Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.10.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Şirket karlarının beklentilerden iyi gelmesine rağmen Dolar güçlenmesiyle Gelişmekte Olan Ülke Kurları’nda (EMFX) değer kaybı gözlenmekte. Buna kapsamda, iyimser risk fiyatlamasının soluklandığı bir sabaha uyanıyoruz. Son dönemde küresel makroda gözlemlediğimiz iki gelişme mikroda şirket karlarını desteklemekte: 1) Yılın son döneminde üretim hacimlerinde artış, 2) Üretici fiyatlarının yükselmesiyle şirketlerin pazarlık gücü kazanarak marjlarını yükseltmeleri. ABD’de üçüncü çeyrek sonuçları Alcoa ile tedirgin edici başlamıştı. Ancak alüminyum sektöründeki şirketin sonuçlarının artık belirli ölçüde sektör belirli ölçüde de şirket riski olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü şu ana kadar sonuç açıklayan şirketlerin %80’i beklentilerden daha iyi sonuçlar açıkladılar. Türkiye’de de şirket karları iyi geliyor. Sınai üretim endeksinin Ağustos ayında toparlanması ve trendine geri dönmesi ekonomideki dinamizmi ve esnekliği yansıtarak 15 Temmuz şokunu geçici hale dönüştürmekte. Makro veride gözlemlediğimizi mikro tarafta da teyit edebiliyoruz. Bununla birlikte “eski ekonomi”de değerlendirdiğimiz şirketler kadar “yeni ekonomi”de yani dijital tüketici hizmetlerindeki gelişmeleri de gözlemlememiz gerekiyor. Hizmet sektörü ve teknoloji şirketlerinin pozitif sonuçlar açıklamaları risk iştahının ana belirleyicisi. Önceki gün MicroSoft sonuçları beklentileri geçince hisse senedi iki günde %7’ye yakın değer kazandı ve 61 ABD Doları’na yükseldi.  Bu gelişmenin anlamı; Internet balonu sonrasında yatırımcıların unuttuğu bir hisse haline dönüşen şirketin; CEO’sunu değiştirmesiyle küresel tüketim alışkanlıklarındaki trendi yakalayıp Windows 7 ile mobil platformlara yönelmesiyle elde ettiği başarı. Balonun patladığı 2000 yılından 2013 yılına kadar 30 Dolar’ın altında kalan hisse fiyatı son üç sene içinde iki katına yükseldi. IBM, şirket ömür-döngüsü (life-cycle) dahilinde ana işini (donanım üretimi) bırakmak zorunda kalmış bir şirket. MicroSoft da IBM gibi ana işini (işletim sistemi üretimi) bırakma tehlikesiyle karşı karşıya idi. MicroSoft’daki dönüşüm bir anlamda Çin ekonomisinin kendisini dönüştürme hikayesi ile örtüşmekte. “Eski ekonomi”den “yeni ekonomi”ye geçişi hem makro hem de mikro bazda gözlemleyerek teyit edebilmemiz gerekiyor. Çin ve MicroSoft bize gelişmeleri ölçerek sayısallaştırma fırsatı vermekte (Not: MicroSoft, ABD’nin ötesinde Dünya genelinde iş yaptığı için küresel gelişmeleri yansıtma özelliğine sahip! – representative sample). Bu akşam gece-yarısı Apple’ın sonuçları açıklanacak. Apple’ın sonuçları da iyi gelirse mevcut risk rallisi yeni etaplara doğru devam edebilir. Teknoloji endekslerindeki değer kazançları ABD ile sınırlı değil. Türkiye’de de teknoloji endeksi borsa bileşik endekslerine göre daha iyi getiriler sunmakta.

