Bütçenizi Hafifletecek 4 Hatırlatma

Bütçenizi hafifletmeye yardımcı olacak 4 basit hatırlatma:

Az yemek yiyin

Birçok kişi, her ay yemeğe ne kadar para harcadığının farkında olamıyor. Her gün öğle yemeği yerseniz muhtemelen öğle yemeğine aylık 150 – 200 lira arası harcama yapmış olursunuz. Bu gerçekten iyi bir miktar! Bunun yerine, evde yaptığınız bir öğle yemeğini yerseniz veya iş yerinize götürerek tasarruf etmeyi tercih ederseniz, seçenekleriniz sonsuz olur. Mesela acil durumlarda kullanmak üzere bir acil durum fonu yaratabilir, yatırım için para biriktirebilir veya gelecek kış tatili için tasarruf edebilirsiniz.

Ulaşım giderlerinizi azaltın

Bütçeleme yapmıyorsanız, büyük olasılıkla her ay ulaşıma ne kadar para harcadığınızı bilmiyorsunuzdur. Gerçek şu ki, araştırmalara göre ortalama bir kişi Türkiye’de benzinli aracı için aylık 350 ila 400 lira arasında harcama yapıyor. Bu tutarın cebinizde kalması için yapmanız gereken şey sizinle aynı yöne giden bir iş arkadaşınızı ya da komşunuzu bulmanız kadar basit. Bu yol sayesinde ulaşım giderlerinizi yarıya yarıya azaltabilirsiniz. Bu tasarruf avantajını değerlendirmek için sadece bir adım atın. Eğer işe yaramazsa, geri dönmek kolay.

Ayrıca toplu taşıma kullanmak da ulaşım masraflarından tasarruf yapmanın kolay yolları arasındadır. Gustavo Petro der ki: “Gelişmiş ülke, fakirlerin bile arabaya bindiği ülke değil, zenginlerin dahi otobüse bindiği ülkedir.”

Yeni trendleri kaçırmayın

Bugününü ve yarınını düşünen aklı başında her insan, zor şartlarda ve büyük emeklerle kazandığı parasını kollamanın yeni yollarını arıyor. Bu sebeple de her geçen gün yeni tasarruf trendleri karşımıza çıkıyor.

Gıda harcamalarının artması sonucunda son yıllarda yükselen trendlerden biri de yiyecekleri saklama yöntemi oldu. Buradaki temel düşünce, bir seferde birçok yemek hazırlayıp daha sonra bunları dondurarak her zaman sağlıklı ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarma üzerine kurulu. Örneğin bir kişi 30 güne yetecek kadar yemek pişirecek, bunları dondurucuya koyacak ve bütün bir ayı yemek yapmadan geçirecek. Yemekler sağlıklı olduğu gibi ısıtmak için ayrılacak 5 dakika da zaman kazandıracak.

Yükselen bu yeni tasarruf trendi sayesinde hem paradan hem de zamandan kazanmak mümkün oluyor. Etkili bir bütçeleme için bu gibi yeni trendleri de değerlendirmeyi mutlaka düşünün.

Borç ödemeleri ve faizlere dikkat edin

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de her cüzdanda ortalama 2 kredi kartı var ve kişi başı kart borcu yaklaşık 3 bin lira. Kart borçları her ay düzenli ödendiği takdirde bu, başlangıçta çok kötü gözükmeyebilir fakat borçların gecikmesi yüksek faizlerin ödenmesi anlamına gelir. Gecikmeler sonucunda ödenen borç faizleri her ay çöpe atılan bir miktar paraya eş değerdir. Borcunuzu gecikmeden ödeyin ve ardından mümkünse borçlanmamaya çalışın.

Bu dört basit hatırlatma yaz yaklaşırken bütçeleme yapmanıza yardımcı olabilir. Bütçe yapmaya nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, içini doldurabileceğiniz örnek bir bütçe planına ve izlemeniz gereken adımlara bu sayfadan ulaşabilirsiniz.