçekleşirken, bu rakam geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre %28 oranında artışa işaret etmektedir. Genel teknik bölüm dengesi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 oranında artarak 40,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı 130,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki kar rakamı 117,6mn TL idi.

Avivasa Emeklilik (AVISA, Nötr): Avivasa Emeklilik’in net dönem karı 3Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir değişim göstermeyerek 16mn TL olarak gerçekleşmiştir. Genel bölüm teknik dengesi ise 7,4mn TL gerçekleşerek, 3Ç2015’teki 3,4mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %29 oranında artarak 52,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Akfen GYO (AKFGY, Sınırlı Negatif): Şirket 3Ç2016’da 19,8mn TL zarar kaydederken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 72,2mn TL zarar kaydedilmişti. Zararın düşmesinde finansman giderlerindeki 66mn düşüş (kur farkı giderindeki düşüşe bağlı olarak) etkili olmuştur. Aynı dönem itibariyle brüt karlılık ise %10 gerilemiş ve 13,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin 2016 Ocak – Eylül zararı ise 13,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde zarar 80,1mn TL idi.

Finansbank (FINBN, Nötr): Finansbank’ın 2016 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı 298,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu rakam bir önceki çeyreğe göre %23 oranında azalışa işaret ederken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %77 artışa işaret etmektedir. Karın bir önceki çeyreğe göre düşmesinde diğer faaliyet gelirlerinin (Visa INC’in Visa Europe ile birleşmesine istinaden geçen çeyrek 152mn TL ile 69mn takipteki krediler satışından elde edilen gelir diğer faaliyet gelirlerine kaydedilmişti) diğer faaliyet gelirleri oldukça yüksekti) 244mn TL düşmesi etkili olmuştur. Bankanın kredileri %2,1 oranında artarken, mevduatlar %2,9 oranında azalmış; kredi mevduat oranı ise %119,3 ile sektöre yakın seyretmiştir. Takipteki kredi rasyosu da %6,9 ile sektörün oldukça üzerinde seyretmektedir. Bankanın çeyreksel bazdaki özsermaye karlılığı ise %13’tür. Son olarak, üçüncü çeyrek kar rakamı ile birlikte Bankanın Ocak – Eylül net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %26 oranında artarak 851,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İş GYO (ISGYO, Öneri “AL”, Nötr): İş GYO’nun 3Ç2016’daki net dönem karı 21,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam bizim beklentimiz olan 30mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapma beklentimizden daha düşük gelen satış gelirleri (satış gelirleri 60,3mn TL olarak gerçekleşti) etkili olmuştur. Piyasa beklentisi ise 23mn TL kar idi.  Şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde gayrimenkul satışından elde edilen 69,5mn TL ile 111,4mn TL’lik gayrimenkul değerleme gelirinin etkisiyle 168,9mn TL kar açıklamıştı. Şirketin 2016 Ocak – Eylül karı ise 128,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki kar rakamı 197,3mn TL idi. Şirketin toplam satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %72 oranında artış göstererek 309mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ege Perla Projesi’ndeki teslimatlar kapsamında 155,6mn TL satış geliri elde edilmiştir. Şirketin kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil) geçen yılın aynı dönemine göre %47 oranında artış göstererek 145,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Dönem içerisinde, 2015 yılının son çeyreğinde tamamlanan Tuzla Teknoloji ve Operasyon Merkezi(TUTOM)’nden 46,1mn TL tutarında kira geliri elde edilmiştir.

Goodyear (GOODY, Sınırlı Negatif): Şirket 3Ç2016’da 14mn TL zarar kaydederken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 28,5mn TL net kar açıklamıştı. Goodyear’ın kardan zarara düşmesinde ana etken artan diğer faaliyet giderleri ve vergi oranındaki artış olmuştur. Şirketin brüt karı %2,6 artışla 53,8mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre yarı yarıya düşerek 15,9mn TL olmuş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Finansman tarafında da 3Ç2015’teki 4,6mn TL’lik gelirden bu sene 5mn TL gidere dönüş olmuştur. 2015 3. çeyreğe göre 17mn TL artış gösteren vergi gideri ise net zarar kaydedilmesine sebep olmuştur.  Şirketin 2016 Ocak – Eylül karı ise 18,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 70,6mn TL idi.

Arena Bilgisayar (ARENA, Nötr): Şirketin 3Ç2016 ana ortaklık karı 1,1mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 1mn TL’nin %11 üzerindedir. Arena Bilgisayar’ın karındaki sınırlı artışın ana sebebi vergi gideri ve finansman giderlerindeki azalmadır. Şirketin brüt karı %12,5 gerilemeyle 17,9mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %45 azalarak 5,6mn TL olmuş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Finansman giderleri ise 1,6mn TL azalarak 3,1mn TL olarak gerçekleşmiş ve kısmen olumlu bir görüntü sergilemiştir. Arena Bilgisayar’ın 3Ç2016 vergi gideri 1,9mn TL ile geçen seneki 4,6mn TL’lik vergi giderinin oldukça altında gerçekleşmiştir. Şirketin 2016 Ocak – Eylül karı ise 10,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 3mn TL idi.

Bosch Fren (BFREN, Sınırlı Negatif): Şirketin 3Ç2016 net karı 2,7mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 4,5mn TL’nin %39,2 altındadır. Bosch Fren’in karındaki düşüşün ana sebebi 3Ç2015’teki 1,6mn TL’lik diğer faaliyet gelirlerinin 3Ç2016’da 16bin TL gidere dönüşmesidir. Şirketin brüt karı %19,6 artışla 4,1mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %28,6 azalarak 2,9mn TL olmuş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Finansman gelirleri ise 218bin TL artarak 574bin TL olarak gerçekleşmiş ve kısmen olumlu bir görüntü sergilemiştir. Bosch Fren’in 3Ç2016 vergi gideri 727bin TL olmuş ve 2015’teki 97bin TL’lik vergi gelirinin aksi yönünde gerçekleşmiştir. Şirketin 2016 Ocak – Eylül karı ise 8,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 9,6mn TL idi.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): Banka MTN programı kapsamında yurt dışında ihraç edilmesi planlanan 35mn RON (Rumen Leyi) tutarındaki borçlanma aracı için tertip ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla SPK’ya başvurduğunu duyurmuştur.

1 Ağustos 2016 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık Sektörü: Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, “Ülkemizde makro dengeler sağlıklı ve bankacılık sistemi sağlamdır. Son dönemde ülkemiz üzerinde oluşturulmaya çalışılan negatif algı operasyonuna itibar edilmemelidir. Reel ve finans sektörü olarak karşılıklı iyi niyet ve anlayış içinde, birbirimize en fazla destek olmamız ve en yüksek toleransı göstermemiz gereken bir dönemden geçtiğimizin farkında olarak riskleri, fırsatları ve işbirliklerini ele alacağız. Kredilerin seyrini ve ticari faaliyet üzerindeki etkilerini, ekonomik faaliyeti hızlandırmak için önerileri, kredi faizleri üzerindeki yüklerin düşürülmesini, bankacılık sektörüne getirilen düzenlemelerin bankaların davranışına ve kredi piyasasına yansımalarını, KOBİ kredilerinin artırılması için düzenlemelerde yapılması gereken değişiklikleri, teminatlandırma, yapılandırma konuları ile kurumlarımız ve üyelerimiz arasındaki işbirliği imkanlarını görüşeceğiz. Bilançosunun %65’i kredilerden, kredilerin de %25’i KOBİ kredilerinden oluşan bankacılık sektörü reel sektördeki gelişmelere son derece duyarlıdır. Üzerinde önemle durduğumuz konu reel sektör yatırımlarının, üretimin ve ticaret hacminin artırılmasıdır. Bankacılık sektörünün büyümesi ve güçlü olması ekonominin büyümesine ve gücüne bağlıdır. Ekonomimize ve sektörlerimize katkı sağlamak, ülkemizi daha da güçlü yarınlara taşımak her zaman önceliğimiz oldu ve olmaya devam edecektir.” dedi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Denizbank (DENIZ):  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda Bankaya, yargı yolu açık olmak üzere 43,8mn TL idari para cezası tebliğ edildiği ve söz konusu cezanın, idari para cezasının iptaline ilişkin tüm yasal haklar saklı kalmak üzere, %25 peşin ödeme indiriminden yararlanılarak ödeneceği duyurulmuştu.    Söz konusu idari para cezası, peşin ödeme indiriminden yararlanarak 32,9mn TL olarak, idari para cezasının iptaline ilişkin tüm yasal haklar saklı kalmak kaydıyla Banka tarafından dün ödenmiştir.

Ünye Çimento (UNYEC, Sınırlı Pozitif): 09 Haziran 2016 ve 26 Temmuz 2016 tarihli açıklamada Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Üretim Tesisi Yatırım projesi ve ilişkili Ordu Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan sözleşme hakkında bilgi verilmişti. Bahsi geçen yatırımla ilgili; “Metal Olmayan Atık ve Hurdaların Yeniden Değerlendirilmesi”  kapsamında, Ekonomi Bakanlığından(Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü), 22mn TL tutarında, Faiz desteği, KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi Oranı, Sigorta Primi İşveren Hissesi destek unsurlu yatırım teşvik belgesi alınmıştır.

Metro Holding (METRO): Bağlı ortaklıklları Metro Maden Pazarlama Dağıtım Hizmetleri A.Ş. ve Metro Altın İşletmeciliği San. ve Tic. A.Ş.’nin Manisa, İzmir, Mersin, Konya, Antalya illerinde bulunan maden sahalarının Devlet desteği ile tekrar işlerlik kazandırılması için gerekli başvuru ve çalışmalara bugün itibari ile başlanmıştır.

Uyum Gıda (UYUM): Uyum Gıda payları, Borsa İstanbul A.Ş.’nin 26.09.2016 tarihli duyurusu ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 25/10/2016 tarih ve 2016/28 sayılı bülteninde yer alan kararına istinaden işlem sırası kapatıldığından 27.10.2016 tarihinden itibaren kapsamında bulunduğu BIST Ana, BIST Hizmetler, BIST Ticaret, BIST Tüm ve BIST Tüm-100 endekslerinden çıkarılacaktır.