Gün İçi Piyasa Yorumu / İnfo Forex – (25.04.2016)

Gün İçi Piyasa Teknik Yorumu

Ayın Son Haftası Amerika Ağırlıklı Olacak

Geçtiğimiz hafta küresel piyasadaki hareketlilik devam ederken, hem Avrupa’daki AMB toplantısı hem de yurt içindeki faiz kararı ön plandaydı. Merkez bankalarının ön planda olduğu süreçte, piyasa dalgalanmalarının da etkili olduğu görülüyor. Özellikle güvenli limanlardaki değer kaybı ve küresel hisse piyasasının 2016 rekor seviyelerinden gevşemeye başlaması piyasadaki belirsizlikten kaynaklı olarak görülüyor.

Asya piyasasında geçtiğimiz hafta Çin’de sakin veri akışı yaşanırken Japonya’da açıklanan verilere bağlı olarak Japon Yen’inde kayıplar devam etti. Japonya’da Çarşamba sabahı verilerin zayıf gelmesi ile ticaret dengesinin beklentilerin altında kalması sonrasında Japon Yen’inde bir önceki hafta başlayan alımların güçlenmesiyle yukarı yönlü hareketin sürdüğü görüldü. Japonya’da haftanın son işlem gününde Japonya’da imalat PMI rakamı beklentilerin altında kalırken yendeki değer kayıplarına bağlı olarak USDJPY paritesinde yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği görüldü. Geçtiğimiz haftanın ortasında başlayan USDJPY paritesindeki yukarı yönlü hareketin haftanın genelinde de devam ettiğini gördük. Güvenli liman algısının arka planda kalmasıyla beraber yende değer kayıpları devam ederken 110.00 üzerindeki tutunma ile haftayı 111.70 seviyesinin üzerinde kapattı.

Euro Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta Almanya’da ÜFE beklentilerin altında kalırken Avrupa Merkez Bankası’nın PPK toplantısının etkileri piyasada hakim görüldü. AMB Perşembe günü gerçekleşen toplantısında faizlerde değişikliğe gitmezken, Mario Draghi konuşmasında ise faizlerin uzun süre düşük kalacağını belirtti. Mario Draghi ayrıca önümüzdeki dönemde enflasyonun negatif olabileceğini kaydederken, büyümede ise yavaş seyrin devam edeceğini belirtti. Mario Draghi gerekmesi halinde ekstra önlemler alabileceğini de belirtti. Haftanın son işlem gününde ise Euro Bölgesi ve ülkelerinde hizmet ve imalat PMI beklentileri altında kalırken, bölge ekonomisine ait soru işaretlerini artırdı. Ayrıca Cuma günü düzenlenen Eurogroup üyeleri Yunanistan’dan ek tedbir paketi istenirken, kurtarma programı gözden geçirmesinin tamamlanması için Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerle birlikte belirlenen mali hedeflere ulaşılmasını garanti altına alacak ek tedbirler paketi hazırlaması gerektiği kararına vardılar.

Amerika’da ise geçtiğimiz hafta FED üyelerinin konuşmaları takip edilirken haftanın ilk yarısında sakin veri akışı takip edildi. Çarşamba günü Amerika’da konut satışları beklentileri karşılarken, petrol stoklarında ise azalma görüldü. Konut satışlarının beklentilerin üzerinde gelmeye devam etmesi piyasada olumlu algı yaratırken, büyüme rakamlarının da pozitif gelmesine destek olabilir. Perşembe günü Amerika’da ise haftalık istihdam talepleri beklentileri karşılarken, Philadelphia imalat endeksi ise beklentilerin uzağında kaldı. Haftanın son işlem gününde ise üretim PMI rakamı beklentilerin altında kalmasına rağmen USD endeksinde kayıplar sınırlı kalırken haftayı primli kapattı.

Yurt içerisinde ise geçtiğimiz haftaya Merkez Bankası’nın yeni Başkanı ve PPK toplantısı kararı damga vururken TL varlıklarda haftanın ilk yarısında toparlanmalar görüldü. Yurt içerisinde Merkez Bankası yeni başkanı Murat Çetinkaya ile yapılan ilk PPK toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faiz koridorunun üst bandına 50 baz puanlık indirim yaparken alt bant yüzde 7.25’te ve politika faizi olan 1 haftalık repo faizi yüzde 7.50’de tutuldu. Merkez Bankası PPK kararı sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi; sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtildi. Merkez’in üst banttan indirime başlamış olması kredi faizlerinde de önümüzdeki süreçte indirimlere neden olabilir. Yurt içerisinde faiz indirimi kararı sonrasında TL varlıklarda güçlenme görülürken kritik destek seviyelerinde tutunma sağlandığı görülüyor.

