Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (9.11.2023)

PİYASALARDA JEOPOLİTİK RİSK ALGISI DÜŞÜYOR

Almanya’da Tüketici fiyat endeksinin yıllık değişimi olarak ölçülen enflasyon oranı Ekim 2023’te %3,8 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan nihai rakamlar geçici verileri de teyit etmiş oldu. Eylül ayında yıllık enflasyon %4,5 seviyesinde açıklanmıştı. Bu sebeple, Ekim ayı verileri enflasyon oranının yavaşlamaya işaret ettiğini gösterirken, rakamlar Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Buna karşın orta ve uzun vadeli rakamlarla karşılaştırıldığında ülkede enflasyon oranı hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Federal İstatistik Ofisi Başkanı Ruth Brand açıklamasında; “Özellikle tüketiciler, uzun süren savaş ve kriz döneminde artan gıda ve enerji fiyatlarının hala yüksek olduğunu hissediyor. Şu anda tüketici seviyesindeki fiyat artışı bir miktar yavaşlıyor. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış ortanı da düşmeye devam etti ve çoğu enerji ürününün fiyatları önceki yıla göre daha düşüktü.” İfadelerine yer verdi. Ekim 2023’te enerji ürünleri fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre %3,2 daha düşüktü ve bu nedenle enflasyon oranı üzerinde azaltıcı etki yarattı. Gıda fiyatları ise Ekim 2023’te bir önceki yılın aynı ayına göre %6,1 arttı. Eylül 2023’te bu oran %+7,5 seviyesinde yer alıyordu. Bu nedenle gıda fiyatlarındaki artışların yavaşlamaya devam ettiği gözlendi. Gıda ve enerji hariç enflasyon oranı Ekim ayında %4,3 oldu. Bu oran diğer ürün gruplarında da enflasyonun yüksek kaldığını ve çekirdek enflasyonun %4,3 ile genel enflasyon oranını aştığını gösteriyor.

Avrupa İstatistik Ofisi Euro Bölgesi’nin eylül ayına ilişkin perakende satış verilerini yayımladı. Buna göre; Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Eylül ayında bir önceki aya göre %0,3 düştü. Geçen yılın aynı ayına göre ise perakende satışlar %2,9 geriledi.

ABD’de Fed faiz kararının ardından geri çekilen dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerinin toparlama eğilimi devam ediyor. Dolar endeksi tepki alımları ile birlikte 106 puan seviyesine doğru yeniden yükseliş eğilimi gösterirken ABD 10 yıllık tahvil faizleri 4,52 seviyesinde seyrediyor. Dolar para birimleri karşısında güçlü bir görünüm sağlarken kur 28,50TL seviyesinin üzerinde seyrediyor. Parite 1,0700 puan seviyesinin üzerindeki hareketlerini sınırlandırarak bu seviye altında hareket ederken, ons altın ise jeopolitik risklerin yaratmış olduğu gerginliğin yerini nispeten normalleşen fiyatlara bırakması ve dolar endeksinin yükselmesi karşısında neredeyse 1950 dolar seviyesine varan geri çekilmeler yaşadı. Bugüne ise 1965 dolar seviyesinde yatay negatif fiyatlama ile devam ediyor.

Avrupa Borsaları güne satıcılı başladıktan sonra gün sonunda İngiltere hariç yükselişle kapandı. ABD borsalarında tahvil faizlerindeki Eylül ayından bu yana yaşanan artışların sınırlanmasıyla pay piyasalarında pozitif seyir gözleniyor. New York borsası dün alıcılı başlarken gün sonunda yatay seyir ile kapandı. Asya piyasalarında yazının yazıldığı sıralarda karışık seyir takip ediliyor. Yurtiçinde ise Borsa İstanbul tarafında Kasım ayı ile birlikte toparlanma yaşandığı, hafta genelinde ise daha yatay bir seyrin hakim olduğunu söyleyebiliriz.

USDTRY

Kurda hafta ortasında bir önceki güne göre yatay fiyatlamanın devam ettiğini söyleyebiliriz. DolarTL’de hafta genelinde 28,50TL seviyesinde fiyatlamanın devam etmesini ve hafta kapanışının 28,50-28,60TL seviyesinde gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Oynaklığa neden olabilecek makroekonomik veri akışı beklenmiyor. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek ancak kurda etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Yurtiçinde ise brüt ve net döviz rezervleri açıklanacak. Sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 28,50TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,60TL ve 28,70TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,40TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 28,30TL ve 28,20TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.

EURTRY

Parite dolar endeksinde ve ABD tahvil getirilerinde toparlama eğilimi sonrası güçlü dolar görünümü karşısında geri çekilince bu durum çapraz üzerinde de negatif etki yarattı. Euro Bölgesi’nin öncü ekonomilerinden Almanya’da enflasyon rakamları, yavaşlamanın gerçekleştiğini ancak ülkede enflasyonun gıda ve enerji kalemleri dışında da yüksek seyrine devam ettiğini gösterirken, Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Eylül’de geriledi. İlk destek bölgesi 30,50TL ve altında 30,40TL ve 30,30TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 30,60TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde ise 30,70TL ve 30,80TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURUSD

Paritede dolar baskısı karşısında 1,0700 seviyesi altında fiyatlama devam ediyor. Dolar endeksinde yukarı yönlü hareket isteği hafta ortasında da devam etti. Dolar endeksi 105,8 puan seviyesine kadar yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,5 puan seviyesinde seyrediyor. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Eylül ayında %0,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise %2,9 geriledi. ABD’de ise toptan stoklar Eylül’de %0,2 seviyesinde, toptan satışlar ise %2,2 seviyesinde gerçekleşti. Gün içerisinde 1,0720 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0740 ve 1,0760 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0700 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0680 ve altında 1,0660 seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Sterlin dolar endeksi ve tahvil getirileri geçtiğimiz hafta geri çekilirken 1,2300 seviyesinin üzerine çıkmayı başarmıştı. Dolar endeksinde toparlama eğilimi sonrası yükselişlerin sınırlı kaldığını ve paritenin 1,2300 sevşyesinin altına çekildiğini görüyoruz. Veri akışı tarafına baktığımızda bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. İngiltere’de ise veri akışı bugün zayıf. Yarın ise Birleşik Krallık’ta hem 3.çeyrek hem de yıllık büyüme rakamları ve sanayi üretimi takip edilecek. İlk direnç noktası olarak 1,2300 seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde 1,2320 ve sonrasında 1,2340 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Geri çekilmelerin gelmesi halinde ise 1,2280 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2260 ve 1,2240 destek bölgelerini takip edebiliriz.

ONS ALTIN

Ons altında 1960 dolar destek seviyesinin test edildiği ve sonrasında gelen tepki alımlarının ise sınırlı kalarak 1947 Dolar seviyesinde gün sonu kapanışının gerçekleştiğini görüyoruz. Dolar endeksi yukarı yönlü ivme kazanırken ons altında jeopolitik risklerin yarattığı gerilimin yerini nispeten normalleşen fiyatlara bırakması ile birlikte geri çekilmeler devam ediyor. Veri akışına baktığımızda ABD’de açıklanacak işsizlik maaşı başvuruları kıymetli madende sınırlı etki yaratabilir. Teknik olarak 1945 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1940 ve 1935 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1950 dolar ve üstünde 1955 ile 1960 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GRAM ALTIN

Ons altın tarafında yaşanan prim kaybı yurtiçi gram altın fiyatları üzerinde olumsuz etki yaratırken kur tarafında yatay pozitif fiyatlamanın da sınırlı kaldığını görüyoruz. Bugün ABD’de açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları ülkede işgücü piyasasının gevşemeye başladığını işaret ederse ons altında sınırlı da olsa tepki hareketi gelebilir. Ons altında 1955 dolar direncinin altında fiyatlamanın devam etmesi halinde gram altında da 1800 direnci altında fiyatlama devam edecektir. İlk direnç noktası olarak 1790TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1795TL ve 1800TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1785TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1780TL ve 1775TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni