Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (10.11.2023)

FED Başkanı Powell’ın Açıklamaları Piyasaları Gerdi

TCMB tarafından açıklanan Haftalık Menkul Kıymet İstatistiklerine göre; 3 Kasım ile biten haftada, hisse senetlerinde 86 milyon dolar alış ve Devlet İç Borçlanma Senetleri tarafında 27 Milyon Dolar alış kaydedildi. Özel Sektör Tahvilleri tarafında ise 2 Milyon dolar azalış gerçekleşti. Toplamda yabancıların 30 Ekim – 3 Kasım arası haftalık işlemleri 111 milyon dolarlık net alışa işaret etti. 3 Kasım ile biten haftada yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasındaki payı da %36,8 olarak gerçekleşti.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Albina Kenda’ya verdiği röportajında; faiz oranlarını mevcut seviyede tutmak gerektiğini ve bunun enflasyonun fiyat istikrarı olarak tanımladıkları %2 seviyesine gelmesine önemli katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Euro Bölgesi’nde son açıklanan Ekim ayı enflasyon verisi %2,9 ile yavaşlama eğilimi göstermişti. Aynı zamanda çekirdek enflasyonda ılımlı bir seyir izliyor. Başkan yardımcısı enflasyon görünümündeki bu iyimser tabloya karşın bazı riskler bulunduğundan ihtiyatlı olunması gerektiği ve faiz oranı kararlarında toplantı bazında ve verilere dayalı bir yaklaşım benimsenmeye devam edileceğinin de altını çizdi. ECB’nin Aralık ayında yayımlayacağı yeni tahminlerine de dikkat çekilen röportajda; Öncü göstergelerin büyüme görünümünde daha önceki öngörülere kıyasla daha olumsuz olduğu ancak enflasyon konusunda ise Eylül ayındaki tahminlerden çok farklı bir gelişme beklenmediği açıklandı. Faiz indirimleri konusunda da henüz o aşamada olunmadığı ve şu anki yaklaşımın faizlerin hedefe ulaşıncaya kadar bu seviyelerde sabit tutulması olduğu belirtildi.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. 3 Kasım ile biten haftada ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 217K olarak açıklanırken, bir önceki haftaya ait veri ise 220K olarak revize edildi. Piyasa beklentisi 215K olması yönünde şekilleniyordu. Veri piyasa beklentisinin üzerinde gelirken bir önceki haftaya göre ise geriledi. Ülkede işsizlik rakamları tarihsel olarak iş gücü piyasasının hala sıkı seviyelerde olduğunu gösteriyor ancak gevşeme sürecinden geçildiğine dair de olumlu sinyaller veriyor.

Fed Başkanı Powell Washington D.C.’de katıldığı konferansta yapmış olduğu konuşmasında enflasyonu kontrol altına almak için gerekirse yeniden faiz artırımlarının gelebileceğinin altını çizdi. Enflasyonu hedeflenen %2 seviyesine geri düşürmek için faiz oranlarını yeterince yüksek seviyede belirlemek gerektiğini ancak bunun için gerekli duruşun henüz sağlanıp sağlanamadığından emin olmadıklarını belirtti. Piyasalarda şahin algılanan konuşmalardan sonra ons altın ve paritede hareketlilik devam etti. Ons altın dün gün geneline bakıldığında prim kazandı ancak bu açıklamalar yükselişlerin sınırlandırılmasına neden oldu denebilir. Parite tarafında ise 1,0700 seviyesine yakın fiyatlamalar takip edilirken, ABD’de faiz indirimlerinin gündeme gelmesi zaman alabilir algısı ile birlikte geri çekilmeler gözlendi. Parite 1,0700 seviyesinin altında kapanış gerçekleştirdikten sonra yeni güne de 1,0660 seviyesinde yatay fiyatlama ile devam ediyor.

USDTRY

TCMB brüt rezervleri 3 Kasım itibarıyla 1 milyar 532 milyon dolar artarken net rezervleri 404 milyon dolar düşüş gösterdi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları bir önceki haftaya göre düşerken, 3 Kasım ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 217K ile bir önceki haftaya göre gerilerken bir önceki haftanın verisi ise 220 bine revize edildi. Dolar endeksi 105,5 seviyesinde yatay seyrederken kur da 28,50TL seviyesinde yatay pozitif görünüm sergiliyor. Sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 28,60TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,70TL ve 28,80TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,50TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 28,40TL ve 28,30TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.

EURTRY

Dün dolar endkesi 105,5 puan seviyesinde yatay görünüm sergiledi ve hafta geneline göre yükselişler sınırlı kaldı. Parite bunun karşısında 1,0700 seviyesine yakın görünümünü korurken DolarTL’de de yatay pozitif fiyatlama devam etti. Böylelikle Euro Türk Lirası karşısında paritede toparlanma isteği ve kurun olumlu etkisi ile birlikte gün içerisinde prim kaydetti. Bugün ise çaprazda 30,42TL seviyesinde açılış gözlendi. İlk destek bölgesi 30,40TL ve altında 30,30TL ve 30,20TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 30,50TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde ise 30,60TL ve 30,70TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURUSD

Parite 1,0700 seviyesine yakın yatay seyrine dün devam etti. Euro Bölgesi’nde veri akışı zayıftı ancak ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un enflasyonda %2 hedefine ulaşıncaya kadar faiz indirimlerinin gündemlerinde olmadığını ifade eden açıklamaları dikkat çekti. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 3 Kasım ile biten haftada 217 bine geriledi. İş gücü piyasası tarihsel olarak sıkı seviyelerde ancak veriler yumuşama sürecine geçildiğine dair olumlu sinyaller veriyor. Gün içerisinde 1,0680 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0700 ve 1,0720 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0660 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0640 ve altında 1,0620 seviyeleri izlenebilir.

ONS ALTIN

Ons altında toparlanma isteği ile birlikte zayıf görünüm devam ediyor. Dün karışık seyreden ons altın fiyatları ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının ardından günün en düşük seviyesi 1945 dolar seviyesini test etti. Gün sonunda ise 1957 dolar seviyesinde yatay kapanış gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde ise yatay fiyatlama isteğinin hakim olduğunu görüyoruz. Jeopolitik risk fiyatlamasının ons altın üzerindeki etkisi zayıflamaya devam ediyor. Teknik olarak 1955 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1950 ve 1945 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1960 dolar ve üstünde 1965 ile 1970 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GBPUSD

Dolar endeksi 105,5 puan seviyesinde yükselişlerini nispeten sınırlandırırken paritede zayıf görünüm devam ediyor. Sterlin dün dolar karşısında %0,2’ye yakın prim kaybetti ve gün sonunda 1,2217 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Birleşik Krallık’ta bugün yoğun veri akışı takip edilecek. Eylül ayı sanayi üretimi rakamları ve ardından çeyreklik ve yıllık bazda büyüme verileri açıklanacak. ABD’de ise Kasım ayı Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. İlk direnç noktası olarak 1,2240 seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde 1,2260 ve sonrasında 1,2280 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Geri çekilmelerin gelmesi halinde ise 1,2220 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2200 ve 1,2180 destek bölgelerini takip edebiliriz.

GRAM ALTIN

Ons altın dün son 3 haftanın en düşük seviyesi 1945 dolar seviyesini test edince yurtiçi gram altın fiyatları da 1781TL seviyesine varan geri çekilmeler yaşadı. Sonrasında dolar endeksinde yatay seyir ve ons altında toparlanma isteği ile birlikte gram altında da bu seviye üzerinde fiyatlamalar takip edildi. Ancak 1800TL seviyesi altında seyir devam ediyor. Ons altında ise genel görünüm zayıf. Yukarı yönlü atakların da zayıf olması dikkat çekiyor. İlk direnç noktası olarak 1800TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1805TL ve 1810TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1795TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1790TL ve 1785TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni