Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (08.08.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Dün İstanbul Emniyeti’nin açıkladığı verilere göre 5 milyona yakın vatandaş Yenikapı’daki Demokrasi ve Şehitler mitingine katıldı. Devletin zirvesi tek bir görüntü verirken meydanda da toplumun farklı kesimleri yan yanaydılar. Demokrasinin güçlendiği ortam Türkiye’de ekonomik ve finansal göstergelerin istikrarlı seyretme şansını arttırmakta. Diğer taraftan, Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı verisinin 255bin kişi gerçekleşmesinin ardından FED’in bu yıl içinde faiz arttırma olasılığı yeniden güç kazandı. Ekonominin iyi gittiğiyle özdeşleştirilen verinin ardından S&P500 %0,9 oranında değer kazanarak 2.182 seviyesinde tarihi kapanış gerçekleştirdi. Rekor seviyelere rağmen bu sabah S&P’nin vadeli işlemlerde değer kazanmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu kapsamda hem yurtiçinde toplumsal bütünleşme  hem de dışarıda ABD Tarım Dışı verisinin ardından risk iştahında artış nedeniyle risk pozitif sabaha uyanarak haftaya başlıyoruz. Moody’s kredi derecelendirme kuruluşunun beklediğimiz şekilde Cuma akşamı “pas” geçmesinin ardından da Dolar / TL bu sabah 3 seviyesinin altında. MSCI Gelişmekte Olan Ülke Endeksi %0,4 oranında değer kazanıyor. Cuma günü BİST %0,3 oranında değer kaybederken Türkiye ETF’i aynı oranda değer kazandı. Borsa İstanbul’un güne %0,5 oranında değer kazançlarıyla alıcılı başlaması mümkün. Ek olarak, Haftasonu Çin’de açıklanan rezerv verisi sermaye çıkışlarının azaldığını gösterdi. Piyasaların istikrarı açısından Çin’in rezerv verisi bu sabah açıklanan ve beklentileri karşılayamayan dış ticaret verisinden daha etkili.

Veri tarafında TSİ 10:00’da Haziran ayı sınai üretimini takip edeceğiz. Aylık bazda %0,7 artış bekliyoruz. Anketlerde medyan %0,6 oranında. Artan ara mal ithalatı fiilen üretime yansıdıysa ikinci çeyreği sanayinin daha fazla üretimle tamamlama şansı var. Ancak Haziran ayındaki Ramazan etkisi ve Cuma sabahı %0,5 kayıp açıklanan Alman sınai üretim aşağı yönlü riskleri yansıtmakta. Yurt dışında kayda değer bir veri bulunmuyor. Ancak ABD Başkan Adayı Trump’ın ekonomik programına ilişkin Detroit’de konuşma yapması bekleniyor. Programına yönelik açıklayacağı vergi indirimleri nedeniyle konuşma ekonomi ve finans çevrelerince takip edilecektir.

ŞİRKET HABERLERİ

Vestel (VESTL, Sınırlı Pozitif): Vestel’in 2Ç2016 ana ortaklık net dönem karı %65 artışla 68,9mn TL olmuştur. Bu artışın ana sebebi geçen sene aynı çeyrekte kaydedilen 106mn TL’lik finansman giderinin aksine bu çeyrekte kaydedilen 3mn TL’lik finansman geliridir. Şirketin satış gelirleri 2Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %24 oranında artarak 2,4 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, şirketin brüt karı, ciro artışından daha düşük, %14 artışla 535,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar marjı 2 puan gerilemeyle %22,3 olmuştur. İkinci çeyrekte Vestel’in operasyon giderleri %22,7 artış ile 415mn TL olmuş ve faaliyet karını sınırlandırmıştır. Esas faaliyetlerden geçen sene aynı çeyrekte 10,5mn TL gelir kaydeden şirket, bu çeyrekte kur farkı zararı sebebiyle 49,5mn TL gider kaydetmiştir. Şirketin faaliyet karı geçen seneye göre %50 gerilemeyle 70,8mn TL olmuştur. Diğer taraftan şirketin net finansman gelirleri 3mn TL ile net kara pozitif etki etmiştir. Vestel’in ikinci çeyrek sonuçları ile birlikte Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık karı 176,4mn TL’ye ulaşmış olumlu bir görüntü sergilemiştir. Vestel’in 2015 yılı ilk 6 aylık dönem net zararı 32,5mn TL idi.

Teknosa (TKNSA, Sınırlı Negatif): Teknosa’nın 2016 yılı ikinci çeyrek net dönem zararı 30,4mn TL ile hem piyasa beklentisi olan 17mn TL’lik zararın hem de bir önceki yılın aynı dönemindeki 12mn TL zararın üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 2Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %11 oranında artarak 803mn TL olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, şirketin brüt karı gerek elektronik perakendeciler arasında rekabette görülen artış, gerekse de büyümenin sağlandığı telekom ürünlerinin karlılığının diğer segmentlere göre daha düşük olması sebebiyle %3 düşüşle 126,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrekte Teknosa’nın operasyon giderlerindeki artışın sadece %3,7 olması, alınan verimlilik önlemlerinin faydalı olduğunu göstermektedir. Esas faaliyetlerden diğer giderlerdeki 11,6mn TL’lik artış ise şirketin zarar rakamını en çok artıran kalem olmuştur. Bunun sebebi özellikle duran varlık gerçeğe uygun değer düşüş zararı, duran varlık satış zararı ile kambiyo zararlarındaki artıştır. Şirketin faaliyet zararı geçen sene Nisan-Haziran dönemindeki 8,8mn TL’lik zararın üzerinde 30mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Buna ilaveten şirketin net finansman giderleri 6,4mn TL’den 8mn TL’ye yükselmiş ve zararın artmasına sebep olmuştur. Teknosa’nın ikinci çeyrek sonuçları ile birlikte Ocak-Haziran dönemi zararı 48,1mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemindeki 22,3mn TL’lik zararın üzerinde gerçekleşerek olumsuz bir görüntü sergilemiştir.

Tav Havalimanları (TAVHL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları Holding, şirkette %38 oranında hisseye sahip ortağı Aéroports de Paris ve Bouygues Bâtiment International ile birlikte, Küba Havana’da bulunan José Marti Havalimanı’nın işletme ve geliştirme hakkını içeren imtiyaz sözleşmesi için Küba Hükümeti ile birebir görüşmelere başlamıştır. Sözkonusu imtiyaz sözleşmesi, Havalimanı’nın geliştirme, genişletme ve işletim hakkını içermektedir. Bu proje ile birlikte, 2015 yılında yaklaşık 5mn yolcuya hizmet veren Havana José Marti Havalimanı’nın, 2020  yılında 10mn seviyesinde yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşması öngörülmektedir. Son dönemde özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile hava trafiğinin liberalleşmesi yönündeki adımlar, havalimanı yolcu trafiğinde yüksek oranda büyüme potansiyeline işaret etmektedir. İmtiyaz sözleşmesi ayrıca ülkenin batısında yeralan San Antonio de los Banos Havaalanı’nın geliştirme projesini içermektedir.

Ayrıca TAV Havalimanları’nın Temmuz ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre Haziran ayındaki %3’lük daralmanın ardından %1 oranında azalarak 9,8mn olmuştur. Ocak Temmuz dönemi toplam yolcu sayısı artışı ise %2’ye gerilemiş ve 59,1milyon olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında yolcu sayısında kaydedilen düşüşte Atatürk, İzmir, Gazipaşa ve Milas Bodrum Havalimanlarında sırasıyla kaydedilen %6, %9, %27 ve %20’lik daralmalar etkili olmuştur. Diğer taraftan yurt içi havalimanlarından tek Ankara Esenboğa bir önceki yıla göre ufak bir artışla yolcu sayısını koruyabilmiştir. Yurtdışı havalimanları ise olumlu katkıda bulunarak toplam hizmet verilen yolcu sayısının daha da çok gerilemesini engellemiştir.  Tunus havalimanlarında bir önceki yılın aynı dönemindeki sert düşüşün ardından bu ay baz etkisiyle %101’lik artış ve Gürcistan havalimanlarındaki %26’lık artış toplam yolcu sayısına olumlu katkı sağlamıştır.

TAV Holding’in faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı ise Temmuz ayında %4 oranında artarak 76.487 olurken, Ocak- Temmuz döneminde toplam artış oranı %4 olarak gerçekleşmiş ve toplam uçuş sayısı 462.463’e yükselmiştir.

1 Ağustos 2016 Tarihli TAV Havalimanları Raporumuz İçin Tıklayınız…

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): Banka tarafından MTN (MTN) programı kapsamında yurt dışında ihraç edilmesi planlanan 5mn USD tutarındaki borçlanma aracı için tertip ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla SPKya başvurulmuştur.

1 Ağustos 2016 Tarihli Yapı Kredi Bankası Bankası Raporumuz İçin Tıklayınız…

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka, toplamda 2 milyar EUR veya TL de dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, yurt dışında İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK) ihraçlarına olanak sağlayacak bir İTMK programı kurulması ve bu doğrultuda İTMK ihraç edilmesine ilişkin gerekli işlemlerin yapılması konusunda Genel Müdürlük yetkili kılındığını duyurmuştur.

5 Ağustos 2016 Tarihli İş Bankası Raporumuz İçin Tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık Sektörü: DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan istatistiklerine göre; 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde, Türkiye geneli havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı %2,9 oranında azalarak 97,5mn olmuştur. Dış hat yolcu sayısı %15 azalarak 39,1mn kişi olurken, iç hat yolcu sayısı %7,4 artarak 58,5mn seviyesinde gerçekleşmiştir.

Demir-Çelik Sektörü: 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde, Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %0,2 azalışla 9,4mn ton oldu. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla %17,6 düşüşle 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2016 yılı Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre miktarda %18,2 düşüşle 1,1mn ton, değerde %24 azalışla 607mn dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz dönemindeki çelik ihracatı bölgeler bazında incelendiğinde; liderlik 3,3mn tonla Ortadoğu’nun oldu. Bu bölgeyi miktar bazında %18 artış ile 1,8mn tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri ve %30 artış ile 1,4mn tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Aynı dönemde Türk çelik sektörünün miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk üç ülke; Mısır, İsrail ve Hollanda olarak sıralandı. Sene başından beri yükselişte olan Mısır’a yapılan çelik ihracatı %77 artışla 884bin tona ulaştı.

AVM Sektörü: AVM ciro endeksi haziran ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %13,5 artarak 194 puana ulaşırken, aynı dönem ziyaret sayısı %2 düştü. Aynı dönemde AVM’lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar bir önceki yılın aynı ayına göre %13,1 arttı.

Uluslararası Kredi: Türk Eximbank’ın, uluslararası bankalar konsorsiyumundan 750mn USD kredi sağladığı bildirildi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Arena Bilgisayar (ARENA, Pozitif): Microsoft CSP Bulut Çözümleri Sağlayıcısı ile distribütörlük anlaşması imzalanmıştır. Anlaşma kapsamında Arena Bilgisayar Microsoft’un Bulut servislerini aylık ödeme altyapısı ile Türkiye genelindeki 10.000’ı aşkın bayisine sunabilecektir.

Afyon Çimento (AFYON, Pozitif): Şirketin, Afyonkarahisar’daki Çimento Fabrikasının şehir dışında yeniden kurulması için yapılan yatırım çalışmaları kapsamında çimento değirmenlerinde deneme üretimi başarıyla yapılmıştır. 2016 Yıl sonuna kadar tüm yatırımların tamamlanarak, üretim faaliyetlerine başlanması planlanmaktadır.

Batı Çimento (BTCIM): Şirket, İş Sağlığı Güvenliği ve Çevre yatırımı kapsamında, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile 8 yıl vadeli 15mn TL kredi anlaşması imzalamıştır.

Güneş Sigorta (GUSGR): Şirket, konsolide olmayan mali tablolara göre 2Ç2016’da 57,5mn TL zarar kaydetmiştir. 2Ç2015’teki zarar rakamı 26,8mn TL idi. Şirketin 2016 Ocak – Haziran zararı ise 80mn TL olurken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 79,3mn TL zarar kaydedilmişti.

Şekerbank (SKBNK): Bu yılın ikinci çeyreğinde 10mn TL net kar elde eden Şekerbank’ın Ocak – Haziran dönemindeki net dönem karı da 20,8mn TL olarak gerçekleşti.