Forex Yorumları / IKON Menkul – (28.04.2022)

Japonya Merkez Bankası Gevşek Para Politikası Duruşunu Korudu…

Japonya Merkez Bankası(BOJ) beklendiği gibi mevcut gevşek para politikasını sürdürme kararı aldı ve örtük %0.25 üst sınırını korumak için sınırsız miktarda 10 yıllık devlet tahvili almaya devam etme sözü vererek kırılgan bir ekonomiyi desteklemeye odaklanma kararlılığının sinyalini verdi.BOJ, faiz oranı hedeflerini mevcut veya daha düşük seviyelerde tutma yönündeki yönlendirmesini de değiştirmedi. BOJ’un güvercin duruşu USD/JPY paritesini neredeyse 130,00 seviyesine yaklaştırdı. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın pandemi öncesi büyüme oranlarına geri dönmek için gerekirse politikayı daha da gevşetme yönündeki dikteleri Japon yeninde daha fazla zayıflığa neden olabilir. Enflasyon cephesinde ise ekonominin hane halkına zarar veren yüksek emtia fiyatlarının rüzgârlarıyla karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.  Yen’in zayıflaması, ihracat daha ucuz olacağından şirket karlarını artıracak, ancak ekonomi üzerindeki etkisi de artacaktır.

Euro Varlıklar Üstünde Baskı Devam Ediyor…
*Haftaya gerçekleşecek olan Fed toplantısı öncesi Fed’in 50 baz puanlık bir dizi faiz artırımı ve niceliksel sıkılaştırmanın ilkini uygulayacağı beklentileri, olumsuz jeopolitik haber akışı ve devam eden Çin karantinası endişeleri ABD Doları lehine fiyatlamaları desteklemeye devam ediyor. Dolar Endeksi  (DXY) Ocak 2017’den bu yana ilk kez 103.00 seviyesinin üstüne yükseldi.

*Gazprom’un Polonya ve Bulgaristan’a (bu ülkeler doğalgazı ruble olarak ödemeyi reddetmişti) gaz akışını durdurmasının ardından AB/Rusya geriliminin artması ve enerji fiyatlarındaki yükselişin Euro Bölgesi’ndeki enflasyonu körükleyeceğine dair korkuları beslemekte. Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden gelen şahin açıklamalarına rağmen olumsuz makroekonomik/jeopolitik ortam ve Fed’e yönelik beklentilerle Euro,  ABD Doları karşısında Çarşamba günü sert değer kaybetti.

*Hisse sentleri piyasasında Salı günkü sert düşüşün ardından dün mütevazı bir toparlanma görülse de piyasalarda riskten kaçış isteği baskın kalmaya devam ettikçe oynaklık devam edebilir. Çin’deki karantinalar, yüksek enflasyon, Fed beklentileri ve Ukrayna savaşı, küresel ekonomik görünüme dair endişeler global piyasalarda suyu bulandırmaya devam etmekte.

*Bugünün ekonomik takvimine baktığımızda ABD büyüme rakamları, Almanya tüketici enflasyonu verileri ön plana çıkıyor.

Günün Ajandası
12:00   İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey Konuşuyor
12:00   Euro Bölgesi Tüketici Güveni (Nis) Beklenti:-16,9 Önceki:-16,9
12:00   Euro Bölgesi Sanayi Güveni (Nis) Beklenti:9,5 Önceki:10,4
15:00   Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Nis) Beklenti:7,2% Önceki:7,3%
15:00   Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Nis) Beklenti:0,6% Önceki:2,5%
15:30   ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (1. Çeyrek) Beklenti:1,1% Önceki:6,9%
15:30   ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Beklenti:180K Önceki:184K
17:30   ABD Doğal Gaz Stokları Beklenti:38B Önceki:53B

EURUSD- Paritede Kayıplar Derinleşti…
EURUSD paritesi nisan ayı içerisinde şuana kadar yüzde 5’e varan düşüşle son dönemki en sert aylık düşüşünü gerçekleştirmiş durumda. Çin’deki karantinalar, yüksek enflasyon, Fed beklentisi ve Ukrayna savaşı, l ekonomik görünümü bulandırarak, finansal piyasalarda Euro  karşısında ABD Dolarına fayda sağlayan karamsar havayı körüklüyor. Çarşamba günü Rus Gazprom’un ruble olarak ödeme yapmadıklarını ileri sürerek Bulgaristan ve Polonya’ya gaz arzını askıya alması Avrupa’da gaz fiyatlarını yeniden yükseltti. Bu durumun Euro üzerinde ekstra baskı yarattığını söyleyebiliriz. Pariteye teknik açıdan bakıldığında, 1.0530 destek bandını test eden parite bu bölge altına yönelmesi halinde 1.0450 ve 1.0352 seviyeleri sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir. Diğer yandan RSI(14) göstergesinin aylık grafikte 30 aşırı satım bölgesine geldiği paritede olası yaşanabilecek tepki alımlarında 1.0650 ve 1.0735 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Destekler: 1.0530-1.0450-1.0352
Dirençler: 1.0650-1.0735-1.0935

XAUUSD- 100 Günlük Ortalaması Altına Geriledi…
Küresel büyümeye ilişkin süregelen endişeler, Çin’in karantina uygulamaları ve daha agresif Fed faiz artırımlarının dolar talebini sağlam tutarken, Ons Altın üstünde satış baskısı oluşturmakta. Salı günü görülen sınırlı tepki alımları dün yerini yeniden satışlara bıraktı ve Ons Altın iki ayın en düşük bölgesine geriledi. Teknik açıdan bakıldığında 1890 bandı altına kıran Değerli madende satış baskısının sürmesi halinde 1877 ve 1865 seviyeleri sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir. Dün altına kırdığı 100 günlük üssel hareketli ortalama ve 1907 seviyesi ilk direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Destekler: 1877-1865-1845
Dirençler: 1890-1907-1935

Crude Oil- 100$ Bandı Üstünde Denge Arıyor…
Ham petrol fiyatı jeopolitik ve ekonomik gerilimler, küresel büyüme zayıflığı ve Çin’deki taleple ilgili endişeler ekseninde denge bulma çabasında. Rus Gazprom’un ruble olarak ödeme yapmadıklarını ileri sürerek Bulgaristan ve Polonya’ya gaz arzını askıya almasına karşılık olarak AB petrol ithalatı da dahil olmak üzere Rusya’ya yönelik yaptırımları sertleştirme planlarını yineledi. Bu durum petrol fiyatlarını yukarı yönde destekledi. Diğer yandan dün açıklanan ABD ham petrol stokları beklenenden daha küçük bir artış göstermesi de dünkü işlem günüde petrol fiyatını destekledi.  Ancak Çin’deki talep endişeleri ve küresel büyüme ve Fed’den  daha agresif sıkılaştırma endişelerinin yanı sıra ABD dolarının güçlenmeye devam etmesi ham petrol fiyatını baskılamakta. Dünkü işlem gününde 100$ civarında denge bulmaya çalışan ham petrol fiyatına teknik açıdan baktığımızda, yukarıda 103 ve siyah alçalan trend çizgisi ilk direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak. Aşağıda ise 100 ve 96 seviyeleri ilk destek bölgeleri olarak izlenebilir.

Destekler: 100-96-93
Dirençler: 103-105-109

Kaynak: IKON Menkul Sabah Bülteni