Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (5.06.2023)

TARIM DIŞI SONRASI DOLAR GÜÇ KAZANDI

Seçimlerde tamamlanan iki turun ardından gözlerin çevrildiği yeni kabine belli oldu. Şüphesiz yeni kabinede merak edilen en önemli bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığı idi. Konuşulan bir diğer önemli konu ise Mehmet Şimşek’in bu göreve getirilip getirilmeyeceği olmaktaydı. Hatta bu konu beklentilere de yansımış ve önden satın alımlarla endeks geçen hafta %11,7 yükseliş yaşamıştı. Cumartesi günü açıklanan yeni kabinede beklentiler karşılandı ve yeni Hazine ve Maliye bakanımız Sayın Mehmet Şimşek oldu. Hayırlı olmasını diliyoruz. Sayın Şimşek görevi devralırken ortaya koyduğu söylemleri yeni hafta fiyatlamasına damga vuracak cinsten gibi görünüyor. Şimşek konuşmasında “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır” dedi, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusu yaptı. Açıklamasında ayrıca “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada, şeffaflık, sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi, fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orda vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi her alanda öngörülebilirliğin artırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır.” İfadelerini kullandı. Bu açıklamaların uygulanmakta olan heterodoks politikalardan yeniden Ortodoks politikalara mı geri dönüş yapılacak sorusunu sordurttuğu söylenebilir. Fakat bu dönüş için henüz kesin bir sinyalin olmadığını, gelişmelerin bir süre izlenmesi gerektiğini söylemek gerekiyor.

Geçen Cuma gününün gündemi ABD tarım dışı istihdam raporuydu. ABD’de istihdam artışı Mayıs’ta hızlandı, ancak işsizlik oranının yedi ayın en yüksek seviyesi olan %3,7’ye yükselmesi, işgücü piyasası koşullarının gevşediğini gösterdi ve bu da Fed’in bu ayki bir faiz artırımını atlaması için olanak sağlayabilir. Nisan ayında 53 yılın en düşük seviyesi olan %3,4’e düşen işsizlik oranındaki bu artış, Nisan 2020’den bu yana en büyük artış olurken Covid-19 salgını dışında, 2010’dan bu yana en büyük sıçrama oldu. Bu sonuç hane halkı istihdamındaki düşüşü yansıtıyor. İşgücü havuzundaki kademeli artış, işletmelerin üzerindeki ücretleri artırma baskısını hafifletiyor. Ücret artışı geçen ay yumuşadı ve bu, enflasyonu ABD merkez bankasının %2 hedefine geri getirmek için mücadele eden Fed yetkililerini bir miktar rahatlatabilir. Veri sonrası Dolar endeksi 104,0 çevresinde kalırken ons Altın’da düşüş gözlendi. Fed Watch’a göre ise faizi sabit bırakma olasılığı %70’7’ye vardı.

Yatırımcıların Fed’in faiz artırımlarını sürdürebileceğine dair beklentilerini artıran, beklenenden güçlü gelen istihdam büyümesi verilerinin ardından küresel hisse senetleri ve ABD Hazine tahvil getirileri Cuma günü yükseldi. ABD Senatosu’nun Perşembe günü federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükselten ve ilk kez temerrüde düşebilecek durumu önleyen iki partili yasayı geçirmesi de piyasa havasını destekledi. Biden da borç limitinin artırılarak ülkenin temerrüde düşmesini önleyecek yasa tasarısına imza attı ve günlerdir piyasaları meşgul eden bu olay son bulmuş oldu. Artık gözler FED’in 14 Haziran’daki faiz kararına çevrilecek.

