Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (21.01.2021)

AKSEN; Aksa Enerji Özbekistan ile imzalanan doğalgaz santrali yapım sözleşmesini yukarı yönde tadil etti / olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY8.67
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Ekte detayları paylaşılan KAP açıklaması ile; 240 MW ‘ lık mevcut sözleşmenin 230 MW kapasite artışı ile tadil edilmesini, ilave olarak Buhara’da 270 MW kurulu güçte doğalgaz kombine çevrim santrali kurulmasını Özbekistan’da toplam 740 MW kurulu güce ulaşılmasını (Taşkent ve Buhara) kurulacak olan her iki santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satışını olumlu olarak değerlendiriyoruz.

 12 Mayıs 2020 tarihli Özel Durum Açıklamamız’da da belirtildiği üzere, Şirketimiz Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulmasını ve santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satışını içeren anlaşmayı Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı NEGU (“National Electric Grid of Uzbekistan”) ile imzalamıştı.

 Bahsi geçen anlaşma, 20 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 230 MW kapasite artışı ile tadil edilmiş olup, bu anlaşmaya ilave olarak Buhara’da 270 MW kurulu güçte doğalgaz kombine çevrim santrali kurulmasına yönelik ayrı bir anlaşma imzalanmıştır. Bu kapsamda:
 i) Taşkent’te mevcut lokasyonda, 240 MW kurulu güçteki doğalgaz kombine çevrim santraline ek olarak 230 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulacaktır. Tadil edilen anlaşma, Taşkent’te kurulacak olan her iki santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satışını içermektedir.
 ii) Taşkent’in güneybatısında bulunan Buhara’da 270 MW Kurulu güçte doğalgaz kombine çevrim santrali kurulacaktır. İlave anlaşma, Buhara’da kurulacak olan santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satışını içermektedir.

 Taşkent’te toplam 470 MW Kurulu güce sahip olacak doğalgaz kombine çevrim santrallerinin ve Buhara’da 270 MW Kurulu güce sahip olacak doğalgaz kombine çevrim santralinin 2021 yılının son çeyreğinde devreye alınması beklenmektedir. Yatırımların hayata geçmesiyle birlikte Özbekistan’da toplam 740 MW Kurulu güce erişilecektir. Santral ekipmanlarının, Aksa Enerji bünyesindeki mevcut santrallerden sağlanması planlanmakta olup, yatırım maliyetleri optimize edilerek ekonomik katma değer yaratılacaktır.

DOHOL; Doğan Grubu, yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi şirketinin halka arz başvurusu / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY3.88
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Şirketin bağlı ortaklılarından Galata Wind Enerji A.Ş., Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piysasası Mevzuatı’na uyumunun sağlanması amacıyla gerekli onayı almak üzere bugün Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapmış ve hisselerinin halka arz edilmesi çalışmalarını başlatmıştır.

 Faaliyet sonuçları konsolide finansal tablolarında “Elektrik Üretimi ve Ticareti” bölümünde sunulan Galata Wind Enerji A.Ş., yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi yapmaktadır. Portföyünde, tamamı YEKDEM kapsamında olan toplam 269 MW Kurulu güce sahip, 3 adet Rüzgar Enerjisi Santrali (“RES”) ve 2 adet Güneş Enerjisi Santrali (“GES”) bulunmaktadır. Galata Wind Enerji A.Ş., 2021 yılında, bir yandan yenilenebilir enerji kaynakları tarafında yeni projeler ile yurt içinde ve yurt dışında büyümeyi hedeflemekte, bir yandan da dağıtık ve alternatif enerji teknolojilerine yönelerek katma değeri yüksek alanlarda yeni iş alanları yaratmayı planlamaktadır.

 18.01.2021 Pazartesi sabahı ekli detaylarını paylaştığımız haberde yer aldığı üzere yenilenebilir enerji yatırımları toplam enerji yatırımları içinde önemi ve (MW) büyüklüğü artmaktadır. Doğan Holding’ inde bu sektörde yer alan iştirakinin halka arz haberini ve enerji kaynakları tarafında yeni projeler ile yurt içinde ve yurt dışında büyümeyi hedeflemesini orta uzun vade için olumlu değerlendiriyoruz.

 Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından ‘Aralık 2020 Kurulu Güç Raporu yayınlanırken toplam kurulu güç 95.890,6 MW’a çıktı. Bu artışın %95’i yenilenebilir enerjiden geldi.(Hidro 436 MW-Rüzgar 326 MW-Güneş 154 MW-Biyokütle 63 MW-Jeotermal 57 MW) 2020 Aralık ayı sonu itibariyle Türkiye’nin kurulu gücünün 6.667,4 MW’lık kısmı güneş enerjisi santrallerinden meydana geldi. Türkiye’nin güneş enerjisindeki kurulu gücü bir önceki aya göre 154 MW artışla 2020 yılında toplam da 672 MW’lik güneş enerjisi santrali Türkiye’nin Kurulu gücüne ilave oldu. TEİAŞ’ın aylık yayımlanan kurulu güç raporu verilerine göre, Aralık’ta elektrik üretim kurulu gücü bir önceki aya göre 1090 MW artışla 95.890,6 MW‘a çıktı. Türkiye’deki lisanssız GES sayısı ise bir önceki aya göre 111 adet artışla 7.481’e yükselirken lisanslı santral dahil toplam GES adedi 7.518 oldu. 2020 yılı boyunca toplam 672 MW’lik güneş enerjisi santrali Türkiye’nin kurulu gücüne ilave oldu.

CCOLA; Yönetim Kurulu’na brüt TRY0.83 hisse başına temettü ödemesi teklifi sunuldu / nötr

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY77.75
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Yönetim Kurulu’na 18 Şubat tarihinde dağıtılmak üzere brüt TRY0.83 hisse başına temettü ödemesi teklifi sunuldu (Deniz Yat. Bekl.TRY0.98). Haberin hisse üzerinde nötr bir etki yapacağı görüşündeyiz.

EKGYO; 2021 Beklentilerini açıkladı / sınırlı olumlu

Tavsiye G.A
Fiyat/Hisse TRY2.46
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Emlak Konut GYO 2020 satış rakamlarını ve 2021 beklentilerini açıkladı. 2020 yılında ~1.6 milyon m2 satış gerçekleştirilirken satış tutarı ise 15.15 milyar TL olarak gerçekleşti. 2021 yılında şirketin beklentisi ~958 bin m2 satış karşılığında ~11 milyar TL satış gelirine ulaşmak yönünde. Şirketin 2021 kar beklentisi ise 1,115 milyon TL olarak açıklandı.

 2020 yılında sene başındaki hedeflerine göre satış tutarı hedefin yaklaşık üç katı olarak gerçekleşti. 2021 yılında ise 2020 yılına kıyasla daha düşük bir satış tutarı hedefleniyor. Bunu makul olarak değerlendiriyoruz. Çünkü konut kredisi faiz oranları 2020 yılına kıyasla kısmen daha yukarıda. Bunun talebi bir miktar baskılayabileceği görüşündeyiz. Bununla birlikte cazip finansman koşullarının 2020 yılında talebi de öne çektiği fikrindeyiz. Bunun yanısıra şirketin nakit pozisyonundaki iyileşme ve arsa stoğunu genişletmiş olması 2021 yılında daha fazla proje lansmanına imkan sağlayabilir. Genel olarak değerlendirdiğimizde şirketin açıkladığı 2021 beklentilerinin hisse fiyatı üzerinde sınırlı bir olumlu etkisi olabileceği görüşündeyiz.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten