Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.05.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Haftanın son işlem gününe nötr risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: Ekonominin seyrini ortaya çıkaracak ABD perakende satış verisi öncesi bekleyiş. S&P500 vadeli işlemlerde yatay, Dolar / TL kotasyonları ise 3,5772 seviyesinden geçiyorlar. İlk önce sabahtan TSİ 9:00’da Almanya’da büyüme verisi açıklanacak. Hafta başında, Avrupa’da ilk çeyreğe ilişkin sınai üretim verileri Almanya’nın para birliği geneline göre daha iyi büyüme performansı sergilediğine işaret ettiler. Bugünkü veri için beklenti de büyümenin dönemsel bazda %0,4’den %0,6 oranına hızlanması. Almanya’nın milli hasılası ilk seferinde yalnızca manşet veriyi içeriyor. TÜİK de yeni seriye geçilmesiyle birlikte benzer yöntemler kullanabileceğini açıklamıştı. ABD, Almanya gibi ülkelerin kullandığı yöntem bir ila bir buçuk ay içerisinde ekonominin durumuna yönelik gözlemcilerin kestirim yapabilmelerini sağlıyor. Türkiye’de veri nihai şekilde bir kerede açıklandığı için yaklaşık üç aylık gecikmeye takılmakta. Almanya’nın yatırım ve ihracat bazlı büyümesi Türkiye’nin iktisadi faaliyeti için daha faydalı görünüyor. Ancak bunun için Alman istatistik enstitüsünün sonraki açıklamalarını beklememiz gerekecek. Öğlen TSİ 12:00’de ise EuroStat, Avro Bölgesi’nin geneli için Mart ayı sınai üretim verisini açıklayacak. İtalya ve Fransa’da beklentilerden daha iyi gelen Mart ayı verileri bölge geneli için sınai üretimin artı değer alabileceğine işaret ediyor.

Günün ve belki de haftanın en önemli verisi TSİ 15:30 ABD Perakende Satışlar. İstihdam piyasasındaki iyimserliğin tüketim verilerine de yansıması bunun için bireylerin harcama gerçekleştirmesi gerekiyor. Çünkü ilk çeyrekte Amerikan ekonomisi aslen istatistiki nedenlerle hız kaybetse de tüketim verileri de 2009 yılı sonrasında en zayıf seviyeye düşmüşlerdi. İkinci çeyrekte ekonominin gerçekten toparlanmaya başladığının sinyali için bir diğer ifadeyle beklentinin gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini perakende satışlar söyleyecek. Aynı anda enflasyon verisi de açıklanacak. Çekirdek enflasyonun geçen ay keskin ve beklenmeyen düşüşün ardından toparlanıp toparlanmadığı izlenecek. Dün sürpriz şekilde aylık %0,5 oranında artan üretici fiyatları yıllık enflasyonu %2,5 oranına yükselttiler.  Son olarak da TSİ 17:00’de Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi takip edilecek.

Hindistan Merkez Bankası’nın başına geçen Urjit Patel, Nisan ayının sonunda Gelişmekte Olan Ülkeler’de faiz oranlarının artması gerektiğini belirtmişti. Geçtiğimiz sene sonunda Hindistan’da %6’dan %3’e doğru düşen enflasyon dahilinde faiz indirim beklentisi bulunuyordu. %4 seviyesindeki enflasyon hedefine ulaşabilme açısından kararlılığını gösterebilmek için merkez bankası faizleri Ekim ayından beri %6,25 oranında sabit tutarak geçici sebeplerle düştüğünü düşündüğü enflasyona tepki vermiyor. Üstelik geçtiğimiz Nisan ayında merkez bankası borç alma faizini (bir anlamda koridorun alt bandı) 25 baz puan arttırarak %6 oranına çıkardı ve faizlerin yukarı yönde gidebileceğine yönelik işaret de vermiş oldu. Piyasa da Şubat ayından beri Hindistan’da 10 yıllık devlet tahvil getirisini %6,4’den yaklaşık %7’e yükseltmiş durumda. Piyasa, sene başında merkez bankasının yaklaşımını fark etti ve doğrudan fiyatlara yansıttı. Tahminen Türkiye’de de merkez bankası yaz aylarında ortaya çıkabilecek manşet enflasyondaki gerilemeye hemen tepki vermeyecek. Hindistan, TSİ 15:00’de Nisan ayı enflasyonunu açıklayacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Banvit (BANVT, Pozitif): Şirket’in 1Ç2017’deki ana ortaklık net dönem karı 32,9mn TL ile geçen sene aynı dönemde kaydedilen 14,8mn TL’lik zararın tersi yönünde gerçekleşmiş ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Şirketin karının artmasının temel sebebi olan satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %32,5 oranında artarak 570,3mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %21,5 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %102,2 oranında artarak 118,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 7,2 puan artışla %20,8’e yükselmiştir. Banvit’in  operasyonel giderleri aynı dönemde %10,4 oranında artmış ve 55,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 2,3mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 1Ç2016’daki 7,1mn TL’den 1Ç2017’de 60,9mn TL’ye sıçramıştır. Faaliyet karı marjı 9 puan artarak %10,7’ye ulaşmıştır. Finansman tarafında 18,9mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 41,6mn TL seviyesinde gerçekleşirken, net dönem karı da 32,9mn TL olmuştur. Net kat marjı %5,8 olmuştur.

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Şirket’in İstanbul portföyünde yer alan 9 adet villadan 1 tanesi KDV dahil toplam 3.550.000 TL’ye satılmıştır.

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Aselsan ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında M60T Tanklarının Modernizasyonu ile ilgili olarak 11.05.2017 tarihinde 109.245.000 Euro ve 25.000.000 TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2017-2018 yılları arasında gerçekleştirilecektir.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, Euro ve ABD Doları cinsinden olmak üzere iki ayrı kredi diliminden oluşan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağlamak üzere uluslararası bankalar konsorsiyumuna yetki verildiğini duyurmuştur.

3 Mayıs 2016 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): “İstanbul Beykoz Riva Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinin 1.Oturumunun 08.06.2017 Perşembe günü yapılacağı duyurulmuştur.

9 Mayıs 2016 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2017 Nisan ayı üretim, ihracat, satış değerlendirme raporunu açıkladı. Buna göre; 2017 yılı Nisan ayında toplam üretim %21, otomobil üretimi ise %36 oranında arttı. Toplam üretim 149 bin adet, otomobil üretimi ise 102 bin adet düzeyinde gerçekleşti. 2017 yılı Nisan ayında toplam pazar %11 oranında daralarak 78 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Otomobil pazarı ise %12 oranında daraldı ve 58 bin adet olarak gerçekleşti. Nisan ayı toplam otomotiv ihracatı adet bazında %26 oranında artarken otomobil ihracatı ise %49 oranında artış gösterdi. Toplam ihracat 117 bin adet, otomobil ihracatı ise 83 bin adet düzeyinde gerçekleşti.