Çin Gümrük Tarifeleriyle Zorlanırken Güçlü İhracat Sonuçları Anlama Geliyor?

Çin’in ihracatı Ekim ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre% 15,6 arttı. Son verilere göre ihracat Eylül ayına göre ise yüzde 14.5’e göre de yükseliş yaşadı ve piyasanın genel beklentisi olan % 11’e göre daha iyi geldi.

Çin’de ihracatçıların, en büyük ticaret ortağı olan Amerika Birleşik Devletleri’nin önümüzdeki yılbaşında uygulamaya koyması beklenen daha yüksek gümrük tarifesi oranlarıyla yüz yüze kalacağı için Ekim ayında beklenenden daha güçlü ihracat sonuçları ortaya çıkarttığını, Ekim ayındaki bu güçlü ihracat büyümesinin ihracatçıların önden yüklemeli faaliyetleri ile desteklendiğini söyleyebiliriz.

Çin’den ABD Batı Kıyısı’na yapılan konteyner gemisi yükleme oranlarına bakıldığında rekor seviyelere yakın seyrediyor. Bu da, sevkiyatların Kasım ayı ve Aralık ayı başlarına kadar yoğun olmaya devam edeceğini gösteriyor.

Eylül ayındaki %14,3’e göre Ekim’deki %21.4’lük İthalat büyümesi ise yine Çin’deki yavaşlama beklentilerine ayrıca tezat bir görüntü oluşturuyor. Bu durum, Pekin’in Çin ekonomisindeki soğumayı destekleme amaçlı büyümeyi hızlandıracak önlemlerinin yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başlayabileceğini gösteriyor.

Çin’den gelen iyimser dış ticaret sonuçları, ekonominin üçüncü çeyrekte yaşadığı küresel mali krizden bu yana en zayıf büyümesini kaydetmesinin ardından küresel talepten endişe edenler ve ülkenin politika yapıcıları için iyi bir görüntü ortaya çıkarıyor gibi görünüyor.

Fakat 2019’da Çin mallarına yönelik ABD talebi, keskin bir düşüş riskiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Tüm bu gelişmelerle, Donald Trump ve Xi Jinping’in Kasım ayının sonuna doğru bir araya geldiklerinde iki ülke arasındaki ticaret konusunda herhangi bir adım atıp atmayacaklarına dair beklentilerin önemi artıyor.  Bu görüşmeden olumsuz bir sonuç çıkması ihtimaline karşı yılsonuna kadar yine önden yüklemeli olarak ihracattaki genişlemenin devam etmesi muhtemel olabilir.

Tabi bu durum aynı zamanda daha fazla Çin ürününe gümrük tarifesi anlamına da gelebilecektir. Bilindiği üzere Trump, Xi Jinping ile yapılan görüşmeler verimli şekilde gerçekleşmezse Çin ithalatında 267 milyar dolarlık bir tarifenin daha hızlı bir şekilde uygulamaya koyulabileceği şeklinde açıklamalar yapmıştı.

Gelen bazı verilere bakıldığında son aylarda gelen bu güçlü ihracat rakamlarının uzun sürmeyeceği ve Çin PMI verilerine bakıldığında ise ihracat siparişlerinin aylardır azalmaya da devam ettiği gözleniyor.