Geçen Hafta İMKB – TEB Yatırım

İMKB`de bu hafta boyunca genelde alıcılı bir seyir takip ettik.

Global tarafta son dönemde artan resesyon beklentilerinin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların, özellikle Yunanistan`a yardım konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin belirsizliklerin yurtdışı borsalarda gözlenen olumsuz etkilerine rağmen, Türkiye`nin kredi notuna ilişkin artırım beklentilerinin, Moody`s in Türkiye`nin notunda yakın zamanda artırıma gidebileceğine ilişkin söylentilerin hafta boyunca İMKB`yi olumlu etkilediği, endeksin dışarıyla `pozitif` yönde ayrışmasını sağladığı gözlendi. Haftaya 56323 seviyesinde başlayan, hafta içinde etkili olan alışlarla teknik açıdan önemli bir direnç noktası olarak izlediğimiz 58000 seviyesinin üzerine çıkarak, 60110 seviyesine kadar yükselen İMKB-100 endeksi haftayı, 59693 seviyesinde, dolar bazında 32076 seviyesinde, haftalık bazda %5.98 oranında değer artışı ile tamamladı. Cuma günü endekste %0.11 oranında değer kaybı oldu.

İMKB üzerinde Türkiye`nin kredi notuna ilişkin artırım beklentilerinin etkilerinin gelen hafta da süreceğini, piyasa üzerinde satışları sınırlamaya devam edeceğini düşünmekteyiz. S&P`nin Türkiye`nin TL cinsinden kredi notunda geçen hafta yaptığı artırımın ardından, Moody`s ve Fitch`in de Türkiye`nin kredi notlarında yakın zamanda ayarlamaya gidebileceğine ilişkin beklentilerin güçlendiği gözlenmektedir.

TÜİK tarafından gelen hafta başında açıklanacak olan Eylül ayı enflasyon verileri de yakından takip edilecektir. Eylül ayında TÜFE`nin %0.68 dolayında, ÜFE`nin %1.09 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Beklentilerin altındaki enflasyon verilerinin İMKB tarafına yansımasının olumlu olması beklenmelidir. Beklentilerin üzerindeki verilerin olumsuz etkilerinin olması beklenmekle birlikte, piyasa üzerinde uzun süreli bir baskı yaratması beklenmemektedir.

Global tarafta ise piyasalar üzerinde resesyon beklentilerinin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların, Yunanistan`a yardım konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin belirsizliklerin etkilerinin gelen hafta da sürmesi beklenebilir. Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) 6 Ekim Perşembe günkü toplantısına ilişkin beklentilerin de gelen hafta piyasalarda önemli etkilerinin olacağı düşünülmektedir. ECB`nin gelen haftaki toplantısında Euro bölgesine ilişkin artan kaygıları azaltacak yeni önlemler alması, gösterge faizlerde indirime gitmesi, piyasalara likidite sağlayacak yeni önlemleri hayata geçirmesi beklenmektedir. İngiltere Merkez Bankası`nın Perşembe günü açıklanacak faiz kararı da yakından izlenecektir.

ABD`de gelen hafta başında açıklanacak Ağustos ayı inşaat harcamaları verileri ile Eylül ayı ISM imalat endeksi verileri de piyasalar için önemli olacaktır. Avrupa tarafında ise gelen hafta başında açıklanacak verilerden Eylül ayı imalat sektörü PMI verileri önemsenmektedir.

ABD Başkanı Obama`nıngeçtiğimiz haftalarda açıklanan 447 milyar dolar civarındaki yeni istihdam programının Kongre`de onay sürecine ilişkin gelişmeler de piyasalarda yakından izlenmektedir.

Endeksin gelen hafta başında ilk önemli destek noktası 59400 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 59100, 58800 ve 58400 seviyelerindedir. Ana destek noktası olarak 58000 seviyesi ön plana çıkmaktadır.

Endeksin gelen hafta başında ilk önemli direnç noktası ise 60000 seviyesindedir. Diğer önemli direnç noktaları 60400, 60700 ve 61000 seviyelerindedir.

Daha fazlası için: www.tebyatirim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir