Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (19.03.2024)

PİYASALAR MERKEZ BANKASI KARARLARINU BEKLİYOR

Küresel hisse senetleri haftanın ilk işlem günü yükselirken, hazine getirileri, ABD’nin bu yılki faiz indirimleri için bir plan oluşturabilecek bu haftaki merkez bankası toplantıları öncesinde yükseldi. MSCI’nın en geniş hisse senedi endeksi ABD piyasaları kapanışında %0,47 artış gösterdi; bu da kısmen Çin’den gelen iyimser endüstriyel üretim ve perakende satış verilerinin desteğiyle gerçekleşti.

ABD’de Fed’in çarşamba günkü politika toplantısı sonunda faiz oranlarını %5,25-5,5 seviyesinde tutacağı kesin olarak değerlendiriliyor ve yatırımcılar çoğunlukla Fed’in Haziran veya Temmuz aylarında faiz indirimine başlamasını bekliyor. Enflasyonun hem tüketici hem de üretici seviyesindeki yapışkanlığı göz önüne alındığında, Fed’in politikaya ilişkin daha uzun süre daha yüksek bir görünüm sinyali verebileceği ihtimali göz ardı edilmiyor.

ABD’de Haziran gibi bir faiz indirimi ihtimali bir hafta öncesindeki %75’ten %56’ya düştü ve piyasanın 2024 için sadece 72 baz puanlık gevşeme fiyatlaması bulunuyor. Bir ay önce bu rakam 140 baz puandı. Bu olasılık değişimi iki yıllık ABD tahvillerinin getirilerinin geçen hafta 24 baz puan yükseldikten sonra 0,9 baz puan artışla %4,7319’a çıkmasına, 10 yıllık tahvil getirilerinin ise 2,8 baz puan artışla %4,332’ye çıkmasına neden oldu. Fed’in ayrıca bu hafta tahvil satışlarının hızını nasıl yavaşlatabileceği, belki de ayda 30 milyar dolara düşürebileceği hakkında konuşmaya başlaması bekleniyor.

Bir önemli haber ise Asya’dan geldi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) bugün sona eren toplantısında negatif faiz politikasına son vererek, 17 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitti ve gösterge faiz oranını-%0,1′den %0-0,1 aralığına yükseltti. Banka aynı zamanda 10 yıllık Japon devlet tahvillerinin getirilerini sınırlayarak aşırı gevşek parasal önlemlerini güçlendirmek için 2016 yılında başlattığı politika olan getiri eğrisi kontrollerini de kaldırarak tarihi bir değişime işaret etti. BoJ, radikal bir politika önlemi olarak negatif faiz oranlarına yönelen birkaç merkez bankasından biriydi. Harcama yaratmak ve küresel ekonomik yavaşlama risklerini kontrol altına almak için bankaları daha fazla borç vermeye teşvik etmek amacıyla 2016 yılında negatif faiz oranları uygulamaya başlamıştı. Bu kararıyla BoJ ülkede negatif faiz oranlarına veda eden dünyanın son merkez bankası oldu. Yatırımcıların BoJ ve ayrıca Avustralya Merkez Bankası’nın merkez bankası para politikası kararlarını değerlendirmesiyle; Asya-Pasifik piyasaları bugün büyük ölçüde düştü.

Avrupa’da ise Euro Bölgesi enflasyonu şubat ayında beklendiği gibi yıllık %2,6, aylık bazda ise %0,6 oranında artarken bu sonuçlarla Avrupa Merkez Bankası’nın ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin görüşlerde değişiklik olmadı. ECB politika yapıcısı Pablo Hernandez de Cos, Euro bölgesi enflasyonundaki düşüşün ardından merkez bankasının haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini yeniden doğruladı dedi.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde yurt içi piyasada ve ABD kanadında veri akışı sakindi. Kurda 32,33 fiyatı yükseliş kanalı içinde ilerlemeye devam ediyor. Bugün veri akışı cılız iken piyasa yarın olacak olan Fed toplantısına odaklandı. Bugün ABD inşaat izinleri ve konut başlangıçları verisi takip edilecek. İç piyasada oluşan talep kurdaki yüksekliğe destek verebilir. Teknik olarak 32,20TL üzerinde kalıcılığın devamında, yükseliş devamı beklenirken, 32,40 ve 32,50TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Gün içi bu seviye altına geri çekilmelerde. 32,10TL ilk destek seviyesi olurken 32,00T ve altında 31,90TL seviyeleri destek bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY

Dün Avrupa bölgesi TÜFE şubat ayında yıllık bazda beklenti paralelinde yüzde 2,6 açıklanarak önceki dönemle sabit kaldı. Dış ticaret dengesi ocak ayında +28,1 milyar euro ile önceki döneme göre artış gösterdi. ECB faiz karanına veri toplamaya devam ederken bugün veri akışı sakin. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 35,25TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,55TL ve 35,45TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olacaktır. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 35,00TL destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında 35,00TL destek seviyesi ve 34,90TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD

Önceki gün Avrupa enflasyon verisi şubat ayında aylık bazda yüzde 0,6 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 2,6 artış ile sabit kaldı. Çaprazda 1,0902 seviyesinde hafif alıcılı hareketlilik görülürken yön eğilimi açısından yarın Fed faiz kararı bu haftanın izlenmesi gereken önemli verisi olarak izlenebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0860 noktasını ve bu seviye altında 1,0850 bölgesini ilk yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0830 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerde ise 1,0870 kısa vadeli gün içi ilk direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0880 ve üzerinde 1,0890 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Güçlenen dolar karşısında güç kaybeden ons altın 2.160 dolar üzerinde tutunma çabası veriyor. Yarın altın yatırımcısının odağı Fed toplantısında olacak. Yatay negatifte akümüle olan altın yatırımcısı risk iştahını sınırlandırmış durumda. Piyasa beklentisi Fed faiz politikasını sabit bırakacağı yönünde. Dolar endeksi 103,4 yatay seviyede. Teknik olarak İlk destek noktası 2150 dolar bu seviye altında 2140 ve 2130 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2150 dolar. Bu seviye üzerine geçişler yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir. Yükseliş devamında ise 2160 ve 2170 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olacak.

GBPUSD

Yarın Fed’in para politikası faiz kararını açıklamasını bekliyoruz. Perşembe günü ise BoE (İngiltere Merkez Bankası) faiz kararı ajandalarımızda yer alıyor. Veri sonrası veriye bağlı hareketlilik görülebilir. 1.2732 seviyesinde düşük eğilimli seyir izleyen paritede daralan üçgen formasyonunu teknik olarak izleyeceğiz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,27100 üzerinde yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2720 ve üstünde fiyatlama için 1,2740 ve 1,2750 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2730 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında 1,2700 destek seviyesi ve sonrasında 1,2680 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Gram altın 2242 seviyesinde yatay bant aralığında hareketinde devam etmekte. Kurdaki yükseliş fiyat artışında destek olurken Ons Altındaki yatay hareket yeni yükselişleri sınırlandırıyor. Fed toplantısı öncesinde ons altın 2.150 destek seviyesi izlenebilir. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 2235TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2255TL ve 2265TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2230TL noktası ilk destek olarak talep edilebilir. Bu fiyatlama altında 2220TL ve 2210TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!