Gün İçi Piyasa Yorumu / İnfo Forex – (11.04.2016)

Piyasa Yorumu

Asya Ağırlıklı Bir Hafta Yaşanacak

2016’nın 2.çeyreğine başladığımız geçen hafta piyasalardaki hareketlilik devam etti. 2016’nın ilk çeyreğine damga vuran gelişen ülkeler ve güvenli limanlardaki değerlenme süreci, 2.çeyrek itibariyle de devam ediyor. Hem FED’in faiz artırım ihtimalinin zayıflaması hem de AMB’nın genişleyici politikaları; gelişen ülkelerin yanı sıra, güvenli liman konumunda değerli metalleri ve Japon Yen’inde de değerlenmeye neden olmuştu.

Asya piyasasında geçtiğimiz hafta sakin veri akışına bağlı olarak sakin bir hafta geçirildi. Çin’de hizmet PMI beklentilerin üzerinde gelerek Çin ekonomisi adına olumlu sinyal verdi. Japon Yeninin durmak bilmeyen değer kazancı devam ederken, USDJPY paritesi son 17 ayın en düşük seviyesine geriledi. Japonya’daki negatif faiz ve tavan miktarda devam eden parasal genişlemeye rağmen, Yen’in değer kazancına devam etmesi hem Japon MB’nı hem de gelişmiş ülkeler üzerindeki baskıyı artırıyor. Kritik 105 seviyesine eğilimin devam ettiği parite, tüm piyasadaki dengeleri bozuyor. Güvenli liman konumundaki Japon Yeni, altın ve gümüşle beraber değerlenmeye devam ediyor.

Avrupa’da ise geçtiğimiz hafta imalat ve hizmet PMI rakamları beklentilerin altında kalmasına rağmen perakende satışların beklentilerin üzerinde gelmesi olumlu karşılandı. Almanya’da ise ticaret dengesi ve sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde gelmesi bölgenin en güçlü ekonomisinin çarklarının dönmeye devam ettiğini gösterdi. Avrupa Merkez Bankası’nın son PPK toplantı tutanaklarında özellikle küresel ekonomideki yavaşlamayla birlikte negatif faizlerin gündemde kalabileceği belirtilirken mevduat faizlerindeki indirimlerin bankaların karlılığını olumsuz etkileyeceği belirtildi. AMB Başkanı Mario Draghi dün yaptığı konuşmada küresel ekonomideki belirsizlikler nedeniyle 2016 yılının AMB için kolay bir yıl olmayacağını bildirdi. Draghi ayrıca Euro Bölgesi’nin politikalarının yeni şoklara ilişkin soru işaretlerinin olduğunu ve deflasyonist baskı olduğunu belirtti. Tutanaklar sonrasında Euro’daki değer kazancı devam ederken, Avrupa hisselerinde ise satış baskısı devam ediyor. Faizin 0’a yakın olması, bankacılık sektöründeki riskleri artırırken, başta İtalyan Bankaları olmak üzere Avrupa’daki bankacılık belirsizliği devam ediyor.

Amerika’da ise geçtiğimiz hafta özellikle ISM imalat endeksi ve imalat PMI rakamının beklentilerin üzerinde gelmesi Amerikan ekonomisindeki pozitif veri trendinin devamını sağladı. FED’in son FOMC toplantı tutanaklarında ise bu yıla ilişkin faiz artış beklentisi 4’ten 2’ye düşürülürken Nisan ayı artırımının çok da muhtemel olmadığı işaret edilmişti. FED tutanaklarına göre ayrıca küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin ABD ekonomik görünümüne dair hala risk oluşturduğu belirtilmiştir. FED Başkanı Yellen ile birlikte FED üyelerinin de konuşmaları yakından takip edildi. FED Başkanı Yellen konuşmasında ABD ekonomisinin tam istihdam piyasasına yakın olmasına rağmen atıl kapasite bulunduğunu söyledi. USD endeksi son dönemin en dip seviyesinde hareketlenmeye devam ederken, FED’in faiz artırım ihtimalinin zayıflığı fiyatlanıyor.

Yurt içerisinde ise geçtiğimiz hafta enflasyonun beklentilerin altında gelmesi sonrasında hükümet kanadından gelen açıklamalarda faiz, kur ve enflasyon tarafındaki düşüşün devam edeceği yönünde gelen açıklamalar dikkat çekti. Yine haftanın son işlem gününde sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde artış göstermesi sonrasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek sanayinin çarklarının hızlı olarak dönmeye devam ettiğini söylerken girişimciler için 2 yeni fon kurulacağını söyledi. Hafta boyunca Moody’s’den açıklamalar gelirken, Moody’s’in Türk bankacılık görünümünü negatifte izlemesi özellikle TL varlıklarda sert değer kaybına neden oldu. Hem USDTL’de hem de BİST100’de sert düzeltme görülürken, TL varlıklardaki riski artırdı. Cuma günü ise yakından takip edilen Moody’s Türkiye değerlendirmesinde ise Moody’s Türkiye’nin Baa3 ile yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu ve negatif not görünümünü değiştirmedi.

Bu hafta küresel piyasada gözler Asya’da olacak gibi duruyor. Çin’de enflasyon, ticaret dengesi ve 1.çeyrek büyümesi yakından takip edilecekken Japonya’da ise sanayi üretimi ve Japonya MB Başkan’ı Kuroda konuşması izlenebilir. Euro Bölgesi ve ülkelerinde enflasyon ön planda olacakken, İngiltere’de de enflasyon izlenecektir. Yurt içerisinde ise cari denge ve işsizlik takip edilecekken Amerika’da ise enflasyon, sanayi üretimi ve imalat üretimi yakından takip edilecektir. Ayrıca Pazar günü Doha’da yapılacak OPEC toplantısı öncesinde petrol fiyatlamaları da piyasaya yön verebilir.

Yeni haftada Çin’de enflasyonunun beklentilerin altında kalması sonrasında EURUSD paritesinde 1.1415 seviyesi üzerinde işlemler görülmesine rağmen gelen kar satışlarına bağlı olarak 1.1400 üzerinde tutunamadığı görüldü. EURUSD paritesinde 1.1420’nin üzerinde kalınması sonrasında 1.1450 ve sonrasında 1.1500 seviyesi hedeflenebilecekken olası gevşemelerde ise 1.1370 1.1340 ve 1.1300 seviyesinin altı görülebilir.

Bu hafta altın fiyatlarında Çin’de enflasyonun beklentilerin altında kalması sonrasında alımlar işlerlik kazanırken 1255 seviyesine yakından hareketler görülürken bu seviyeden gelen kar satışları ile gevşemeler görüldü. Altın fiyatlarında 1255 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda 1264 ve 1272 seviyeleri görülebilecekken gevşemeler durumunda ise 1240 seviyesi öncelikli olmak üzere sonrasında 1233 ve aşağısı görülebilir.

Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarında alımların güçlenmesi sonrasında bu sabah Çin enflasyon verisine bağlı olarak kar satışları görülmesine rağmen satışların karşılanması petrol için olumlu görülüyor. İlerleyen günlerde açıklanacak Amerikan petrol stokları petrol fiyatları üzerinde etkili olacaktır. Brent petrolde 41.65 üzerinde 42.75 hedeflenebilecekken gevşemelerde 41.15 ve 40.35 seviyeleri beklenebilir. Amerikan ham petrolünde 40 doların altında 38.45 fiyatı görülebilecekken 40doların üzerinde 41.00 ve 41.85 seviyeleri takip edilebilir.

Yurt içerisinde ise bu sabah cari açığın beklentilerin üzerinde kalması sonrasında TL varlıklarda güçlenme görülüyor. Haftanın kalan günlerinde USD endeksinin seyri ve yurt içi gelişmeler TL varlıklar üzerinde belirleyici olacaktır. USDTRY paritesinde 2.8400 seviyesinin altında 2.8320 ve 2.8240 yakından takip edilebilecekken 2.8400 üzerinde 2.8565 ve 2.8720 seviyeleri yakından takip edilebilir. EURTRY paritesinde ise 3.2350’nin altında 3.2210 ve 3.2100 seviyeleri olası alımlar görülmesi durumunda ise 3.2430 ve 3.2520 seviyeleri takip edilebilir.

Küresel hisse senetlerinde yeni haftaya Çin enflasyon verisi sonrasında satıcılı başlangıç yapılmış olsa bile gelen tepki alımları ile primlenmeler görülüyor. Haftanın kalan günlerinde küresel piyasada açıklanacak verilere bağlı olarak endeksler üzerinde yön tayini belli olabilir. Alman DAX30 endeksinde 9700 üzerinde kalınması olumlu görülürken Amerikan DOW30’da 17.500 üzeri ve S&P500’de 2050 üzeri olumlu görülüyor.