Gün İçi Piyasa Yorumu / İnfo Forex – (11.01.2016)

Gün İçi Piyasa Yorumu

Karabulutlar Dağılacak mı ?

Yeni yılın ilk haftasında yoğun veri akışı takip edilirken küresel ekonomiye ve özellikle Çin ekonomisine ilişkin kaygıların ön planda olduğu görüldü. Karabulutların dolaştığı piyasada Çin ekonomisindeki karmaşaya paralel olarak risk iştahı azalırken haftanın ikinci yarısında Çin borsasındaki kayıpların artmasıyla günlük kayıpların yüzde 7 seviyesine ulaşmasıyla Çin borsasının kapatılması kaygıları daha da derinleştirdi. Çin ekonomisinin yavaşlamaya devam etmesi ve emtia fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi riskleri artırıyor. Petrol fiyatlarında haftanın genelinde görülen satış baskısına bağlı olarak son yılların en düşük seviyesinde işlemler devam etti. Çin Merkez Bankası’ndan piyasaya müdahale gelmesi ve Çin borsasında yapılan yeni düzenleme birazda olsa rahatlama etkisi yamasına rağmen paniğin önüne geçilemedi.

Küresel hisse senedi piyasası yeni yıla tarihindeki en kötü başlangıcı yaparken satış baskısının artmasıyla son dört yılın en büyük kaybını yaşadı. Amerikan borsalarında haftalık kayıp yüzde 7.3 olurken Avrupa borsalarındaki kayıp yüzde 8’lerin üzerinde olurken Çin borsasındaki kayıplar yüzde 10’un üzerindeydi. Amerika’da imalat PMI ve ISM hizmet endeksinde gerileme görülürken ADP özel sektör istihdamında ve tarım dışı istihdam verisinde beklentilerin üzerinde görülen artış USD endeksinin güçlenmesi için yeterli olmadı. 9 yıl aradan sonra ilk defa 15-16 Aralık FED FOMC toplantısında yapılan faiz artırım toplantısının tutanakları açıklanırken FED üyelerinin faiz artırımı konusunda çok tatmin olmadıkları dikkat çekti. Amerikan hisselerinde Dow30 ve S&P500’deki kayıplar haftanın genelinde devam ederken kritik seviyelerin altında işlem görmeye başladı. Euro Bölgesi ülkelerinde ise imalat PMI beklentilerin üzerinde gelirken, Almanya ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun beklentilerin altında kalması Avrupa Merkez Bankası teşvik politikasına ilişkin soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi. Euro Bölgesi’nde enflasyon bir türlü beklenen seviyeye ulaşamazken, devam eden parasal teşviklere ek teşviklerin gelebileceği konuşuluyor. Avrupa hisselerindeki düşüş DAX30 öncülüğünde devam ederken kan kaybının artmasıyla DAX30 endeksi kritik 10.000 seviyesinin altına gerilerken haftalık kayıp yüzde 8.3 seviyesindeydi.

Yurt içi piyasada yıl sonu kapanışları ve şirket bilançolarının lehine kapanışlar yapan TL varlıklarda yeni yılın başlamasıyla sert değer kayıpları yaşanarak kritik seviyelerin üzerinde işlem görmeye başladı. Yurt içerisinde enflasyonun beklentilerin üzerinde artış göstermesi olumsuz hava oluştururken imalat PMI’ın beklentileri karşılaması sanayi üretiminde yaşanan gerilemeyi gölgelemek için yeterli olmadı. TL varlıklarda sert değer kayıpları görülürken BIST100 endeksinde satışların artmasıyla kritik 70.000 seviyesinin altı test edildi. USDTRY paritesinde 3.0000 seviyesinin üzerinde tutunma görülürken EURTRY paritesinde Euro bazlı primlenmeler yaşandı.

Bu haftaya baktığımızda ise Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve Maliye Bakanları toplantısı piyasanın yakın takibinde olacakken Amerika’da ise perakende satışlar, sanayi üretimi ve ÜFE yakından takip edilecektir. Çin’de ise ticaret dengesi takip edilecekken yurt içerisinde cari denge önem arzedecektir. Çin ekonomisinin geri plana çekilmesine bağlı olarak hisse senedi piyasasında tepki alımları beklenirken piyasada rahatlama görülmesi durumunda alımlar işlerlik kazanabilir. BIST100 endeksi kritik 70.000 desteğinin üzerinde tutunurken bu seviyelerde alımların güç kazanması ile yukarı yönlü hareketler gözlenebilir. Yurt içerisinde devam eden jeopolitik riskler TL varlıklarda kritik seviyelerin üzerinde tutunma sağlayabilir. Avrupa hisselerinde DAX30 öncülüğünde tepki alımları görülürken alımların işlerlik kazanması durumunda kritik seviyelerin üzerine doğru hareketler görülebilir. Amerikan vadelilerindeki primlenmeye bağlı olarak Dow30 ve S&P500 endekslerinde de tepki alımları görülecektir. Petrol fiyatlarında son on yılın en düşük seviyelerinde işlem görürken bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması yönünde satış baskısı devam edebilir.

EURUSD paritesinde yılın ilk haftasında volatil hareketler görülürken haftanın ilk yarısında satış baskısı görülsede haftanın ikinci yarısında alımların güçlenmesiyle 1.0900 seviyesi üzerinde tutunma görüldü. Küresel ekonomiye ve Çin ekonomisine ilişkin yaşanan kaygılara bağlı olarak paritede volatil hareketler yaşanırken Euro Bölgesi ve Amerika’da açıklanan verilerin ikinci planda kaldığı görüldü.

Altın fiyatlarında 1070 seviyesi üzerinde başlayan alımların güçlenmesi ve altının güvenli liman özelliğinin yeniden ön plana çıkmasıyla altında 1100 dolar seviyesinin üzerinde tutunma görüldü. FED FOMC tutanaklarında FED üyelerinin faiz artırımlarında kaygılarının olduğunun görülmesi ve Çin ekonomisine ilişkin kaygılar altında alımları güçlendirdi.