Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (11.03.2024)

ABD İSTİHDAM VERİLERİ SONRASI FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ SÜRÜYOR

ABD’de tarım dışı istihdam Şubat ayında beklentilerin üzerinde arttı. Ancak işsizlik oranındaki artış ve ücret artışlarının ılımlı seyretmesi, Fed’in Haziran ayında beklenen faiz indirimini masada tuttu. ABD’de tarım dışı istihdam geçen ay 275.000 artış gösterdi. Ocak ayı verileri, daha önce bildirilen 353.000 yerine 229.000 iş yaratıldığını göstermek üzere revize edildi. Tarım dışı istihdamdaki beklenti üzeri artışa rağmen, bu raporun ayrıntıları çok daha zayıf görünüyor. İşgücü piyasasında yeniden dengelenme, Fed’in iletişimini yaptığı gibi devam ediyor ve bu, ekonomi için yumuşak bir inişin ve yıl ortasında ilk faiz indiriminin kapısını açıyor gibi görünüyor.

Geçen Cuma günü, yatırımcılar rekor kıran hisse senedi rallilerini genişletirken, Wall Street’te yatırımcılar kar satışlarına yöneldi. Aynı zamanda, ABD iş gücü verilerinin ne fazla sıcak ne fazla soğuk olduğunu göstermesi ile ABD Hazine getirileri, Fed’in bu yıl ortasında faizlerde gevşeme yoluna gireceği inancını güçlendirmesinden sonra düştü.

Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri sabit tutmasının ardından bir gün sonra ECB politika yapıcısı François Villeroy de Galhau, ilkbaharda faiz indirimi olabileceğini söyledi ve bunu Nisan’dan Haziran ayının 21’ine kadar olan süre olarak tanımladı.

Faiz indirimleriyle ilgili umutlar, ABD hükümet tahvil getirileri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu. Referans ABD 10 yıllık tahvil getirisi, Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi ve %4.089 seviyesine ulaştı. Genellikle faiz beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi, Şubat ayının 7’sinden bu yana en düşük seviyesine geriledi ve en son %4.4902 seviyesinde, Perşembe gününden 2.4 baz puan daha düşük seviyede hareket etti. Alman tahvil getirileri, ECB’nin faiz indirimi olasılıklarının artmasıyla Aralık ayının ortasından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

Bu hafta Salı gün açıklanacak ABD enflasyon raporu, piyasaların üzerinde dolaşan en önemli sorulardan biri olan Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayabileceği sorusuna cevap vermeye yardımcı olabilir. Ocak ayında TÜFE’nin beklenenden hızlı %0,3 artmasının ardından Şubat ayı tüketici fiyat endeksinin %0,4 artması bekleniyor. Yatırımcılar, ekonomideki güçlü seyrin enflasyonu yeniden alevlendireceğine ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle 2024’teki faiz indirimi sayısına ilişkin beklentileri ileri aylara ötelemişti. Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz günlerde Kongre’ye, yetkililerin enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşeceğine dair daha fazla güven kazanması halinde faiz indirimlerinin bu yılın ilerleyen dönemlerinde “muhtemelen uygun” olacağını söylemişti.

Asya’da ise Japonya’nın gayri safi yurt içi hasılası dördüncü çeyrekte bir önceki yıla göre %0,4 arttı; bu, %1,1 büyüme yönündeki konsensüs beklentilerinin altında kaldı. Geçen ayki geçici veriler GSYİH’nın %0,4 daraldığını göstermişti. Ekonomi Temmuz-Eylül döneminde %3,3 daralmıştı. Asya-Pasifik piyasaları Pazartesi günü Wall Street’teki rallinin ardından karışık bir seyir izledi ve Japonya hisseleri bölgede kayıplara öncülük etti.

USDTRY

Kurda Cuma akşamı Fitch not ve görünümde iyileşmeye gitmesinin ve bu gelişmenin piyasalara etkisinin karşılığını göremiyoruz. Bu sabah 32,TL seviyesine yakın fiyatlamayı yükseliş devamı ile birlikte görüyoruz. Bugün ABD’de veri akışı Cuma günü açıklanan TDI veri seti sonrasında zayıf seyredecek. Yurt içinde ise işsizlik verisi açıklanacak. Teknik olarak 31,95TL üzerinde kalıcılığın devamında, yükseliş devamı beklenirken, gün içi bu seviye altına geri çekilmeler alış için uygun. Yükselişin devamında ise 32,10TL ve üzeri kar al için düşünülebilir. Gün içi beklentimiz: 31,90-32,15 Yön: Yukarı.

EURTRY

Çaprazda yükseliş paritede kalıcı yukarı yönlü fiyatlama ve Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ile devam ediyor. Bugün yurt içinde ocak ayı işsizlik verisini takip edeceğiz. Avrupa tarafında olası faiz indirimlerinin gerçekleşebilme ihtimali ile beklentinin yükselmeine rağmen bugün veri akışı zayıf. Genel olarak Türk Lirası’na bağlı çaprazda yükselişin devam etmesini bekliyoruz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 35,10TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 35,30TL ve 35,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olacaktır. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 34,90TL destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında 34,80TL destek seviyesi ve 34,70TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD

Paritede geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD TDI veri seti içinde işsizlik ve saatlik kazançların beklentilerin altında gerçekleşmesi ile ABD dolarında yaşanan değer kaybının etkisi devam ediyor. Bugün her iki bölgeden veri akışı zayıf olacak. Değer kaybeden dolar etkisi Cuma günü 1,0980 seviyesine kadar yükselen paritede sınırlı geri çekilme sonrası yatay fiyatlama görülebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0940 noktasını ve bu seviye altında 1,0930 bölgesini ilk yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0950 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerde ise 1,0960 kısa vadeli gün içi ilk direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0970 ve üzerinde 1,0975 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Ons altında Cuma günü 2195 dolar seviyesine kadar yaşanan yükseliş ABD tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde ABD TDI veri seti açıklandıktan sonra gerçekleşti. Bugün veri akışı küresel piyasalarda sınırlı gerçekleşecek. 2180 dolar üzerinde kalıcılık yeni yükselişleri beraberinde getirebilir. Bu seviyenin geçilememesi durumunda kısa süreli düzelyme, geri çekilme fiyatlaması beklenebilir. Teknik olarak İlk destek noktası 2170 dolar bu seviye altında 2160 ve 2150 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2180 dolar. Bu seviye üzerine geçişler yükseliş trendinin devam ettiğini gösterir. Yükseliş devamında ise 2190 ve 2195 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olacak.

GBPUSD

Parite cuma günü ABD TDI verisi sonrasında veri setinin tamamında dolar zayıflatıcı etki olması nedeniyle geçen hafta içinde başladığı yükselişine devam etti. 1,29 seviyesine yakın seviyelere yükselen paritede bu sabah 1,2850 seviyelerinde sakin görünüm hakim. Bugün her iki bölgeden veri akışı sınırlı kalmaya devam edecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2840 üzerinde yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2850 ve üstünde fiyatlama için 1,2860 ve 1,2870 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2800 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında 1,2790 destek seviyesi ve sonrasında 1,2780 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında kur ile birlikte ons altında yaşanan yükselişin eş zamanlı gerçekleşmesi ile Cuma günü 2250Tl seviyesi yukarı yönlü geçildi. Bu sabah bu seviye altında fiyatlama veri akışının sınırlı olması ve Cuma günü yaşanan yükseliş sonrası kar satışlarına bağlayabiliriz. Uzun vadeli yükseliş potansiyelinin devam ettiğini düşündüğümüz gram altında bugün yatay fiyatlama görülebilir. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 2250TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2260TL ve 2270TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2230TL noktası ilk destek olarak talep edilebilir. Bu fiyatlama altında 2220TL ve 2210TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!