Cuma günkü karışık tarım dışı istihdam sonuçları ardından yazının yazıldığı sıralarda Asya piyasalarında endeksler yukarı yönde hareket ederken ABD vadelileri ise yatay-hafif satıcılı eğilim gösteriyor. Endeksin güne pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

USDTRY

Kur tarafı 21,00TL üzerinde yeni haftaya başladı. Dolar geçtiğimiz hafta para birimleri karşısında karışık seyrederken, Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam etti. ABD tarım dışı istihdam verisi ardından dolar endeksi yükseldi. ABD’de tarım dışı istihdam 339 bin kişi olurken, işsizlik oranı %3,7’ye yükseldi. Aylık saatlik kazançlar da yavaşladı. Bugün yurtiçinde enflasyon, ABD’de Imalat Dışı PMI verileri takip edilecek. Gün içerisinde kurda 21,10TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 21,20TL ve 21,30TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise, 21,00TL ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 20,90TL diğer destek seviyesi olarak izlenebilir.

EURTRY

Euro TL karşısında geçtiğimiz hafta Cuma günü de 22,55TL’yi test ederek zirve tazeledi. Paritede geçen Cuma gün içerisinde 1,0780 seviyelerinin test edilmesi çaprazda zirvenin görülmesine imkan tanıdı. Gün sonuna doğru gelen verilerin ardından geri çekilen parite çaprazda da etkisini gösterdi. Halen 22,50TL seviyesi üzerinde seyreden çaprazda doların yükselen trendi toparlayıcı olmaya devam edebilir. Teknik açıdan 22,50TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 22,40TL ve 22,30TL seviyeleri takip edilecek. Yükselişin devam etmesi halinde 22,60TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 22,70TL ve 22,80TL direnç bölgeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta içi kapanışında açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi parite üzerinde geri çekilmeye neden oldu. Verinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksi yükseldi. Parite gün içerisinde 1,0780 seviyelerine yükselmişti. Veri ardından 1,0720 seviyelerine doğru çekildi. Yeni haftaya parite 1,0696 seviyesinde başladı. Bugün iki bölgeden de imalat dışı PMI verileri ve Euro Bölgesi’nde ÜFE verisi takip edilecek. Gün içi 1,0700 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0720 ve 1,0740 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0690 bölgesi takip edilirken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1,0680 ile 1,0670 seviyelerinin destek bölgeleri olarak izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

Ons altın geçtiğimiz hafta Cuma günü dolar endeksi geri çekilirken ve dolarda zayıflama kaydedilirken 1980 doların üzerinde fiyatlama gördü. Gün içerisinde ABD tarım dışı verisi beklentilerin üzerinde güçlü gelince Ons altın 1960 Dolar seviyesine kadar geri çekildi. Yeni haftaya 1947 Dolar seviyesinde başlayan ons altın 50 günlük üssel ortalaması 1953 Doların da altında seyrediyor. Gün içi destek seviyesi olarak 1945 dolar ve bu seviye altında fiyatlama için 1940 ile 1935 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1950 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında 1955 ile 1960 dolar seviyeleri takibimizde olacak.

GBPUSD

Sterlin, parite geçen Cuma 1,2500 seviyesi üzerinde seyrederken ABD’den gelen güçlü iş gücü piyasası sonrası, zayıflayarak 1,2480 seviyesine kadar geri çekildi. Parite 15 günlük basit ortalaması 1,2427 seviyesi civarında hareket ediyor. Bugün İngiltere ve ABD’de S&P Global Imalat Dışı PMI, ABD’de fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişlerine dair veriler takip edilecek. Gün içerisinde 1,2440 üstünde fiyatlama için 1,2460 ve 1,2480 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2430 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2410 ve 1,2390 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.

GRAM ALTIN

Yurtiçinde altın fiyatları son dönemde yükselen kurun etkisi ile birlikte ataklarını güçlendirmiş ve rekor tazelemişti. Geçen Cuma günü kur 20,88TL seviyelerinde seyrederken fiyatları belirleten bu defa ons altın oldu. Güçlü gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından geri çekilen ons altın içeride gram altın fiyatlarının da geri çekilmesine neden oldu. Teknik olarak 1320TL direnç seviyesi olarak takip edilecek. Yükseliş hareketlerinde 1325TL ve 1330TL seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1315TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1310TL ve 1305TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni