Brexit karamsarlığı bitti mi?

Aydın Eroğlu – 12.07.2016

Detaylı düşünülmeden sadece rüzgar yönünde yapılan yorumların ne kadar çapsız ve hatalı olduğunu görüyorsunuzdur diye düşünüyorum! Brexit kararı sabahı çizilen karamsar tabloların yerine gayet pozitif beklentilerin dile getirildiğini görüyorum.

Peki Brexit sabahı korkutularak sattırılan kişiler ne olacak? Maalesef onlar yaptıkları zarar ile kalıyorlar. İşte bu nedenle lütfen yapılan her yorumu ve her yorumcuyu dikkate almayınız. Öncelikle yorumların sizi yeterince ikna edip etmediğine bakınız. Tabii yapılan hiç bir yorumun kesinliği olmayan kişisel görüşler olduğunu unutmayarak, asıl sorumluluğun size ait olduğunu da biliniz!

Brexit öncesi ve sonrası ”Nefesler Brexit Oylaması İçin Tutuldu!” ,  ”İçinizi Karartmayın. Türkiye İçin Brexit’in Fırsatları da Var!”  , ”Daha İyi Bir Temmuz Bekliyorum!”  yazılarımdaki uyarılarım ve görüşlerimi detaylı olarak sizlerle paylaşmıştım. Brexit sabahı gap’li açılışlarda korkuların tam tersine çok sayıda yeni hisse öngörülerinde bulunmuştum. Görüyorsunuz neredeyse bu öngörülerimin hepsi gerçekleşmiş bulunuyor. Oluşan gap’lerin de halkb gibi bir iki tanesi dışında neredeyse hepsi kapandı. Ya da kapanmak üzere.

Peki brexit sonrası ne değişti de işler böyle düzeldi? Değişen bir şey yok. Sadece brexit’in her şeyi kötü etkileyeceği yorumları biraz fazla karamsardı. Zaman geçip farklı yansımalar görüldükçe derin korkuların yersizliği görülmeye başlandı.

Brexit ve Diğer Riskler Bitti Mi?

Hayır henüz bitmiş olan bir şey, geçmiş olan bir risk yok. Halen içeride ve dışarıda bir çok risk önümüzde duruyor. Bu nedenle şu anda da gereğinden fazla rahatlamak doğru olmaz. Teknik olarak BIST’in 80.000-81.000 aralığındaki dirençlere takılma riski var. Ancak PPK 100 baz puan ya da daha üstünde bir faiz indirimi yapacak olursa, bu takdirde dikkat çektiğim bu dirençlerin aşıldığını ve BIST’in 84.290 – 85.268 seviyelerine doğru yükseldiğini de görmemiz mümkün olabilir.

Ama şu an endeks ve bir çok hissede stochasticlerin aşırı alım(direnç) seviyelerinde bulunduğu uyarısını yapmak istiyorum. Teknik olarak her an bir sebep bahanesiyle kar satışları da görülebilir.

FED Riski Halen Sürüyor!

Geçen cuma gelen ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin çok üstünde 287.000 kişi geldi. Ben dünyadaki bir çok verinin özellikle manipüle edildiğine inanıyorum! Bunu 2012 yılının sonuna doğru yaşanan panik ortamında çok yüksek fiyatlarla ons altın almış olan merkez bankaları ve büyük fonların bu altınlardan kurtulmaları için yapıldığını düşünüyorum.

Tüm gelişmeler nedeniyle güvenli liman arayışları yaratılarak normal yatırımcıları ons altın almaya sevk etmeye çalışıyorlar. Böylece yüksek maliyetli altın almış olan bir çok merkez bankası ve uluslar arası büyük fonun(ki, yaptıkları yüksek fiyatlı alımlardan büyük zarar göreceklerini 20/12/2012 tarihli strateji yazımın ”Altın Yatırımcıları Çok Üzebilir!” başlıklı paragrafı altında yazmıştım!  Piyasalar düzelmeye başlamadan evvel ellerindeki altını satmak için fırsat yaratılıyor. Ama daha sonra dünya ekonomilerinde düzelme başladığı görülünce, ons altın fiyatlarında yeniden düşüşler olmasını bekliyorum. Tabii düşük faiz döneminde alternatif yatırım alanı olmadığı için yükselmiş olan gelişmiş ülke borsaları için de aynı riskler söz konusu olacaktır.

2012 sonunda yapmaya başladığım bu uyarılarımda Türkiye ve BIST’i kendi özel nedenleri ile gelişmiş ülke borsalarından farklı gördüğümü biliyorsunuz. Strateji yazılarımdan, altın ve borsalar için uyarı yapılan başlıklı olanları okuyarak genel görüşlerimi kolayca bulabilirsiniz. (NOT: www.borsaanalizci.com /Strateji Yazıları üyelik gözetmeksizin herkese açıktır!)

Neyse sonuç olarak, BIST’in olumlu havanın etkisi ve TCMB’nın olası faiz indirimi beklentisi ile kısmen yükselişini sürdürmesini bekliyorum. Fakat dediğim gibi, bu yükseliş sınırsız olmayacaktır. Ben bu yükseliş esnasında açık olan öngörülerimi gerçekleşme seviyelerinde kapatmayı hedefliyorum. Teknik olarak yeni bir öngörü yapmayı uygun gördüğüm takdirde bu öngörülerimi sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim.