Esnafın Barometresi Ağustos Ayı Sonuçları Açıklandı…

Esnaf, Doğu Akdeniz Savunması ve Doğalgaz Keşfinden Memnun

Küçük esnafın nabzını tutan ‘Türkiye Geleneksel Kanalın Nabzı: REM Esnaf Barometresi’nin Ağustos 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Rapora göre bakkal, büfe, küçük market ve şarküteri gibi küçük esnaf nezrinde Politika Endeksi 8,0 puan artarak 34,6’ya çıktı. Bu artışta özellikle Doğu Akdeniz’de ülke haklarının savunulması, doğalgaz keşfi ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi etkili oldu. Esnafın salgına yönelik endişe oranı ise bahar aylarındaki seviyeye döndü.

Türkiye’de geleneksel esnafın nabzını tutan Esnaf Barometresi Raporu Ağustos 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Yeni nesil perakende araştırmaları ve perakende analitiği kurumu REM People’ın raporuna göre esnafın Politika Endeksi 8 puanlık yükselişle 34,6’ya yükseldi. Bu artışta Akdeniz’de ülke haklarının savunulması, doğalgaz kaynaklarının keşfi ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi etkili oldu. Salgında yeniden yükseliş yaşanması nedeniyle esnafın endişesi, pandeminin en yüksek olduğu bahar dönemine döndü.

REM People’ın CEO’su Bülent Peker, raporu şöyle değerlendirdi: “Mevsimsel etkiyle satışlar artarken merkezi yönetimin politikaları esnaf tarafından takdir görüyor. Pandemide hasta sayılarının yeniden yükselmesi ise esnafı salgının ilk dönemi kadar endişelendiriyor. Vaka sayısındaki artış, esnafa salgının 12 aydan uzun süreceğini düşündürüyor.”

Her ay Türkiye temsili sağlanacak şekilde 550-600 noktada yapılan ölçümlerle hazırlanan “REM – TT Barometre: Türkiye Geleneksel Kanal Esnafının Nabzı” araştırma panelinin Ağustos’20 sonuç raporunda öne çıkan başlıklar ise şöyle:

AKDENİZ VE DOĞALGAZ KEŞFİ ETKİLİ OLDU:

Politika Endeksi, bir önceki döneme göre 8 puanlık yükselişle 34,6’ya çıktı. Bu yükselişte merkezi ve yerel yönetimlere yönelik destek etkili oldu. Özellikle Akdeniz’de ülke haklarının savunulması, doğalgaz kaynaklarının bulunması, Ayasofya’nın cami yapılması bu desteğin artışında etkili oldu.

TİCARETTE DÜŞÜŞ TRENDİ KIRILDI:

Ticaret Endeksi, 7,1 puan artarak 3 aylık düşüş trendini kırarak yükselişe geçti. Mevsim sıcaklıklarının önemli derecede yükselmesi gazlı-gazsız içecekler ve paket su kategorisindeki anlamlı artışın yanında diğer tüm kategorilerde de kısmi artış gerçekleşmesi, endekste etkili oldu.

GÜVEN ENDEKSİ DEĞİŞMEDİ:

Güven Endeksi bir önceki dönemle aynı seviyede kalarak 20,4 oldu. İçinde bulunulan ekonomik durgunluğun üstüne, Covid’19 salgınının risk seviyesinin tekrar yükselmesi Güven Endeksi’nin düşük seviyedeki trendini sürdürmesinde önemli rol oynadı.

ENDİŞE BAHAR DÖNEMİNE DÖNDÜ:

Covid’19 salgını geleneksel kanal esnafının yüzde 70’inde endişe oluşturdu ve salgının yoğun yaşandığı dönemdeki seviyeye yükseldi. Normalleşme sürecinde alınan hijyen tedbirlerinin azalması, vaka sayılarının da tekrar bahar dönemi seviyesine gelmesi, esnafın endişe seviyesini de tekrar bahar dönemine döndürdü.

12 AYDAN UZUN SÜRECEK:

Bir önceki dönem yüzde 60 olan ‘salgının 12 aydan daha uzun süreceğini’ düşünenlerin oranı aynı seviyede kaldı. 6-12 ay süreceğini belirtenlerin oranı ise anlamlı seviyede artarak yüzde 25’e yükseldi. Normalleşme sürecinde hijyen tedbirlerine uyulmaması ve vakaların tekrar yükselme eğiliminde olması salgının uzun bir süre daha devam edeceği algısının artmasını sağladı.

‘TEDBİRLER YETERSİZ’ DİYORLAR:

Salgın süresince toplum sağlığı alanında alınan tedbirler yüzde 40 oranında yeterli görülürken bir önceki döneme göre anlamlı seviyede azaldı. Özellikle turizm beldelerinde oluşan yoğunluk başta olmak üzere toplumsal faaliyetlerde ortaya çıkan salgın riski için tedbir alınmaması, denetimlerin ve cezai yaptırımların yetersiz kalması bu düşüşte etkili oldu.