Enflasyon Oranları / Haziran 2012

Haziran ayında TÜFE aylık yüzde 0.90, ÜFE yüzde 1.49 düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,90 oranında, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 1,49 gerilediğini açıkladı.

TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, Haziran ayında TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,87, ÜFE ise yüzde 6,44 artış gösterdi.

12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,89, üretici fiyatlarında ise yüzde 10,24 düzeyinde gerçekleşti.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ GIDADA

TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle yaşanan fiyat değişimlerine bakıldığında, en büyük düşüşün gıda tarafında olduğu görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.42 düşüş gerçekleşirken, onu ulaştırma sektörü yüzde 1.39 ile takip etti. Giyim ve ayakkabı grubundaki fiyatlar ise yüzde 0.82 geriledi.

Haziran ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 1.67, eğlence ve kültürde yüzde 0.90, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.88, ev eşyasında yüzde 0.49, lokanta ve otellerde yüzde 0.49, konutta yüzde 0.14 artış gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU YURTİÇİ TURLAR

Haziran ayında en fazla yükselen ürün yüzde 48.83 ile yurtiçi turlar oldu. Limon fiyatı yüzde 23.46, şehir içi telefon görüşme ücreti yüzde 7.13, telefon görüşme ücreti (sabit) yüzde 5.81, şehirlerarası otobüs ücreti de yüzde 3.53 artış gösterdi.

DOMATES FİYATI ÇOK DÜŞTÜ

Geçtiğimiz ay fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 46.83 ile domates oldu. Onu yüzde 39.10 ile taze fasulye, yüzde 23.19 ile dolmalık biber, yüzde 21.86 ile patlıcan ve yüzde 12.56 ile kabak izledi.

“YIL SONUNDA DÜŞÜK BİR ENFLASYON GELEBİLİR”

Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar, “Enflasyon verileri iyi geldi. Hemen hemen bütün kalemler iyi bir resim ortaya koyuyor. İlk yarıda yüzde 2’lik bir enflasyondan bahsediyoruz. Enflasyonda ciddi zıplamalar için bir neden yok. Yıl sonunda oldukça düşük bir enflasyon gelebilir. Yıllık enflasyon beklentisini yüzde 6 olarak revize edebilirim. Bu verilerin Merkez Bankası’nın yıl sonunda enflasyon rakamlarında ciddi bir revizyona götürebilir” dedi.

Ekonomist Emre Alkin, haziran ayı enflasyondaki düşüş ile ilgili olarak, “Dün açıklanan büyüme rakamları ve ihracat rakamları üzerine enflasyondaki düşüş sürpriz olmadı. Merkez Bankası, enflasyonun mayıs ayından sonra hızla düşeceğini söylemişti. Merkez Bankası’nın kredibilitesini gösteren bir veri” değerlendirmesini yaptı.Alkin, şöyle konuştu:

“Yıllık bazda enflasyon revizyonunu gerektiren bir durum yok. Yıllık bazda bakıldığında TÜFE’de yüzde 8,87 oranı var. Bundan sonraki aylarda buna benzer birkaç düşüş daha olması gerekiyor ki yıllık bazda yüzde 6-8 orası bir oran elde edilebilsin. Enflasyonun sürdürülebilir olduğu yönündeki her veri gösterge tahvili faizinde, ülkenin borçlanma faizinde gerilemeye yol açacaktır. Türkiye’nin borçlanma faizi mutlaka olumlu bir ayrışma yaratacak. Bununla birlikte enflasyonun haziran ayında düşüşü, temmmuz ve sonrasında da düşüşleri getirirse son derece olumlu bir gelişme elde edilmiş olur.

Kaynak: www.bloomberght.com – hurriyet.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir