Geçtiğimiz Hafta Piyasalarda Neler Oldu? / Döviz Destek by A1 Capital – (29 Temmuz – 2 Ağustos)

Çok önemli para politikası kararları ve verilerle dolu piyasalar için kritik bir haftayı geride bıraktık. Her Cumartesi olduğu gibi geride bıraktığımız hafta neler yaşanmış ve piyasa nasıl etkilenmiş yeniden gözden geçireceğiz beraberce.

Haftanın ilk iki günü fırtına öncesi sessizlik modunde geçti. Fakat yine de önemli gelişme ve veriler vardı.

Pazartesi ABD’den beklemede olan konut satışları rakamları açıklandı. Önceki hafta beklentiden daha kötü gelen ikinci el konut satışları ve beklentiden daha iyi gelen birinci el konut satışları verisinin ardından beklemede olan konut satışları da %-0.4 ile beklentiden daha iyiydi.

Salı günü ise Avustralya ve Japonya’dan gelen veriler ön plandaydı.Japonya’dan hane halkı harcamaları %-0.4 ve öncü sanayi üretimi %-6.9 ile beklentiden daha kötü gelirken işsizlik oranı %3.9 ile beklentiden daha iyiydi.

Avustralya’dan da inşaat izinleri verisi geldi ve %-6.9 ile beklentiden çok daha kötüydü. Ayrıca Avustralya merkez bankası RBA başkanı Stevens bir konuşma yaptı. Stevens konuşmasında
enflasyonun daha fazla parasal gevşeme için imkan sunduğuna dikkat çekti ve AUD’nin son zamanlarda değer kaybetmesine rağmen hala aşırı değerli olduğunu dile getirdi.

Salı gününün diğer önemli verileri arasında sabah İspanya’dan %-0.1 ile beklentide gelen ikinci çeyrek büyüme verisi ile öğleden sonra ABD’den gelen ve her ikisi de beklenti altı kalan S&P/CS konut fiyat endeksi ile CB tüketici güven endeksi vardı.

Çarşamba gününe Yeni Zelanda’dan gelen ve 52.8 ile önceki aya göre bir miktar artış gösteren ANZ iş dünyası güven endeksiyle başladık. Avrupa seansında Euro Bölgesi işsizlik oranı ve TÜFE rakamları açıklandı. İşsizlik oranı %12.1 ile beklentiden daha iyi gelirken, TÜFE %1.6 ile beklentideydi.

ABD seansında ise çok daha kritik veri ve gelişmeler vardı. Önce ADP tarım dışı istihdam değişimi 200 bin ile beklentiden daha iyi, hemen ardından da ABD ikinci çeyrek flaş büyüme %1.7 ile beklentiden çok daha iyi geldi. USD için bu olumlu verilerin ardından dikkatler akşamki FOMC kararlarına çevrildi.

FOMC para politikası kararlarını saat 21.00’de açıkladı. Faizde ve varlık alım programında beklendiği gibi bir değişiklik yapılmazken karar metninde gevşek tonda sayılabilecek bazı değişiklikler vardı. FOMC düşük enflasyonun ekonomi üzerinde yarattığı risklere dikkat çekti ve varlık alımlarının ne zaman azaltılacağına dair bir sinyal vermedi. FOMC ayrıca büyüme değerlendirmesinde de hafif bir aşağı yönlü revizeye gitti karar metninde. Fakat sonuç olarak ABD’den gelen iyi veriler baskın çıktı ve kararların açıklanması anında yaşanan zayıflama sonrası USD verdiklerini geri aldı.

Perşembe günü BoE ve ECB para politikası kararlarının yanında imalat PMI verileri günüydü. İlk olarak gece Çin’den resmi imalat PMI 50.3 ile beklentiden daha iyi geldi fakat verinin detaylarının yayınlanmaması doğruluğu konusunda şüphelere neden oldu diyebiliriz. Yani piyasa iyi veriye pek inanmadı.

Euro Bölgesi imalat PMI 50.3 ile beklentide gelirken, İngiltere imalat PMI 54.6 ile beklentiden çok daha iyiydi ve GBP rallisine neden oldu. Öğleden sonra gelen ABD ISM imalat PMI verisi de 55.4 ile beklentiden çok daha iyiydi ve dolara güç kattı.

Öğleden sonra BoE para politikası kararlarını açıkladı ve beklendiği gibi faizler %0.50, varlık alım programı 375 milyar seviyesinde sabit bırakıldı. Geçtiğimiz ay Carney ilk para politikası toplantısı sonrası karar metni yayınlamıştı fakat bu ay karar metni gelmedi. BoE açısından önümüzdeki hafta enflasyon raporuyla birlikte açıklanacak olan ileriye yönelik faiz yönlendirmesi stratejisinin detayları çok daha önemli diyebiliriz.

Avrupa Merkez Bankası ECB de beklendiği gibi politika faizini %0.50 seviyesinde sabit tuttu. %0 olan mevduat faizinde de bir değişikliğe gitmedi ECB. Draghi ise basın toplantısında piyasaya hareket getirecek bir sürpriz yapmadı. Son gelen verilerin ECB’nin toparlanma beklentilerini desteklediğini açıklayan Draghi aşağı yönlü risklerin de devam ettiğine dikkat çekti. Ayrıca enflasyon konusunda da bir endişe olmadığını vurgulayan ECB başkanı faizlerin uzun bir süre bu seviyelerde veya daha düşük kalacağını açıkladı. Son ayların en olaysız Draghi toplantısı oldu diyebiliriz, EUR konuşmanın başında bir miktar değer kaybetse de verdiklerini kısa süre sonra geri aldı.

Haftanın son günü belki veriler açısından en önemli günüydü. Piyasanın merakla beklediği ABD tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı rakamları açıklandı Cuma günü. Tarım dışı istihdam değişimi 162 bin ile beklentiden daha kötü gelirken işsizlik oranı %7.4’e indi.

İşsizlik oranının beklenenden daha iyi gelmesi çok olumlu algılanmadı piyasa tarafından çünkü gerilemenin arkasındaki en büyük neden iş gücüne katılım oranında yaşanan düşüştü. Ayrıca saatlik kazanç, haftalık çalışma saatleri ve kişisel gelir verileri de beklentiden daha kötü geldi. Yani istihdam verileri dolar açısından olumsuz oldu ve büyük hareketler yaşandı piyasada. DövizDestek de gerek ALTIN gerekse de EURUSD’deki hareketleri üyeleri için fırsata çevirmeyi bildi.

EURUSD için geride bıraktığımız hafta 1.33 mücadelesi şeklinde geçti. Hafta boyu hep 1.33 direncini zorladı parite. Çarşamba ve Perşembe günü ABD’den gelen iyi veriler nedeniyle bir miktar gevşese de Cuma günkü kötü ABD istihdam verilerinin etkisiyle tekrar yukarıları zorladı. EURUSD haftayı 1.3280 bölgesinde, haftaya başladığı seviyelerde kapattı.

GBPUSD, İngiltere merkez bankası BoE’nin daha aktif ve genişlemeci para politikasına geçme eğilimi nedeniyle baskı altında bir hafta geçirdi ve 2 hafta sonra ilk kez 1.51’lere kadar geriledi. Fakat Cuma günkü kötü tarım dışı istihdam değişimi verisinin etkisiyle verdiklerinin büyük bölümünü geri aldı. Haftayı 1.5280 bölesinde kapatan GBPUSD yaklaşık 90 pipslik bir kayıp yaşadı.

USDJPY, Çarşamba ve Perşembe günü ABD’den gelen iyi verilerin etkisiyle 98.00 seviyelerinden 100.00’lere kadar tırmandı. Cuma günkü kötü veriler ise USDJPY’ye aldıklarının bir bölümünü geri verdirdi. USDJPY yine de haftayı 90 pipse yakın artıda 99.00 seviyesinin hemen altında kapattı.

Avustralya merkez bankası RBA başkanı Stevens’ın yaptığı konuşma ve gelen veriler önümüzdeki hafta yapılacak olan para politikası kurulu toplantısından faiz indirimi çıkma ihtimallerini iyice artırınca AUDUSD büyük baskı altında bir haftayı geride bıraktı. Kötü gelen ABD istihdam verileri bile AUDUSD’ye pek yardım edemedi. AUDUSD haftayı 0.89 bölgesinde, haftalık bazda 350 pipslik bir düşüşle kapattı.

ALTIN haftanın ilk günleri ABD’den iyi veriler gelmesi nedeniyle baskı altındaydı ve 1280’lere kadar gerileyerek son 2 hafta dibini tazeledi. Cuma günü gelen kötü istihdam verileri ise ALTINa nefes aldırdı ve tekrar 1300 üzerine yükseldi. ALTIN haftayı 25 dolarlık (250 pips) düşüşle 1307 bölgesinde kapattı.

Çarşamba ve Perşembe günü ABD’den gelen iyi veriler nedeniyle USDTRY yukarıları zorladı ve üç hafta sonra ilk kez 1.95 üzerini gördü. Fakat Cuma günü ABD’den gelen kötü istihdam verileri nedeniyle de aldıklarının tamamını geri verdi ve haftayı 1.9240 ile başladığı bölgede kapattı.

Hafta boyu faiz indirimi baskısını üzerinde hisseden ve son 3 yılın en düşük seviyelerine kadar gerileyerek haftalık bazda 350 pips kaybeden AUDUSD haftanın en kötüsü oldu diyebiliriz. USDJPY ise Cuma günü ABD’den gelen kötü istihdam verilerine rağmen haftayı 90 pipslik artıda kapatmayı başardı ve haftanın en iyisi oldu bize göre.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir