Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (2.10.2020)

KOZAL; Koza Altın Mollakara Projesi’ne dair detayları açıkladı / hafif olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY79.95
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Koza Altın, Ağrı’da altın ve gümüş fizibilite çalışmaları devam eden Mollakara Projesi’ne dair detayları açıkladı. Mollakara Projesi’nden elde edilmesi planlanan 9- 10 ton altın üretimi, 2019 rakamları dikkate alındığında anlamlı bir katkıya işaret ettiğinden açıklamanın hisse üzerinde hafif olumlu bir katkı yapmasını bekliyoruz.

 Şirket Mollakara Projesi’ne 150 milyon dolar yatırım yapmayı ve 500 kişi istihdam etmeyi planlıyor.

 Rezerv miktarını artırabilmek için ilave 10,000 metrelik alanda sondaj yapılması planlanmaktadır. Tesisin ömrünün uzatılabilmesi için de ruhsatı Koza Altın’a ait olan 40 alanda arama çalışmaları devam etmektedir.

 Koza Altın’ın 2019 toplam maden üretimi olan 354 bin tona karşılık şirket Mollakara’dan toplam 9-10 bin ton altın üretimi yapmayı planlamaktadır. Ancak devam eden metalurjik testlerden olumlu sonuçlar alınır ise üretim beklentisi 23-25 tona yükselecektir. 2019 sonu itibariyle şirketin yarısı görünür yarısı da muhtemelen olan 2,1 milyon ons maden rezervi bulunmaktadır.

CIMSA; Çimsa’nın İspanya’da beyaz çimento fabrikası alımı / sınırlı olumlu

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY13.52
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Çimsa, İspanya’da yerleşik Cemex Espana S.A.’nın sahip olduğu Buñol Beyaz Çimento Fabrikası’nı 180 milyon USD bedelle satın alınması konusunda anlaşmaya varıldığını ve satın alım sözleşmesi imzalandığını 20 Mart 2019 tarihinde duyurmuştu. Şirket bugün yaptığı açıklama ile fabrikanın alımı ve yurtdışında beyaz çimento operasyonlarının yapılandırılması ile ilgili bilgi verdi.

 Rekabet onayı: İspanya Rekabet Otoritesi (CNMC) Çimsa’nın İspanya’da yerleşik bağlı ortaklığı Cimsa Cementos Espana S.A.U.’nun aktifinde bulunan Alicante Terminali’nin elden çıkarılması koşuluyla, Buñol Beyaz Çimento Fabrikası’nın satın alınmasına 30.09.2020 tarihinde onay verdi.

 Rekabet kurumlarından alınan şartlı onaylarda yer alan koşullar ve bu çerçevede özellikle Alicante Terminali’nin elden çıkarılacak olması nedeniyle, Buñol Beyaz Çimento Fabrikası’nın satın alma fiyatında güncelleme yapıldı; nihai satın alma bedeli 154,5 milyon USD olarak belirlendi.

 Şirket’in ve ana ortağı Sabancı Holding’in operasyonel ve finansal güçlerini birleştirerek, global beyaz çimento pazarında lider bir oyuncu olma ve buna ilişkin daha verimli ve güçlü bir platform yaratma hedefi doğrultusunda, yurt dışındaki beyaz çimento operasyonlarının Sabancı Holding ile ortaklaşa olarak yurt dışında kurulacak bir şirkete devredilmesi ve söz konusu satın almanın yeni kurulacak bu iştirak üzerinden yapılması planlanıyor. Bu çerçevede, Çimsa’nın %40, Sabancı Holding’in %60 oranında sermayesine katılacağı Hollanda’da yerleşik Cimsa Sabancı Cement BV (CSC BV) unvanlı yeni bir şirket kurulacak. Şirket’in yurt dışında beyaz çimento operasyonlarını üstlenen iştirakleri Cimsa Americas Cement Manufacturing and Sales Corporation, Cimsa Cement Sales North Gmbh ve Cimsa Cementos Espana S.A.U.’nun hisselerinin %100’ü ile Cimsa Adriatico S.R.L.’nin %70’i CSC BV’ye satılacak. Buñol Beyaz Çimento Fabrikası, Cimsa Cementos Espana S.A.U. tarafından satın alınacak.

 Çimsa’nın Haziran sonu itibariyle 1,35 milyar TL net borcu olup Net Borç / FAVÖK oranı 4,95x düzeyindedir. Yeni yapılanmayı Çimsa’nın borçluluğunun azaltılması ve temettü kapasitesinin artırılması açısından olumlu değerlendiriyoruz. İhracat faaliyetlerinin de yeni yapılanmanın etkisiyle oluşacak sinerji ile birlikte artarak devam etmesi bekleniyor. Bugünkü harekete baktığımızda, elektrik zammının yanı sıra İspanya’daki yatırıma dair açıklamanın kar satışlarını tetiklemiş olabileceğini düşünüyoruz.

Havacılık Sektörü; İngiltere Türkiye’yi Güvenli Seyahat Koridoru’ndan Çıkardı / THYAO, PGSUS ve TAVHL için olumsuz

 BBC Türkçe’nin haberine göre İngilitere Ulaştırma Bakanı Türkiye ve Polonya’nın güvenli seyahat koridorundan çıkarıldığını açıkladı. Buna göre Türkiye’den İngiltere’ye ulaşan yolcuların 14 gün boyunca karantinada kalmaları gerekecek. Yılbaşından bu yana 8 aylık döneme ve sadece Ağustos aylarına bakıldığında, Türkiye’ye gelen toplam yabancı ziyaretçilerin %6,4 ve %14,4’ü İngiltere’den gelmiş olduğundan haberin etkisinin havacılık sektörü hisseleri – THYAO:IS, PGSUS:IS, TAVHL:IS – açısından olumsuz olmasını bekliyoruz.

 Ağustos ayında Türkiye’ye 1,8 milyon yabancı gelirken; ilk üç sırada Rusya (%24,2), İngiltere (%14,4) ve Ukrayna (%14,1) bulunmaktadır.

 Ağustos ayında, THY ve Pegasus’un 2,6 ve 1,7 milyon toplam yolcu trafiğinin 1,1 ve 0,5 milyonunu yurtdışı yolcular oluşturmuştur. TAV Havalimanları’nın toplam 3,7 milyon yolcusunun içinde Türkiye’de 1,8 yurtdışı yolcuya hizmet vermiştir.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten