Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (3.03.2023)

YURTİÇİ PİYASALAR ENFLASYON VERİSİNE ODAKLANDI

Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerinde pozitif, ABD vadelilerinde ise hafif satıcılı hareketler meydana geliyor. Endeks güne ilk etapta yine yatay bir başlangıç yapabilir.

Yatırımcıların ekonomik güç göstergelerini, artan tahvil getirileri ve daha fazla küresel faiz oranı artışı beklentileri ile değerlendirmesiyle küresel borsalar Perşembe günü önceki kayıplarını tersine çevirerek yükseldi. Avrupa borsalar, ilk anlardaki düşüşün ardından, euro bölgesi enflasyon rakamlarının, Avrupa Merkez Bankası’nın on yılın en yükseği olacak şekilde 50 baz puanlık bir artış olması beklenen kararı haklı çıkarmasıyla %0,5 yükseldi. Wall Street hisseleri, sabah işlemlerindeki düşüşün ardından, ABD’deki işsizlik maaşı başvurularının tekrar düşmesi ve işgücü fiyatının bir ölçüsünün geçen çeyrekte yıllık %3,2 oranında artmasıyla yükseldi.

ABD’de gösterge 10 yıllık tahvil getirileri %4,070 ile dört ayın en yüksek seviyesine yakın seyrederken, iki yıllık tahvil getirileri de %4,908’e yükselerek 16 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Yatırımcılar hala çoğunlukla Fed’in bu ayki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını öngörüyor, ancak 50 baz puanlık daha büyük bir artış beklentisi de arttı. CME Fedwatch aracına göre, Fed’in şu anda %4,5 ile %4,75 aralığında ayarlanan politika faizinin %5,5’in üzerine çıkma olasılığı, 28 Şubat’taki %41,5’e kıyasla %53’e yükseldi. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini, faizlerin nereye kadar yükseleceğini gelecek verilerin belirleyeceğini söyledi.

Euro para birimini paylaşan 20 ülkedeki tüketici fiyatları enflasyonu, Ocak ayındaki %8,6’dan Şubat ayında %8,5’e geriledi; bu, %8,2’lik beklenti artışının üzerinde geldi. Bölgede enerji fiyat enflasyonu yavaşlarken, hizmet, mal ve gıda fiyat artışları hız kazandı. Avro bölgesi verileri enflasyonun yılın geri kalanında beklenenden daha yavaş düşeceğini gösterirken Avrupa Merkez Bankası’nın 16 Mart’ta beklenen 50 baz puan faiz artırımından sonra da artırım politikasını sürdüreceği beklentisi hakim olmaya devam ediyor. ECB başkanı Christine Lagarde, Perşembe günkü rakamların açıklanmasından önce, enflasyonun Şubat ayında “biraz” artmış olabileceğini, ancak yıllık karşılaştırmaların baz etkileri nedeniyle Mart ayında “çok daha fazla” düşme yolunda olduğunu söyledi. Perşembe günü yayınlanan toplantı tutanaklarına göre ECB, Şubat başında faiz oranlarını artırmaya devam etmeye karar verdiğinde, yönetim kurulu üyeleri enflasyonu dizginleme mücadelesinde “zafer ilan etmek için çok erken” olduğu konusunda anlaşmışlar görünüyor.

Dün TCMB’den açıklanan verilere göre brüt döviz rezervleri 24 Şubat haftası itibariyle 121,2 milyar dolara geriledi. Şubat ayının başında 8 yılın zirvesine çıkan TCMB rezervlerinde görülen 8,5 milyar dolarlık gerilemeye ulaşılmasıyla geçen hafta da devam etti. Net rezervlerde de geçen hafta gerileme göründü. TCMB’nin net rezervi 24 Şubat haftasında 21,4 milyar dolardan 20,2 milyar dolara geriledi. Rezervlerin gerilemesinde TCMB’nin bankalarla yaptığı swap stokundaki gerileme etkili oldu. Şubat ayı başında TCMB taraflı swap işlemlerinde toplam stok 47 milyar doların üzerindeyken 24 Şubat itibariyle bu stok 40,7 milyar dolara geriledi.

USDTRY

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin Kasım 2022’den sonraki en yüksek seviyelere ulaşması ve dolar endeksindeki geri çekilmelerin sınırlanması ile birlikte küreselde dolar tarafında kaydedilen zayıf görünümün yavaşlaması karşısında TL’de yatay hareketler devam ediyor. DolarTL’de 18,87 ile 18,90TL arası dar bantta hareketlilik devam ediyor. Bugün yurt içinde açıklanacak enflasyon ve ABD’de İmalat Dışı PMI verileri kurda etkili olabilir. Teknik açıdan ilk direnç seviyesi olarak 18,88TL seviyesi izlenecek. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi durumunda ise 18,90 ve 18,95TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Gün içerisinde geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 18,85 TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlamada 18,83 TL ile 18,80 TL destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Dün çaprazda geri çekilme Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü enflasyon verisi ve işsizlik oranı sonrası da devam etti. Gelen verilere göre Euro Bölgesi’nde TÜFE Şubat’ta bir önceki aya göre %0,8 arttı ve yıllık bazda beklentilerin üstünde 8,5 oldu. İşsizlik ise Ocak’ta değişmedi ve %6,7 olarak sabit kaldı. Bugün ise Euro Bölgesi’nden İmalat dışı PMI ve ÜFE verileri takip edilecek. Yurt içinde ise enflasyon verisi önemli olacak. Gün içerisinde 20,00 TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri 19,90TL ve 19,80TL olarak takip ediliyor. Yükseliş gözlenmesi durumunda 20,10TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 20,20 ve 20,30TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

Dolar endeksinde yükseliş EURUSD paritesinde yükselişleri baskılamaya sebep olmuştu. Dün endekste toparlanma ABD 10 yıllık tahvillerinin 4 üzerinde seyretmesi doların kaybettiği gücünü telafi etmesine olanak sağladı. Her iki bölgede de merkez Bankalarının yetkililerinin yaptığı açıklamalar ışığında faiz artırımları fiyatlanırken dün Euro Bölgesi’nde öncü enflasyon yıllık 8,5 ile beklenti üstünde açıklandı. Gün içi 1,0620 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0630 ve 1,0640 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi ise 1,0610 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0600 ile 1,0590 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.

ONS ALTIN

ABD tarafından gelen imalat PMI verileri ve tüketici güveni beklentilerin altında kalınca kıymetli metalde rahatlama görülmüş hafta başında ataklara geçmişti. Dün piyasalarda enflasyondaki yükseliş ile birlikte Fed’in faiz artırmasına yönelik beklentiler tekrar fiyatlanırken, faizlerin ne zaman durdurulacağına dair belirsizlikte baskının sürmesine yol açıyor. 1830 ile 1840 dolar bant aralığında kısmi geri çekilmelerle sınırlı yükselişlerin ons altında hız kestiğini söyleyebiliriz. İlk destek olarak 1830 dolar takip edilirken 1825 ve 1820 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1840 dolar ve üzerinde yükselişin devamı 1845 ve 1850 dolar seviyelerini direnç bölgeleri olarak takip etmemizi gerektirecek.

GBPUSD

GBPUSD paritesinde yükselişler doların hafta başında güç kaybetmesi ile birlikte ivme kazanmıştı. Dün yükselişler ibrenin doların lehine dönmesi ile birlikte baskılandı ve paritede nispeten geri çekilmeler gözlendi. Dün ABD tarafında haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin altında 190 bin kişi olarak açıklandı. Sterlin tarafında veri akışı zayıftı. Bugün her iki ülkenin İmalat dışı PMI verileri takip edilecek. İlk direnç seviyesi 1,1980 ve üzeri fiyatlamada 1,2000 ve 1,2020 kısa vadeli direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Seans içi geri çekilmelerde ise 1,1970 destek bölgesinin altında fiyatlama 1,1960 ve 1,1950 destek seviyelerini takip etmemizi gerektirecek.

GRAM ALTIN

Dün 1111TL ile 1116TL arasında hareket eden gram altın onstaki görünüme paralel olarak hareket etmeye devam ediyor. Ons altın 1830 dolar seviyesini test ederken gram altında neredeyse 5 günlük basit ortalamasına kadar düştü. Buradan gelen tepki hareketi ile 50 günlük basit ortalamasına yaklaştı ve 1115TL seviyesine kadar yükseliş gözlendi. Ons altında 1850 dolar fiyatlama gram altın için önemli. Teknik açıdan 1120 TL ana direnç seviyesi olarak takip edilirken yükselişlerde ise 1125 TL ve 1130 TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgesi olacaktır. Gün içinde geri çekilme durumunda 1115 TL ve bu seviye altında fiyatlama için 1110 TL ve 1105 TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni