E-Fatura nedir?

E-Fatura ne demektir?

e-Fatura Uygulaması, tanımlanan standartlara uygun e-Faturaların, tarafları arasında güvenli ve sağlıklı bir biçimde dolaşımını sağlamak amacı ile oluşturulan uygulamaların genel adıdır.

397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin yayımı ile birlikte Elektronik Fatura Uygulaması (e-Fatura Uygulaması) hizmete alınmış bulunmaktadır.

Elektronik Fatura Uygulaması Nedir?

Elektronik faturalama, oluşturma, gönderme, saklama, ibraz aşamalarının tamamının  elektronik ortamda gerçekleştirildiği faturalaşma biçimidir.

Elektronik fatura düzenlemek ve göndermek isteyen Anonim Şirket veya Limited Şirket statüsünde bulunan mükellefler ve kamu kurumları, Elektronik Fatura Uygulaması üzerinde oluşturdukları kullanıcı hesapları ile • Kayıtlı kullanıcılara elektronik fatura gönderebilmektedir.

• Kayıtlı kullanıcılardan elektronik fatura alabilmektedir.

• Gönderilen veya alınan elektronik faturalarını bilgisayarlarına indirerek, elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz edebilmektedir.

E-Fatura Uygulamasından yararlanan kullanıcılar;

– Sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderebilir,
– Sistemde kayııtlı kullanıcılardan e-Fatura alabilir,
– Gönderilen veya alınan e-Faturalarını bilgisayarlarına indirerek elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz edebilirler.

397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, Anonim Şirket ile Limited Şirket statüsünde bulunan mükellefler e-Fatura Uygulamasından yararlanabilmektedir. e-Fatura düzenlemek ve göndermek isteyen mükelleflerin öncelikle e-Fatura Uygulaması üzerinde, kendilerine ait bir Kullanıcı Hesabı oluşturmaları gerekmektedir.

Kullanıcı Hesabı tanımlanan mükellefler e-Fatura Uygulamasını entegrasyon yoluyla veya e-Fatura Portalı aracılığı ile kullanabilecektir.

14/12/2012 tarihli resmi gazetede yayımlanan 421 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile aşağıda belirtilen mükellefler için e-fatura ve e-defter kullanma zorunlu hale geldi.

Elektronik Fatura ve Elektronik Defterin Faydaları

• Muhasebe, teyit ve ödeme süreçlerinin kısalması

• Baskı, kağıt, posta giderlerinin azalması

• Arşivleme maliyetlerinin büyük ölçüde azalması

• Tedarikçi ve müşteri arasında postanın gecikmesi, kayıp, yırtık, silik yazı gibi sorunlardan doğan anlaşmazlıkların ortadan kalkması

• Kağıt tasarrufu sayesinde ağaç kesiminin önüne geçilmesi ve “Kağıtsız Ofis” vizyonunun gerçekleştirilmesinde önemli bir aşama kaydedilmesi

• Faturaların dijital olarak arşivlenmesi ve gerektiğinde aranan belgeye hızla ulaşılabilmesi

• Yetkili makamların defter kayıtlarına ulaşmak istedikleri zaman mükellefler için; verilerin istenen formatlarda hazırlanması, bu iş için personel tahsisi, ilgili birimlere verilerin transferi gibi birçok maliyet unsurunun ortadan kaldırılması

• İşletmelerin iç ve dış denetimlerinde standart bir veri formatının olması sayesinde bu işletmelerin yönetim ve denetim faaliyetlerinin iyileştirilmesi

• Muhasebe ve finansal raporlama alanında uluslararası kabul görmüş bir dijital bilgi akışı aracı olan XBRL teknolojisinin kullanımı ile farklı ülkelerde değişik yasal düzenlemelere maruz çok uluslu şirketlerin uyum maliyetlerinde tasarruf sağlanması

• XBRL-GL veri formatı sayesinde, firmalardan çeşitli sebeplerle (bankalarca kredi taleplerinin değerlendirilmesi gibi) bilgi ve raporlamalar isteyen diğer kamu ve özel sektör kurumları için standart bir veri formatında bilgiler sunulabilmesi

Firmalar ne yapmalı?

Öncelikli olarak zorunluluk kapsamına girip girmediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Eğer zorunluluk kapsamına giriyorsanız 1 Eylül 2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığına başvuru yapmalısınız.

E-defter için ise ilgili tarihten önce uyumluluk onayı almış bir yazılım alarak başvurmalı veya 1 Eylül 2014 tarihinden önce kendi yazılımınız için uyumluluk onayı testlerini başarılı ile tamamlamış olmalısınız.

Kaynak: Ernst & Young

E-Defter nedir? Okumak için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir