Dolar Yine Niye Yükselişe Geçti?

Mahfi Eğilmez – 27.02.2016

2015 başında 2015 yılının tümü için Doların seyri konusunu şöyle tahmin etmiştim: “Dolar inişli çıkışlı ama genel olarak çıkış yolunda bir seyir izleyecek.” 2016 yılı başında bu tahminimin aynen devam ettiğini açıklamıştım.

Aşağıdaki grafik Doların TL karşısında bu yılın ilk gününden bugüne kadar olan seyrini gösteriyor. Görüleceği gibi manzara, inişli çıkışlı ama genel olarak çıkış yönündeki seyir tanımına uygun bulunuyor.

dolar-2016

2016 yılına 2,92 düzeyinde başlayan USD/TL kuru 3,07’ye kadar inişler ve çıkışlarla dolu ama çıkış yönünde bir seyir izledikten sonra, Fed’in bu yıl daha sakin bir faiz artışı politikası izleyeceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle hızlı bir düşüş yaşadı. 2,90 – 2,95 aralığına yerleşme eğilimi gösteren USD/TL kuru hafta sonunda yeniden yükselerek 3,0 düzeyine gelip dayandı.

Son beş günü yansıtan aşağıdaki Dolar Endeksi grafiği bu artışı açık biçimde gösteriyor.

dolar-endeks-2016

Dolar endeksindeki yükseliş, Doların yalnızca TL’ye değil bütün paralara karşı değer kazandığını gösteriyor.

ABD ekonomisine ilişkin bu hafta gelen veriler ekonomideki büyümenin beklenenden iyi olduğunu ortaya koyuyor. Buna paralel olarak enflasyonda yeniden artış beklentileri güçlenmeye başladı. Bu gelişmeler Fed’in faiz artırımına ilişkin rahatlamanın pek de geçerli olmadığını ortaya koyunca birden hava değişmeye yöneldi. Ve Dolar yükselişe geçti. Bir süre sonra bu kez ABD’den gelebilecek bir olumsuz veriyle Dolar tekrar düşüşe geçebilir.

Tekrar söylüyorum: Dolar, bu yıl da inişler ve çıkışlar yaşayacak. Ama bugün itibariyle ileriye baktığımızda Doların bu iniş çıkışlara karşın yönünün genel olarak yukarıya doğru olduğunu söylememiz mümkün görünüyor. Fed’in faiz artırım meselesi masadan tümüyle kalkmadığı sürece Doların eğilimi böyle olacak.