FROTO ve ZOREN Grafiği: Alman ihracatçılarının enerji açlığı

Almanya’nın imalat sektöründeki yeni ihracat siparişlerinin ne kadar zayıf olduğu dikkat çekici. Küresel aktivitenin gerilediği bir dönemde, bu siparişler her yerde zayıf, ancak Almanya, durumun kötüleşmediği açık bir istisna gibidir. Bu, Alman ihracatçılarının daha yüksek enerji maliyetlerine geçiş yaptığına dair bir işaret olabilir.

Ayrıca Ukrayna-Rusya çatışması ve ardından Rusya’dan gelen doğalgaz ve diğer bazı ham maddelerin tedarikinin kesilmesi (ayrıca Almanya’nın Rusya’ya ihracatının sona ermesi) gibi faktörler, Alman ekonomisini yükselirken ciddi şekilde etkiledi. 2021 yılında, şu anki dönemle karşılaştırıldığında, Almanya diğer gelişmiş ekonomilere göre gerçek bir “ihracat harikası” sergiliyordu.

DXY veya Dolar Endeksi, forex yatırımcıları için kritik bir metriktir. Dolar endeksi nedir ve neden önemlidir? DXY endeksi hakkında bilgi edinerek döviz piyasasındaki rolünü anlayın.

Grafik TradingView’den

FROTO Ford Otosan’ın işletme değeri/EBITDA oranı 9.09, bu da hisse senedinin değerli bir yatırım fırsatı sunabileceğini göstermektedir.

Teknik analize bakarsak hisse senedinin teknik göstergelerine baktığımızda, 1 aylık performansı %0.83 artmış ve 3 aylık performansı %17.76 düşmüştür. 6 aylık performansı ise oldukça etkileyici, %50.01 artış göstermektedir. Ancak, son haftalık ve aylık performansı negatif yönde seyrediyor.

Hisse senedinin hareketli ortalama değerlerine göre durumu ise “Güçlü Sat” olarak değerlendirilmektedir. Bu, kısa vadeli bir düşüş eğilimi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, göstergeler arasında bulunan “Stochastic RSI” ve “Relative Strength Index” değerleri düşük seviyelerdedir, bu da satış baskısının devam edebileceğini işaret ediyor.

Trend Analizi:

Hisse senedinin 52 haftalık en yüksek değeri 987.80, en düşük değeri ise 352.80’dir. Şu anda hisse senedi 792.80 seviyelerinde işlem görüyor, bu da şu anda 52 haftalık zirvenin altında olduğunu göstermektedir. Uzun vadeli trend analizi, hisse senedinin zorlu bir dönemden geçmekte olduğunu gözler önüne seriyor.

Grafik TradingView’den

ZOREN şirketin son yıllardaki performansı oldukça olumlu görünüyor, 5 yıllık performansı %663 artış göstermiş. Ayrıca son bir yılda %78,42 getiri sağlamış. Ancak son bir ayda %3,58 kayıp yaşanmış, bu da kısa vadeli dalgalanmaların olduğunu gösteriyor. Bugün 5.11 TL ile yüzde -3.58 ile kapanış gösterdi. Destek noktası 4.87 direnci ise 6.13 TL’dir.

Şirketin toplam varlıkları yıllık olarak %90 büyümüş, bu da şirketin büyümeye devam ettiğini gösteriyor.

Teknik Analiz:

Teknik analiz, fiyat hareketlerine ve teknik göstergelere dayalı olarak bir hisse senedinin gelecekteki performansını tahmin etmeye odaklanır.

ZORLU ENERJİ’nin teknik göstergelerine baktığımızda, kısa vadeli bazda “Strong Sell” sinyali veren hareketli ortalama göstergeleri görüyoruz. Ayrıca, RSI (Relative Strength Index) göstergesi 33,63 seviyesinde, bu da hissenin aşırı satım bölgesinde olduğunu gösteriyor. Stokastik göstergeler de düşük değerlerde ve “Sat” sinyali veriyor.

Trend Analiz:

Trend analizi, hisse senedinin fiyat hareketlerini uzun vadeli trendlere göre değerlendirmeye odaklanır.

ZORLU ENERJİ’nin fiyat grafiğine baktığımızda, uzun vadeli bir yükseliş trendi olduğunu görüyoruz. Ancak kısa vadeli dalgalanmalar da gözleniyor. Şirketin 52 haftalık en yüksek fiyatı 7,57 TL iken en düşük fiyatı 2,36 TL olarak kaydedilmiş. Bu, hissenin volatiliteye açık olduğunu gösteriyor.

ZORLU ENERJİ şirketi temel olarak sağlam bir sektörde faaliyet gösteriyor ve geçmiş performansı olumlu görünüyor. Ancak kısa vadeli teknik analiz göstergeleri satış sinyalleri veriyor. Özellikle momentum 4’ün altında kaldıkça ilerlemek zor görünüyor. Bazı hisseleri kıyaslamaya göre tam bir büyüme hissesi denemez.

Sonuç itibariyle, tüm bu gelişmeler, Almanya’nın ekonomik dengesizliklerini ve küresel olayların nasıl etkileyebileceğini anlamak için dikkatle incelenmelidir. Görünen o ki, gurbetçilerin Almanya eski Almanya değil söylemleri gerçek oluyor.

Okan Özdemir