Günün Önemli Ekonomi ve Finans Haberleri – (31.03.2016)

Anadolu Ajansı’nın derlediği günün önemli ekonomi haberleri:

* Erdoğan’dan Türkiye’ye yatırım daveti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington’daki Andrew Mellon Auditorium’da düzenlenen DEİK-Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı gala yemeğinde, Türkiye ve Amerika’nın iki güçlü müttefik ve ortak olduğunu belirtti. Erdoğan, “Ekonomik alanda sergilediği üstün performans ve istikrarlı yapısıyla Türkiye, yakın çevresinde ve dünyada önemli yatırım merkezlerinden biridir. Sizleri burada Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye, yatırımcıların aradığı özelliklere fazlasıyla sahip, güçlü ve istikrarlı bir ülkedir.” diye konuştu.

* Türkiye ekonomisi 2015 yılında yüzde 4,0 büyüdü

TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4, büyüdü. 2015’te kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değeri ise 9 bin 261 dolar oldu. Geçen yılın son çeyreğinde ise ekonomi yüzde 5,7 büyüme kaydetti.
AA Finans’ın “Büyüme Beklenti Anketi”ne katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin 2015 sonunda yüzde 3,8 ve 4.çeyrekte yüzde 4,8 büyüyeceğini bekliyordu

* Şimşek: Türkiye, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi oldu

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “2015’te ekonomimiz yüzde 4 ile Orta Vadeli Program’da (OVP) öngördüğümüz seviyede büyüdü. Böylece Türkiye, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi olurken, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin 2 katından fazla büyümüştür.” dedi.

* Elitaş: OVP’de öngörülen yüzde 4’lük büyüme oranı yakalandı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, geçen yıl OVP’de öngörülen yüzde 4’lük büyüme oranın yakalandığını belirterek, “Bu oran, Türkiye’nin son 13 yıldır geçirmekte olduğu dönüşümün ne kadar sağlam bir ekonomik temele sahip olduğuna işaret etmektedir.” ifadesini kullandı.

*Işık: Türkiye tahminlerden hızlı büyüdü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 4’üncü çeyrek ve 2015 yılı büyümesinin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, “Türkiye, birçok uluslararası kuruluşun ve finans kurumunun yıl başında ve ortasında yaptığı tahminlerden daha hızlı büyüdü.” diye konuştu.

* Büyümede 17 çeyreğin en yüksek performansı

Kesintisiz 25 çeyrektir büyüyen Türkiye ekonomisi, 2015’in 4. çeyreğindeki yüzde 5,7’lik Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) artışı ile 17 çeyreğin en yüksek performansını sergiledi

* Türkiye’de şubat ayı dış ticaret açığı 3,2 milyar dolar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan şubat ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerine göre, şubatta dış ticaret açığı yüzde 32,8 azalarak 3 milyar 165 milyon dolara geriledi.  Türkiye’nin ihracatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak 12 milyar 406 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 8,1 azalarak 15 milyar 571 milyon dolar oldu. Şubat ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde geçen yılki yüzde 72,2 seviyesinden yüzde 79,7 seviyesine yükseldi

* Elitaş: Mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısı devam edecek

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Dış ticaret açığındaki daralma ve ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükseliş yıl boyunca sürerek, mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısı devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

* S&P, Çin’in görünümünü “negatif”e çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Çin’in kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdiğini açıkladı. Açıklamada, “Çin’in reform ajandasının yolunda gittiğine inanıyoruz. Öte yandan ekonomik dengelenme beklenenden daha yavaş ilerleyeceği için ülkenin görünümünü negatife revize ediyoruz.” değerlendirmesi yapıldı.

* Yıldırım: 4,5G tüm şehir merkezlerinde belirli noktalarda verimli çekecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4,5G’nin tüm şehir merkezlerinde belirli noktalarda yarından itibaren verimli çekeceğini belirterek, “Tüm Türkiye sathında çekmesinde son tarih 2023. 2023’e geldiğimizde nüfus olarak yüzde 95’i kapsamış olacağız.” dedi.

* TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, “Öncü göstergeler işlenmemiş gıda grubu enflasyonunda mart ayında da belirgin bir düşüşe işaret etmektedir. İhracatımızın pazar değiştirme esnekliğinin yüksek olması jeopolitik gelişmelerden kaynaklanan aşağı yönlü riskleri sınırlamaktadır. Petrol fiyatlarındaki düşük seyir ve ücret artışları gelir kanalı üzerinden yurt içi talebi desteklemektedir” ifadelerine yer verildi

* Türkiye’nin brüt dış borç stoku 2015 Aralık sonu itibarıyla 398 milyar dolar

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stoku, 398 milyar dolar oldu, stokun milli gelire oranı yüzde 55,3 olarak hesaplandı. Özel sektör toplam borç stoku 283,7 milyar dolar, kamu kesimi borçları 112,9 milyar dolar, Merkez Bankası toplam dış borç stoku da 1,3 milyar dolar oldu

* İngiltere beklentinin üzerinde büyüdü

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisinin (ONS) verilerine göre İngiltere ekonomisi 2015 yılının tamamında yüzde 2,3 büyüme ile yüzde 2,2’lik beklentinin üzerinde büyüdü.

* Piyasalarda pozitif seyir devam ediyor

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi 83.443,40 puanla yaklaşık 10 günün en yüksek seviyesine çıkarken, dolar/TL 2,8149 ile 3 Kasım 2015’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü

AA