Gün İçi Piyasa Yorumları / İnfo Forex – (06.02.2017)

Gün İçi Piyasa Yorumu

Küresel Piyasada Teknik Seviyeler Ön Plana Çıkabilir

Küresel piyasada geçtiğimiz hafta yoğun veri akışı yaşanırken merkez bankalarının kararları gündemin ana maddeleri arasındaydı. Amerika merkez bankası FED, Japonya merkez bankası BOJ ve İngiltere merkez bankası BOE aldıkları kararda faiz oranlarını değiştirmediler. USD endeksinde yaşanan kayıplara paralel olarak emtia fiyatlarında görülen yükselişler dikkat çekti. Amerika’da yeni başkan Trump’ın göreve gelmesi ile birlikte vaatlerini yerine getirmeye başlaması piyasalarda yakından takip edilirken Almanya’da Euro’nun değerinin altında işlem gördüğünü belirtmesi Euro’da primlenmesine destek oldu. Endekslerde ise küresel risk iştahındaki artışa bağlı olarak yukarı yönlü eğilimin devam ettiği görüldü.

Asya piyasasında haftanın genelinde Çin’de ay takvimine göre yılbaşı olması sebebiyle piyasa kapalı olurken Çin’de imalat PMI rakamının beklentilerin üzerinde geldiği görüldü. Japonya’da ise sanayi üretimi, hane halkı harcamaları beklentilerin üzerinde gelirken işsizlik rakamı ve imalat PMI rakamı beklentileri karşılamadı. Japonya Merkez Bankası politikasını değiştirmezken BOJ başkanı Kuroda konuşmasında yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için halen yolun yarısında olunduğunu belirtti. Karar sonrasında Yen’de toparlanmanın devam ettiği görülürken USDJPY paritesi 112.00 seviyesine yakın işlemler görmeye başladı.

Euro Bölgesi’nde ekonomik veriler iyi gelmeye devam ederken enflasyon rakamı, 4.çeyrek büyüme rakamı, imalat PMI ve hizmet PMI rakamları beklentilerin üzerinde gelerek bölge ekonomisindeki toparlanmanın devam ettiğini gösterdi. AMB üyesi Nowotny’nin açıklamaları hem küresel bazda Euro’da hem de Avrupa hisselerinde baskıya neden oldu. Nowotny konuşmasında Mart ayındaki toplantıda tahvil alım miktarını kesinlikle tartışmayacaklarını belirtirken, politikanın Haziran ayındaki toplantıda tartışılacağını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası dün politika faizini yüzde ve varlık alım programını sabit bırakırken büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. BOE açıklamasında uygulanan para politikası için ücretlerin beklenene kıyasla daha hızlı artması durumunda faiz oranı yükseltilebilir derken beklenene kıyasla TÜFE daha zayıf olursa faiz oranı düşürülebilir söyleminde bulundu. BOE başkanı Carney ise konuşmasında Brexit belirsizliği iş dünyası güveni üzerinde bir baskı oluşturuyor derken İngiltere’nin refahında en büyük belirleyici unsurun AB ile gelecekteki ilişkiler olacağını vurguladı. Sterlinde ise karar ve açıklamalar sonrasında görülen satış baskısı ile birlikte kayıplar yaşandı.

Amerika’da ise FED kararı yakından takip edilirken FED Beklendiği gibi faizi değiştirmedi. FED’in genel olarak şahin bir tavır almaması piyasalarda satış baskısının bir kez daha canlanmasına neden olurken güvenli limanlara yönelimi artırdı. ABD’de istihdam rakamları beklentilerin üzerinde gelirken ISM imalat endeksi beklentilerin üzerinde gelerek Amerikan ekonomisi adına olumlu işaret verdi. Amerikan 10 yıllıkları yüzde 2.45 seviyesinde fiyatlanırken, FOMC kararı sonrasında güvenli limanlarda kazanç yaşanması ABD hisselerinde kayıplara sebep oldu.

Yurt içerisinde ise Aralık ayında dış ticaret açığı 5.60 milyar dolara gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 69.6 seviyesine yükseldi. Yurt içi imalat PMI rakamı 48.7 seviyesine yükselirken enflasyon rakamında beklentilerin üzerinde artış görülmesine rağmen TL varlıklarda toparlanma eğilimi görüldü. Yeni anayasa paketi Cumhurbaşkanı’na sunulurken Dünya Bankası Türkiye büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi ile 2017 büyüme tahminini yüzde 2.7 seviyesine çekti. Almanya Başbakanı Merkel ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinde ticaret hacminin artırılabilmesi konusunda görüşme yaptılar. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında referandum kararnamesinin önümüzdeki günlerde imzalanacağını ve Nisan’da seçime gideceğimizi belirtti.

Küresel piyasada bu hafta Asya piyasasında Japonya’da cari denge takip edilecekken Çin’de ise hizmet PMI rakamı ve ticaret dengesi takip edilecektir. Euro Bölgesi’nde Sentix yatrımcı güveni ve Almanya’da ticaret dengesi takip edilecekken ECB başkanı Draghi’nin konuşması takip edilecektir. Yurt içerisinde ise sanayi üretimi takip edilecekken Amerika’da ise istihdam trend endeksi, iş imkanları değişim oranı, ham petrol stokları, Michigan tüketici güveni takip edilecekken FED üyesi Bullard’ın konuşması da takip edilebilir.

EURUSD paritesinde 1.0740 seviyesinde tutunma çabası görülürken alımlar görülmesi durumunda 1.0790 ve 1.0880 seviyeleri olası gevşemeler görülmesi durumunda ise 1.0600 ve 1.0500 seviyeleri görülebilir.

Altın ve gümüş fiyatlarında yükseliş eğilimi görülürken altında alımların devamı durumunda 1219 seviyesi üzerinde tutunma görülebilir olası kar satışları gelmesi durumunda ise 1204 ve 1194 seviyeleri görülebilir. Gümüşte ise 17.50 seviyesinin üzerinde alımların devamı durumunda 17.80 ve 18.40 seviyeleri olası kar satışları görülmesi durumunda ise 17.00 ve 16.40 seviyeleri görülebilir.

BIST100 endeksinde 89.000 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda 90.000 ve 93.000 seviyeleri olası gevşemeler durumunda ise 87.000 ve 83.000 seviyeleri görülebilir. USDTRY paritesinde gevşemenin devamı durumunda 3.6500 ve 3.5500 seviyeleri olası alımlar görülmesi durumunda ise 3.7000 ve 3.7500 seviyeleri görülebilir. EURTRY paritesinde ise gevşemenin devamı durumunda 3.9000 ve 3.8000 seviyeleri olası alımlar görülmesi durumunda ise 4.0000 ve 4.1000 seviyeleri görülebilir.

Avrupa hisselerinde alımların devam etmesine bağlı olarak DAX30 endeksinde 11.570 seviyesi altında 11.500 ve 11.400 seviyeleri üzerinde ise 11.700 ve 11.900 seviyeleri görülebilir.

Amerikan endekslerinde DOW30’da 19.980 seviyesinin üzerinde 20.000 ve 20.060 seviyeleri olası kar satışları gelmesi durumunda ise 19.920 ve 19.840 seviyeleri görülebilir. S&P500 endeksinde ise 2290 seviyesinin üzerinde 3020 ve 3080 seviyeleri olası gevşemeler görülmesi durumunda ise 2260 ve 2220 seviyeleri görülebilir.