Küresel piyasada bu hafta Euro Bölgesi’nde GFK tüketici güveni, enflasyon ve işsizlik oranı takip edilecekken Almanya’da ise IFO iş dünyası güveni, enflasyon, perakende satışlar ve işsizlik oranı yakından takip edilecektir. Yurt içerisinde ise kapasite kullanımı, imalat güveni ve ticaret dengesi takip edilecekken Amerika’da yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, tüketici güveni, petrol stokları ve 1.çeyrek büyümesi yakından takip edilecektir. Salı günü ABD’de başlayacak FED FOMC toplantısının kararı Çarşamba günü açıklanacaktır. FED’in kararı piyasada haftaya damgasını vuracaktır.

EURUSD paritesinde geçtiğimiz hafta AMB toplantısı sonrasında başlayan gevşemenin bu hafta da devam ettiğini görüyoruz. EURUSD paritesinde 1.1255 seviyesi yakından takip edilmesi gerekirken bu seviyenin altında gevşeme eğilimine paralel olarak 1.1220 ve 1.1190 seviyeleri takip edilebilecekken 1.1255’in üzerinde 1.1300 ve 1.1340 üzeri görülebilir. FED’in FOMC kararının da yakından takip edilmesi gerekmektedir. FOMC kararı sonrasında paritede hareketlilik görülebilir.

Altın fiyatlarında geçtiğimiz haftanın genelinde gevşeme eğilimi görülmesine rağmen altının 1230 ve 1260 bandı arasında hareket ettiğini gördük. Altın fiyatlarında 1230 bandının üzerinde kalınması alımları destekleyebilecekken bu seviyenin üzerinde 1240 ve 1247 seviyeleri olası gevşemeler durumunda ise 1224 ve 1211 seviyeleri test edilebilir.

TL varlıklarda geçtiğimiz haftanın sonunda değer kayıpları görülürken kritik destek seviyelerinin altına sarkması durumunda kayıplar devam edebilir. USDTRY paritesinde 2.8565 seviyesinin üzerinde 2.8620 ve 2.8720 seviyeleri olası gevşemeler durumunda ise 2.8460 ve 2.8390 seviyeleri görülebilir. EURTRY paritesinde ise 3.2000 seviyesinin üzerinde 3.2100 ve 3.2215 seviyeleri olası gevşemelerde ise 3.1910 ve 3.1765 seviyeleri görülebilir.

Petrol’de geçtiğimiz hafta DOHA zirvesi sonrası yüzde 7’nin üzerinde kayıplar görülürken kayıplar sonrasında gelen alımlar ile beş ayın zirve seviyeleri görüldü. Haftanın son işlem gününde Libya’nın petrol üretimini artırabileceği haberlerine paralel olarak kar satışları görülürken hafta sonu İran’dan üretim seviyesini kısmayacağı yönündeki açıklamalar haftanın ilk işlem gününde gevşemelere sebep oluyor. Brent petrolde 44.40 dolar seviyesinin altında 44.15 ve 43.95 seviyeleri olası güçlenmelerde ise 44.55 ve 44.75 seviyeleri görülebilir.

Küresel endeksler yeni haftaya kar satışları ile başlarken kritik destek seviyelerinin kırılması durumunda satışlar hızlanabilir. DAX30 endeksinde gelen kar satışlarına bağlı olarak 10.280 seviyesinin altında 10.200 ve 10.100 seviyeleri olası alımlar görülmesi durumunda ise 10.320 10.450 seviyeleri görülebilir. Amerikan endekslerinde kar satışları görülürken DOW30 ve S&P500’de satış baskısının artması durumunda kayıplar artabilir. DOW30’da 17840 seviyesinin altında 17800 ve 17670 seviyeleri olası alımlar görülmesi durumunda ise 17950 ve 18090 seviyeleri görülebilir. S&P500 endeksinde 2070 seviyesinin altında 2060 ve 2040 seviyeleri olası alımlar görülmesi durumunda ise 2090 ve 2105 seviyeleri görülebilir.