Gözler Avrupa’ya Çevrilmiş Durumda!

Aydın Eroğlu – 07.02.2013

Avrupa Merkez Bankası ve AB liderlerinin zirvesi gözleri Avrupa’ya çevirmiş durumda. ECB’den bugün bir faiz indirimi kararı beklenmiyor. 14:45’te faiz kararlarını açıklayacaklar. 15:30’da ise ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları duyulacak. ECB’den piyasaları ekstra etkileyecek bir beklenti yok.

AB liderlerinin zirvesinden de ekstra bir beklenti yok. Liderlerin zirve öncesinde Euro’nun değerlenmesi ile ilgili farklı düşünce beyanları görülüyor. Almanya Euro için çok rahatsız değilken, Fransa’nın başı çektiği bazı büyük ülkeler ise rahatsız. İngiltere’nin alınan işlem vergisi benzeri bazı ortak kararlardan rahatsız olması nedeniyle, gerekirse AB’den çıkarız yönünde açıklamalarını duymuştuk. Kısacası AB içinde de mali birlik ve AB bütçesi konusunda henüz net uzlaşma yok gibi duruyor.

İşin ilginci, hâl böyle iken Euro’nun güçlü olması. Bunun sebebi de, Alman ekonomisinin güçlü durmasında yatıyor. Ayrıca görülen ekonomik toparlanma sinyalleri, korkuların yavaş yavaş dağılmasına neden oluyor. Ancak AB ülkelerindeki borsalara bakınca, battım diyen Yunanistan hariç diğerlerinde önemli realizeler ve düşüşler yaşanıyor. Dax eğer 7.537 civarında tutunamazsa, 7.434 civarlarına doğru düşmesini sürdürebilir. Eğer önemli AB borsaları yaşadıkları düşüşte destek bulup yukarı dönemezler ve biraz daha düşmeye devam ederlerse, bu durum BİST 100 için de gevşemeyi sürdürme sebebi olabilir. Kısacası gözümüz AB borsalarında da olmalıdır.

BİST(Borsa İstanbul)’e bakınca, yıl sonu bilançoları gelmeye devam ediyor. Genelde yıl sonu bilançoları piyasaları bir süre etkiler, sonrasında realizeler oluşup, hisse bazlı hareketlere dönülürdü. Bu sene de öyle mi olacak göreceğiz. Endeksimiz için en etkili sektör olan banka karları geldikçe banka realizeleri de sürüyor. Bankalarda realizeler sürdükçe BİST100 için de düzeltmenin sürmesi riski devam ediyor. Zaten bu nedenle dün endeks değil, hisse bazlı takip etmenin önemine dikkat çekmiştim. Yıl sonu bilançosunda beklentilerden düşük kalan hisseler olumsuz etkilenirken, beklentilerin üstünde kâr açıklayacak şirketler ise pozitif etkilenebilirler.

Ancak endeks için çok net bir görüntü yok. Her iki yöne doğru sinyal veren görüntülere sahibiz. Şimdilik 80.000 üstünde kalmaya çalışıyoruz. Ama 80.000 üstünde tutunmamız yeterli değil. Endeksin 81.200 seviyesini geçip, 82.500-82.600 civarındaki direnci kırmayı denemesi lazım. Endeks bir süre içinde 81.200 ilk ara direncini geçemezse, yeniden 78.600 civarına doğru düzeltmenin devam etmesini bekliyorum. Alt bollinger desteği ise 77.500 civarında bulunuyor.

Hemen belirteyim ki, bu kadar hızlı ve bana göre biraz abartılı yükselmiş olan endeksimizin bu düzeltmeleri yaşaması 2013 için düşündüğüm yeni rekorlar için engel teşkil etmiyor. Önemli olan endeksin nerede destek bulacağı. Ama dediğim gibi, endeks değil de hisse bazlı düşünmek gerektiğini söylediğim için, olası endeks gevşemesine rağmen de hisse bazlı yükselişlerin olmasını bekliyorum.

Dikkat çekmek istediğim önemli bir seviye var. Bu seviyeye iner miyiz bilemem ama eğer 76.300 civarında bulunan destek seviyesini görmeye kalkarsak, bu seviyede güçlü alımlar görülür. Fakaatt, eğer bu destek kırılırsa işte o zaman da sert satışlarla çok daha alt desteklere doğru ineriz.

İyi de şimdi siz bizi iyice korkuttunuz diyeceksiniz! Hayır arkadaşlar bunun için yapmıyorum. Tekniklerdeki olası ihtimal ve risklere dikkat çekiyorum. Ama hangisi olacak şu an için bir şey söyleyemiyorum. Grafikler ortada. Bankalardaki belirsizlik ve düşüşler dikkat çektiğim risklerin doğmasına neden oluyor. Bankalarımızı çok abartılı aldıkları için zorlama ile 87.000’lere yükselmiş olmamızın yansımalarını yaşıyoruz. Hatırlarsanız, ilk düzeltme riskine dikkat çektiğim seviye 81.650 idi. Eğer oradan düzeltme yaşansaydı, yukarıda verdiğim endeks desteklerine inmek bizi çok da korkutmayacaktı. Ama 87.000 endekse çıkıp da 9.000 puan düşünce, ister istemez moraller ciddi etkileniyordur.

Bu dönemi hisse bazlı fazla dağılmadan takip etmek, hisselerimizle ilgili gerçekleşmeler oldukça hemen yeni bir hisse aramadan biraz gidişi izlemek doğru olacaktır. Yıl sonu bilançolar sonrasında, temettü ve bedelsiz verecek hisseler dışında çok etkili yükseliş beklentisinde değilim. Yeni yükselişler için bir süre hazmetmek, taban oluşumu yapmak gerekebilir.

Not: Yazı 08:59’da borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır.

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir