ECB kaynaklarından gelen açıklama, piyasa reaksiyonu…/ KapitalFX – (28.06.2017)

Piyasa Yorumu

Diğer EM piyasaları ile kıyasladığımızda, artan mevduat oranları ve piyasa faizlerine kıyasla TL’nin performansının son birkaç günde tatmin edici olmadığını söylemek gerekiyor. 3,51 altında fazla kalıcı olamayan, buna karşın yukarıda da 3,54 seviyesini bariyer edinmiş bir USDTRY var. TRY adına olumsuzluğun 3,54 üzerinde kalıcı fiyat hareketleri gördüğümüz zaman meydana geleceğini düşünüyoruz. Mevcut bant ise daha ziyade bir konsolidasyon bandıdır. Kurda 3,51 altında olabilecek bir kırılmanın 3,48 olan nihai desteğin hedeflenmesini sağlaması beklenebilir. 3,54 üzerinde kalıcı seyir olmadığı sürece bu senaryo geçerliliğini koruyacak.

ECB Başkanı Mario Draghi’nin ekonomiye ilişkin iyimser beklentileri ve teşviklerin geri çekilebileceğine sinyal vermesi EUR’yu 1,1350 üzerine taşımış, parite hareketi de EURTRY çaprazını 3,92’lerden 4 üzerine taşımıştı. EURTRY etkisi ile biz sepet kurun da 3,77 üzerini görmesine neden olmuştu. ECB’ye yakın kaynakların “Draghi’nin dünkü mesajlarının yanlış anlaşıldığına” dair açıklamaları EUR’yu 1,13 altına doğru saniyeler içinde gönderdi. Yine de 1,1260 altında kalıcı seyir olmazsa görünüm çok bozulmaz gibi. Bu kapsamda EURTRY 3,98’e gerilerken USDTRY’nin ise 3,54 bariyeri yakınlarından aşağı döndüğünü gözlemliyoruz.

Piyasanın hali hazırda verdiği reaksiyon geçmiş görünüyor. EURUSD’da gelen satışlar şimdilik 1,1290 civarından karşılık bulmuş görünüyor. Muhtemelen 1,13 altında biriken stop emirleri temizlendi. USD’nin küresel bazda güç kazanamıyor olması itibariyle EM para birimlerinin durumu olumlu görünmektedir. Bu durumun nedeni; Janet Yellen açıklamalarının genel olarak teorik kalması ve güçlü sinyal vermemesi, ABD Senatosu’nda Trump’ın sağlık yasasının yeterli evet oyu alamayacak olması nedeniyle oylamanın ertelenmesi ve IMF’nin ABD’nin büyüme tahminlerini düşürerek Trump’ın en az %3 büyüme hedefinin ulaşılması zor olduğunu belirtmesi… Bu kapsamda USDTRY kurunda da yukarı hamlelerin kalıcılık sağlamaması açıklanabilir. Ancak yüksek faiz kompozisyonuna rağmen TRY’nin performansının günlük bazda diğer EM’lerin arkasında kalması düşündürücüdür.