Günlük Piyasa Yorumu TEB Yatırım – (07.09.2011)

TEB Yatırım Günlük Piyasa Yorumu:

Haftaya satış ağırlıklı başlayan, ABD`de Cuma günü açıklanan beklentilerden kötü gelen Ağustos ayı istihdam verileri sonrası artan resesyon kaygılarının, Euro bölgesine ilişkin endişelerin, özellikle Almanya, İtalya ve Yunanistan ile ilgili olumsuz haberlerin haftaya başlarken yurtdışı borsalarda neden olduğu sert düşüşlerin olumsuz etkilerini gördüğümüz İMKB`de, bugün daha çok tepki niteliğinde alışlar etkili oldu. Global tarafta artan resesyon kaygılarının, Euro bölgesine ilişkin endişelerin olumsuz etkilerinin sürdüğü görülmekle birlikte, yurtdışı borsalarda bugün satışların bir miktar durulma göstermesinin İMKB tarafında olumlu etkileri gözlendi. Türkiye ile ilgili bazı yabancı yatırım bankalarının son günlerde yayınladıkları olumlu raporların da İMKB üzerinde satışları sınırladığı, endeksin bugün yeniden toparlanma eğilimine girmesinde etkili olduğu görüldü. Pazartesi gününü 54054 seviyesinde kapatan, bugün etkili olan alışlarla teknik açıdan kısa vade için önemli bir direnç noktası olarak izlediğimiz 55000 seviyesinin üzerine çıkarak, 55059 seviyesine kadar yükselen İMKB-100 endeksi günü, 55000 seviyesinin hafif üzerinde, 55019 seviyesinde, dolar bazında 31146 seviyesinde, bir önceki güne göre, %1.79 oranında değer artışı ile tamamladı.

İMKB üzerinde hafta başından beri olduğu gibi yarın da ağırlıklı olarak dışarıdaki gelişmelerin etkili olacağı söylenebilir. Yurtdışı borsalardaki hareketlerle birlikte, ABD`de ve Avrupa tarafındaki haber akışı yine yakından izlenecektir. Özellikle Cuma günkü değer kayıplarının sonrasında, yeni haftaya da yurtdışı borsaların sert düşüşlerle başlamasına neden olan Euro bölgesine ilişkin endişelerin, Almanya, İtalya ve Yunanistan ile ilgili olumsuz haberlerin, ABD`de beklentilerden kötü gelen Ağustos ayı istihdam verileri sonrası global tarafta yeniden artmaya başlayan resesyon kaygılarının hem içeride hem dışarıda endeksleri olumsuz etkilemeye devam ettiği, yukarı hareketleri sınırladığı görülebilir.

ABD Başkanı Obama`nın 8 Eylül Perşembe günü açıklaması beklenen istihdam programı da piyasalar için önemli olacaktır. Obama`nın Perşembe günkü konuşmasında önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik göstergeler konusunda önemli hedefleri ve bunları yakalamak için uygulanacak politikaları ortaya koyması beklenmektedir. ABD Başkanı`nın inandırıcı hedefleri ortaya koymasının piyasalarda olumlu etkilerinin olabileceği düşünülmektedir. Bu konuşmaya ilişkin beklentilerin de yarın borsalarda önemli etkilerinin olması beklenebilir.

FED`in 20-21 Eylül tarihleri arasındaki toplantısına ilişkin beklentilerin de borsalarda etkili olmaya başlayacağı düşünülmektedir. Eylül ayındaki toplantısında FED`in üçüncü bir niceliksel gevşemenin adımlarını atabileceği tahmin edilmektedir. ABD`de son dönemde istihdamla ilgili kötü gelen verilerin bu yöndeki beklentileri güçlendirdiği gözlenmektedir.

Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının Perşembe günü açıklanacak faiz kararları da piyasalarda önemsenmektedir. Her iki merkez bankasının bu haftaki toplantısında gösterge faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceği tahmin edilmektedir. Daha çok toplantı sonrası ECB Başkanı Trichet`in Euro bölgesine ve ECB`nin para politikasına ilişkin yapılacağı değerlendirmeleri önemli olacaktır.

Yurtiçi tarafta ise Cuma günü açıklanacak Temmuz ayı sanayi üretimi verileri önemli olacaktır. Ayrıca TCMB tarafından 12 Eylül`de açıklanacak Temmuz ayı cari işlemler dengesine ilişkin beklentiler ile TCMB`nin 20 Eylül`deki Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklentilerin de İMKB üzerinde etkili olmaya başlayacağı söylenebilir.

Teknik olarak bakıldığında endekste yarın ilk önemli direnç noktası olarak 55400 seviyesi takip edilebilir. Diğer önemli direnç noktaları 55700, 56000 ve 56400 seviyelerindedir.

Endeksin ilk önemli destek noktası ise 54600 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 54200, 53800 ve 53400 seviyelerindedir.

Daha fazlası için: www.tebyatirim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir