Dünya Piyasaları Yorumları – (6.11.2023)

Küresel piyasalarda ralli zamanı

ABD istihdam verisi sonrası yeni haftada hisse senetleri piyasaları ralli yapıyor. Emtia tarafında ise iki ülkeden gelen açıklamalar etkili oldu. Suudi Arabistan ve Rusya petrol arz kesintilerine yıl sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.

ABD’de Cuma günü açıklanan zayıf istihdam verisinin ardından Fed’in faizde zirveye ulaşmış olabileceği öngörüsü risk iştahını yüksek tutuyor.

MSCI Asya Pasifik endeksi neredeyse son bir ayın en yüksek seviyesini ulaşırken endeks dördüncü işlem gününde de yükseldi. Güney Kore’de Haziran ayına kadar açığa satışın yasaklanması sonucu Kospi yüzde 4’ü aşan yükseliş kaydetti. Japon Topix ve Hong Kong Hang Seng de yüzde 1’i aşan prim gösterdi.

Geçtiğimiz hafta yüzde 5,9 ile bu yılın en iyi haftalık performansını gösteren S&P 500’de vadeliler yatay. Asya işlemlerinde 10 yıllık ABD tahvil getirisi bir baz puan yükselişle yüzde 4,58 oldu. Getiri Cuma günü ABD istihdam verisi sonrası dokuz baz puan birden gerilemişti.

Fed politika faizine hassas iki yıllık ABD tahvil getirisi de cuma günü 15 baz puan düşüşle zirve faize ulaşıldığı tahminlerini yansıttı. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 düşüşle 1.255 puan seviyesinde.

Petrolde kesintiler devam edecek

Suudi Arabistan ve Rusya günlük 1 milyon varilden fazla petrol üretim kesintisi planına yıl sonuna kadar sadık kalacaklarını açıkladı.

Yaklaşık 1 milyon varil günlük üretim kesintisi yapan Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada bu ay sonunda üretim hacminin değerlendirileceği belirtilirken seçeneklerin “kesinti süresinin uzatılması, kesintinin boyutunun artırılması veya üretimin artırılması” olduğu vurgulandı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da Suudi açıklamalarına paralel olarak günlük 300 bin varillik üretim kesintilerini ilerleyen dönemde değerlendireceklerini duyurdu.

Bu açıklamaların ardından Brent ham petrol varil fiyatı yüzde 0,4’lük yükselişle 85 doların üzerinde alıcı buldu. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta İsrail-Hamas çatışmasının bölgeye yayılma riskinin azalması ve küresel talep endişeleri sebebiyle yüzde 6’dan fazla düşmüştü.

Kaynak: Bloomberg HT