Veri tarafında bugün sabahtan TSİ 11:00’de Almanya’da IFO anketini takip edeceğiz. Dün güçlü gelen PMI’ların ardından IFO’nun geleceğe dönük beklenti göstergesi ön planda. Çünkü; Avrupa’da iktisadi faaliyet toparlanma eğiliminde ve anketlerin mevcut durumu ölçen endeksleri genellikle güçlü seyrediyorlar. Önemli olan beklentilerin de geleceğe umutla bakabilmeleri ve mevcut durum ile uyum yakalayabilmeleri. Öğleden sonra Türkiye’de de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), İktisadi Yönelim Anketi’ni (İYA) açıklayacak. TSİ 14:30’da İYA’nın kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endekslerini takip edeceğiz. Türkiye’de gerçek ve tüzel vatandaşlar ekonomiye sahip çıktıklarını güven endekslerindeki artışla yansıtmaktalar. Bu nedenle reel sektörü güven endeksinin gücünü koruması mümkün. Kapasite kullanımı ise %76,6 ile 2011 yılından beri en güçlü seviyesinde. Son yıllarda özel sektörün yeni yatırımları yap(a)maması, mevcut kapasiteye yüklenmesiyle sonuçlanmakta. Bizim hesaplarımız kapasite kullanımı ve yatırımlar arasında pozitif ilişki göstermekte. Fonksiyonumuzun bir diğer değişkeni de reel faizler. Kapasitenin artma eğilimini koruması, Türkiye’de TCMB’nin para ve makro-ihtiyati politikaları dahilinde düşen reel faizler önümüzdeki dönemde yatırımların büyümeye ciddi şekilde katkı sağlayabileceğine işaret etmekte. Orta Vadeli Program’da önümüzdeki yıl maliye politikalarının da yatırımları teşvik edeceği açıklanmıştı.

Bu sabah Asya piyasaları Kore ve Dolar nedeniyle küresel riskteki iyimserliğe rağmen sakin fiyatlanıyorlar. Kore borsasındaki %0,6 oranındaki düşüş Kore ve Çin arasında bizim Rusya ile yaşadığımıza benzer bir turizm krizi. S&P500 vadeli işlemlerde %0,1 oranında primli. Buna karşın Doğu Avrupa kurları %0,14 oranında değer kaybettikleri için Türk Lirası da ABD Doları karşısında seans kapanışına göre %0,26 oranında değer kaybediyor ve Dolar / TL kotasyonları 3,082 seviyesinden geçmekte. Dolar güçlenmesi nedeniyle MSCI EM endeksi bugün %0,1 aşağıda. Güne sakin bir başlangıcın ardından veri akışı dahilinde iyimser risk fiyatlamasının devreye girmesi mümkün. Özellikle IFO ve İYA ile sınai şirketler (XUSIN) hareketlenebilir. Borsa İstanbul’da 80bin psikolojik direncin aşılabileceği bir gün geçirebiliriz.

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Garanti Bankası’nın net dönem karı 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 1.331mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.283 hem de piyasa beklentisi olan 1.264mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, beklentimizden düşük gelen ticari zarar ve operasyonel giderler etkili olmuştur.  Üçüncü çeyrekteki kar rakamı bir önceki çeyreğe göre %13,6 oranında azalışa işaret ederken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %151’lik bir artışa işaret etmektedir.

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, bankaya 116,3mn TL idari para cezası verildiği duyurulmuştu. Söz konusu idari para cezası, cezanın iptaline ilişkin tüm yasal haklar saklı kalmak kaydıyla indirimden faydalanılıp 87,2mn TL olarak ödenmiş olup; yasal süresi içerisinde cezanın iptali için, İstanbul İdare Mahkemesi nezdinde Banka tarafından dava açılmıştır.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Banka, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 128 gün vadeli 187,7mn TL nominal değerdeki bononun ihraç edilebilmesi için çalışmalara başlandığını ve söz konusu kıymet ile ilgili talep toplama işleminin gerçekleştirildiğini duyurmuştur.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): Banka çeşitli tertip ve vadelerde 1 Milyar EUR veya muadili yabancı para veya TL tutarına kadar İpotek Teminatlı Menkul Kıymet’in (“İTMK”) yurtdışında ihraç edilmesine olanak sağlayacak İTMK Programını 21.10.2016 tarihinde kurulduğunu duyurmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka yurt dışı havale akımlarına dayalı 240mn ABD Doları tutarında bir seküritizasyon işlemi ile ilgili çalışmaları tamamlanmış ve hesaplarına geçirmiştir. Kaynağın 185mn ABD Doları tutarındaki bölümü 5 yıl, 55mn ABD Doları tutarındaki bölümü ise 12 yıl nihai vadelidir.

Aselsan (ASELS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Aselsan ile Roketsan arasında bir yurtiçi son kullanıcı ihtiyacına yönelik olarak Komuta Kontrol ve Haberleşme Sistemi tedariği için 21.10.2016 tarihinde 24,5mn USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Proje teslimatlarının 2017-2021 yıllarında tamamlanması hedeflenmektedir. Aselsan dün %0,1 oranında değer kazandı.

Kardemir (KRDMD): Şubat 2015 tarihinden bu yana Kardemir’de Genel Müdür olarak görev yapmakta olan Uğur Yılmaz görevinden dün itibarıyla ayrılmıştır.

Vakıf GYO (VKGYO, Nötr): Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, kapalı zarf ihale usulü ile satışa sunulan ve Ankara’da yer alan 44,7bin m² yüzölçümlü arsa için, Vakıf GYO ve Obaköy Adi Ortaklığı’nca ihaleye katılım sağlanmıştır.

Migros (MGROS, Nötr): Migros ile Rabobank A.Ş. arasında, Şirketin ileride doğabilecek kısa vadeli yatırım ve işletme sermayesi gibi genel nakit ihtiyaçlarına yönelik olarak Rabobank A.Ş.’den 170mn Türk Lirasına kadar kısa vadeli kredi alınmasına olanak sağlayacak bir sözleşme imzalanmasına karar verilmiştir. Kredi, banka tarafından teminatsız olarak tahsis edilecektir.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Negatif): Global Tower, ABD Başkanlık seçimlerinin ve FED’in almayı düşündüğü faiz kararlarının piyasalardaki muhtemel etkileri ile siber riskleri de dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucunda, ana ortağı Turkcell ile de mutabık kalarak, borsada işlem görme günü 27 Ekim Perşembe olarak planlanan halka arz işlemini, piyasaların daha güvenli ve istikrarlı hale gelişine kadar ertelemiştir.

Good-Year (GOODY, Sınırlı Pozitif): Şirketin toplam faiz dahil 93,5mn TL tutarındaki vergi borcu, yeniden yapılandırma sonucu başvuru kapsamında 19,3mn TL ve bildirim kapsamında 16,8mn TL olmak üzere 18 taksit olarak 36 ay içinde faiz dahil toplam 36mn TL olarak ödenecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut Sektörü: Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında artarak 108.918 oldu. Eylül ayı satış rakamı ile birlikte 2016 Ocak – Eylül dönemindeki toplam satılan konut sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yatay kalarak 936bin adet olarak gerçekleşti. Eylül ayı konut satışlarında, İstanbul 17.040 konut satışı ile en yüksek paya (%15,6) sahip oldu. Diğer taraftan, ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %46,7 oranında artış göstererek 42.083 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %38,6 olarak gerçekleşti.  Yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre %27,8 azalarak 1.276 oldu.

Beyaz Eşya Sektörü: BESD verilerine göre, Eylül’de yurtiçi satışlar geçen seneye göre değişim göstermezken, ihracattaki düşüş %3,8 oldu. Eylül ayı verisiyle birlikte 3. çeyrek sonuçları tamamlanmıştır. Buna göre, yurtiçi satışlar geçen sene aynı çeyreğe göre %0,3 artış kaydederken, ihracattaki değişim %4,1 oldu.