Gram altın döngüsü

Gram Altın: döngüden kopmadan mı?

Gram altın;  Dolar Endeksi, Lira performansı etkisi altında hareket ederken geleceğe yönelik ipuçları da üretmeye devam ediyor. Geçmişi bin farklı parçaya bölüp geleceğe etkisini taşımak kolay değildir. Bölmesi kolay ama etkisini bulgulara dökmek zordur. Genel bakışta, ortalamasından aşırı sapma göstermek geri dönüş işareti olsa da, bu yaklaşımın yaygınca kullanılması yeni ve “yıkıcı” çözümleri beraberinde getirmektedir.

Son 20 yıl: İlk kez olanların getirdiği anormallik ve fırsat

Altın yatırımına düşkün demografiler için aşağı yönlü hareketler moral bozucu, hesap devirici, düzen kırıcı olmaktadır. Bunun en önemli sebebini klasik teknik analiz bakışına bağlayabiliriz. Yıkıcı çözümlerde fraktal, geometri, minik adımlar önem taşırken; klasik bakış bunları dışlar veya görmezden gelir.

Elbette, yenile yenile yenmesini öğrenen yapıdan kısa sürede çıkabilmeyi umuyoruz.

Tarihsel olarak nadiren tekrarlanan hareketi görmekteyiz: algoritmik bakışla kurulan ortalamalardan negatif sapma “yıllar sonra” tekrar görüldü. Bir başka deyişle: aylık bazda görülen uzun serilerin sonuna gelinmiş oldu ki bu bir alarmdır veya işaret fişeğidir:

Bu durumu geçmişte 2 kez gördük ve sonuçları oldukça “gösterişli” idi:

  1. hareket 24 aya yakın sürdü
  2. hareket 6 aya yakın sürdü

ve probleme geldik: 3. hareket ne kadar sürer veya 6 ayı geçer mi?

Matematik bakışla bu noktadayız. Yükseliş öncesi görülen düşüşler ve zamana yayılma şekli geleceği belirlemiştir. Bu problem tarifini teknik analizle nasıl açıklayabiliriz? Burada da yine geçmişin tortusu belirleyici olmuştur.

Son durumda 4 aylık seri içinde olduğumuzu belirtebiliriz. Yanisi, model bazlı tüm hesaplamaların giderek birbirine yakınsayacağı zamana doğru gidiyoruz. Elbette teknik analistler de bir yerinden bu yakınsamaya “geç de olsa” bulaşacaktır.

Haftalık bazda son durum: son 5 yılda tekrarlar mı var?

Herşey bağlantılıdır: aylık bazda görülenlerin, haftalığa izdüşümü de farklı olamaz: 2018 sonbaharında algoritma tetikleyici piyasa hareketi sonrası olanlara benzer tablo içine girmekteyiz. Bu tablonun oluşum sürecinde tespitlerden biri de “aşağı yönlü hamlelerin zaman bazlı kısalığı” üzerine olmaktadır.

– ortalamalar yukarı hareketlenecekse formasyonların birikimi gerekir

– yığılan formasyonların enerjisi geleceği tarif eder