Döviz Kurlarının 2020 4. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi / Ziraat Yatırım

2020 yılının 4. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %6,0, %1,3 ve %3,8 oranlarında değer kaybetmişlerdir. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumlu etkilenmesi beklenmektedir. Dolar’daki görece yüksek düşüşten dolayı Dolar açık pozisyonları yüksek olanlar, Euro ve Japon Yeni açık pozisyonu olanlara göre daha olumlu etkilenmesi beklenmektedir.

2020 yılının 3. çeyreğinde, Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL’ye göre, sırasıyla %14,1, %18,4 ve %15,8 oranlarında değer kazanmıştı. Dolayısıyla bu çeyrekte kurların geri çekilmesine bağlı olarak, döviz açık pozisyonu olan şirketler kur farkı geliri yazabilecekken, döviz fazla pozisyonu olan şirketler de kur farkı gideri kaydedebilecektir.

Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2019 yılının son çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %5,0 %7,6 ve %3,8 oranlarında değer kazanmıştı. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre, döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur farkı giderlerinden kur farkı gelirlerine geçmesi ve dönem karlılığını görece olumlu etkilemesi beklenmektedir. Diğer taraftan, döviz fazla pozisyonu olan şirketlerde de bu durumun tam tersi bir önceki yılın aynı dönemine göre negatif etki oluşacağı öngörülmüştür.

Dosyada (Kur Etkisi_4Ç2020) Eylül 2020 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Aralık 2020 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2020 yılının 4. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkilenebileceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:

Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;

Türk Telekom (TTKOM) 394mn TL, Pegasus (PGSUS) 258mn TL, Ak Enerji (AKENR) 226mn TL, İzmir Demir Çelik (IZMDC) 211mn TL ve Sasa Polyester (SASA) 148mn TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan, finansallarını USD cinsinden tutan Türk Hava Yolları (THYAO) açık pozisyonun EUR ve JPY cinsi olması ve dolar karşısında değer kazanmaları sebebiyle 297mn TL’lik kur farkı gideri yazabilir.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

Kurlardaki gerilemeye bağlı olarak, Şişe Cam (SISE) 500mn TL, Aselsan (ASELS) 337mn TL, Doğan Holding (DOHOL) 175mn TL ve TAV Havalimanları (TAVHL) 101mn TL kur farkı gideri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan, döviz pozisyon fazlası yüksek olmasına karşın, İskenderun Demir Çelik’in (ISDMR) ve Enka İnşaat’ın (ENKAI) USD cinsinden bilanço tutması nedeniyle sırasıyla 299mn TL ve 86mn TL kur farkı geliri kaydetmesi beklenirken, Koç Holding’in (KCHOL) de döviz fazla pozisyonu gözükmekle birlikte, riskten korunma araçları ve doğal hedge sonrası 153mn TL kur farkı geliri kaydedebileceği hesaplanmıştır.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ziraat Yatırım