Borsada manipülasyon nedir?

Borsada manipülasyon nedir, nasıl yapılır?

Manipülasyon, kişilerin haberi  ve izni olmadan hileli yollarla yanlış yönlere sevk eden, kişilerin davranışlarını etkileyen, düşüncelerini değiştiren ve kanaatlerini farklı yönde kullanmalarını sağlayan yönlendirme uygulamalarına verilen addır.

Manipülasyon borsada ise, iyi niyet taşımadan doğru olmayan haberler ve söylentilerle olmayan bir şeyi gerçekleşmiş gibi karşı tarafa lanse ederek hiçbir emek harcanmadan para kazanmayı ifade eder.

Borsada alım ve satımlarla doğal işleyişini sürdüren hisselerin piyasa fiyatları manipülasyonla birlikte yapay seviyeye getirilir. Bu durumda manipülasyon yapan kişi oldukça yüksek rant elde eder.  Borsada rastladığımız en yaygın manipülasyon menkul alım satımlarıyla ilgili yalan yanlış söylemlerdir.

Piyasadaki yatırımcıları, ki bunlar genel de küçük yatırımcılardır, kandıran, yalan yanlış sözlerle göz boyayan, yatırımcının cebine göz diken ve hisse senedini satmaya ya da almaya teşvik eden kişilere manipülatör diyoruz.

SPK manipülasyon konusundaki yaptırımlarını 107. maddesinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis, 5 bin günden 10 bin güne kadar da adli para cezası olarak belirtiyor.

Sema Bekler

Bilançolarda manipülasyon nasıl yapılır? Okumak için: TIKLAYIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir