Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (6.06.2023)

FAİZ KARARSIZLIĞINA KARŞIN ALTIN FİYATLARI KARIŞIK SEYREDİYOR

Veri akışına baktığımızda yurt içinde dün seans açılışıyla birlikte enflasyon rakamları açıklandı. Açılış saatinde yurt içinde açıklanan verilere göre mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık %39,59, aylık %0,04 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre aylık bazda ulaştırma TÜFE %+1.88, konut TÜFE %-13.79, gıda ve alkolsüz içecekler TÜFE %+0,71 olarak açıklandı. Mevsimlik ürünler hariç TÜFE aylık %-0.29 olurken yıllık %+41.75 olarak açıklandı. Aylık bazda en yüksek artış gösteren ana grup; %9,85 ile ‘Giyim ve Ayakkabı’ oldu. Açıklanan bir başka önemli veri ise Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksiydi. Yurt İçi Fiyat Endeksi yıllık bazda %40,76, aylık bazda ise %0,65 arttı. Aylık bazda en çok yükseliş gösteren ana grup %6,19 ile ‘Ham Petrol ve Doğal Gaz’ oldu. Türkiye’nin CDS’i yeni kabinenin açıklanmasının ardından 500 baz puanın altına indi. Bugün yeni kabinenin ilk toplantısı gerçekleşecek. Siyasi gündem önemini korurken Borsa İstanbul’da yüksek hacim ve devam eden pozitif görünümün devamı gelebilir. Genel olarak kısa vadeli göstergelerde aşırı alım bölgesine gelmiş olunması nedeni ile gün içerisinde kar satışları gerçekleşebilir.

Avrupa tarafında enflasyon hala sıcak gündem olmaya devam ederken Avrupa bölgesinde hisse senedi piyasalarında düşüşler görüldü. Geçtiğimiz hafta istihdam verileri olumlu gelen Avrupa için dün açıklanan İtalya ve İspanya’dan beklenenden daha zayıf açıklanan PMI verileri, Fransa ve Almanya PMI rakamları ile aşağı yönlü revizyonlarla birleştiğinde, genel sayıyı daha da aşağı çekti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonist baskıların yüksek seyrettiğini, çekirdek enflasyonun zirve yaptığına dair net bir kanıt olmadığını söyledi. Açıklamasında enerji desteğine de yer veren Lagarde ‘”Enerji krizi hafiflerken hükümetler ilgili destek önlemlerini derhal ve uyumlu bir şekilde geri almalıdır.” dedi. Açıklanan enflasyon rakamlarının henüz tam anlamıyla aktif yaşamda istenilen refahı vermediğini vurgulayan Lagarde yüksek gıda enflasyonunun özellikle düşük gelirliler üzerinde baskı oluşturduğunu da konuşmasına ekledi. ECB’den Vasle ise’ Enflasyonu %2 hedefine ulaştırmak için daha fazla faiz artışı gerekiyor ‘diyerek Haziran ayında yapılacak toplantı için faiz artışı mesajı verdi.

ABD’de ise ‘’borç limiti’’ krizinin çözüme kavuşmasına rağmen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yapmış olduğu açıklamada son yaşanan gerilimi tırmandırma politikasının sonuçları ile orta vadeli mali ve borç gidişatının değerlendirilmesi neticesinde ABD’nin not izlemesini negatif olarak koruduklarını belirtti. Borç limiti etrafında tekrarlanan siyasi açmazların maliye ve borç konularında yönetime olan güveni azalttığına inanıldığı ifade edildi. Dün ABD tarafında veri akışına baktığımızda ise sanayi sektörünün yakın gelecekteki performansına ışık tutması açısından önem taşıyan fabrika siparişleri Nisan’da %0,4 artarak beklentilerin altında yükseliş kaydetti. Beklentiler bu dönemde %1,1 yükselmesi yönündeydi. ISM hizmet sektörü PMI verisi de Mayıs ayında beklentileri karşılayamadı. Buna göre; Mayıs’ta önceki aya kıyasla 1,6 puan azalarak 50,3 değerine inen hizmet sektörü PMI verisinin 51,8 olması yönündeydi. Dolar Endeksi 104 puan üzerinde tutunma çabası içerisinde iken, Ons altınsa yükselmeye devam etti. Spot piyasada 100 günlük üssel ortalama üzerinde tutunmaya çalışan Ons Altında pozitif hareketin devamı gelebilir. Sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya’da endeksler pozitif yönde hareket ederken ABD vadelilerinde ise yatay-hafif yükseliş eğilimi gözleniyor. Endeks güne pozitif başlangıç yapabilir.

USDTRY

Para birimleri karşısında karışık seyreden dolar TL karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD ‘den gelen karışık istihdam verileri sonrası piyasada Fed’in faiz artışına gitmesi beklenmiyor diyebiliriz. Yurtiçinde Mayıs’ta enflasyon doğal gaz için sıfır fiyat yönteminin uygulanması ile birlikte aylık %0,04 olurken yıllık bazda da %39,6’ya geriledi. ABD’de ISM ımalat sektörü dışı PMI verisi Mayıs’ta 50,3’e düşerek beklentilerin altında kaldı. Gün içerisinde kurda 21,50TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 21,60TL ve 21,70TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise, 21,40TL ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 20,30TL diğer destek seviyesi olarak izlenebilir.

EURTRY

Parite Haziran ayında yapılacak Fed faiz toplantısına yönelik beklentiler, her iki bölgeden gelen PMI verileri sonrası dengelenmeye çalışırken, çaprazda fiyatlamanın seyrini kur belirledi. Kur tarafında yükselişler yataya yakın seyreden pariteye nazaran daha güçlü ilerliyor. Dün Euro Türk Lirası karşısında %1,5’e yakın prim kazandı. Bugün Euro Bölgesi’nde perakende satışlar ve Almanya’da Fabrika siparişleri açıklanacak. Teknik açıdan 22,90TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 22,80TL ve 22,70TL seviyeleri takip edilecek. Yükselişin devam etmesi halinde 23,00TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 23,10TL ve 23,20TL direnç bölgeleri takip edilebilir.

EURUSD

Parite dün haftaya 1,0714 seviyesinde başladı ve gün içerisinde geri çekilmeler gözlendi. ABD’de beklenti altında kalan ABD ISM Hizmet PMI verisi ardından tepki verdi ve günün en yüksek seviyesi 1,0723 seviyesini test etti. Euro Bölgesi HCOB bileşik PMI Mayıs’ta eşik değerin üstünde ancak beklentilerin altında kalarak 52,8 oldu. Bölgede Üretici Fiyatları ise Nisan ayında %3,2 düşerken, yıllık bazda %1 artış kaydetti. Gün içi 1,0730 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0750 ve 1,0770 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0720 bölgesi takip edilirken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1,0710 ile 1,0700 seviyelerinin destek bölgeleri olarak izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

ABD borç tavanının çözülmesi ile risk iştahı desteklenirken, geçtiğimiz Cuma açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşması ancak işsizlik oranının yükselmesi iş gücü piyasasının soğuduğunu işaret etmişti. Dün de 1938 dolar seviyesini test eden altın beklentilerin altında gelen ABD ISM Imalat PMI verisinin ardından bu defa değer kazandı. Gün içi destek seviyesi olarak 1955 dolar ve bu seviye altında fiyatlama için 1950 ile 1945 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1960 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında 1965 ile 1970 dolar seviyeleri takibimizde olacak.

GBPUSD

Dün 1,2449 seviyesinde açılan parite gün içerisinde ise 1,2368 seviyesine kadar geri çekilmişti. ABD’den zayıf gelen verilerin ardından toparlansa da prim kaybetti. ABD’de Hizmet sektörü PMI verisi Mayıs’ta beklentileri karşılayamadı. Aylık bazda 1,6 puan azalışla eşik değerin üzerinde ancak beklentilerin altında kaldı. İngiltere’de ise S&P Global bileşik PMI Nisan’da 54,0 olarak açıklandı. Gün içerisinde 1,2460 üstünde fiyatlama için 1,2480 ve 1,2500 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2450 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2440 ve 1,2430 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.

GRAM ALTIN

Geçtiğimiz Cuma günü 1308TL seviyesine kadar geri çekilen gram altın DolarTL’nin desteğiyle ve ons altın tarafında toparlanmanın da etkisiyle 1350TL tarihi seviyesini görmüş oldu. Yurtiçinde gram altın fiyatları onsa bağlı olarak baskılansa da kur tarafında yukarı yönlü fiyatlamalar sarı metalin 5 günlük üssel ortalamasının da üzerinde fiyatlama görmesine imkan sağlıyor. Teknik olarak 1355TL direnç seviyesi olarak takip edilecek. Yükseliş hareketlerinde 1360TL ve 1370TL seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1350TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1345TL ve 1340TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni