Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksinde dün geri çekilmenin devam ettiğini izledik. Küresel piyasalarda hafif de olsa bir toparlanma görülmesine karşın, Borsa İstanbul’da satıcılı seyir sürdü. Küresel cephede risk iştahı zayıflamaya devam ederken, petrol fiyatlarındaki düşüşün de sürdüğünü takip ediyoruz. Enerji maliyetlerindeki gerileme, mevcut görünümde enflasyonist baskılara ilişkin algılamaların pozitif tarafta kalmasına katkı sağlıyor. Öte yandan, enerji maliyetleri gerilese de Fed’e yönelik beklentiler dolar endeksinin güçlenmesine; altın ve diğer emtiaların ise geri çekilmesine neden oldu.
Yurt içinde ise ana gündemin enflasyon verisi olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta gözler haziran ayı enflasyon eğiliminde olacak. Piyasa beklentisi, haziran ayında medyan aylık TÜFE artışının %0,98, yıllık TÜFE artışının ise %32,10 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde şekilleniyor. Açıklanacak enflasyon rakamının iyimser tarafta kalması halinde, temmuz ayı PPK toplantısında fonlama oranında değişiklik yapılabileceğini değerlendiriyoruz. Bu senaryonun borsa endeksi açısından olumlu bir görünüm yaratabileceğini söyleyebiliriz. Hareketliliğin ise banka, holding, gayrimenkul ve otomotiv hisseleri öncülüğünde yaşanmasını bekleriz. Özetle, küresel gelişmelerin endeks üzerindeki etkilerini izlediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Önümüzdeki hafta itibarıyla ana gündem enflasyon rakamları olacaktır.
BIST 100 Endeksi
BIST 100 Endeksinde kısa vadeli düzeltme hareketinin etkisi dünkü işlemlerde de sürdü. Güne 14.552,46 puan seviyesinden pozitif bir açılış yapan endeks, gün içerisinde gelen satışlar nedeniyle kazancını koruyamadı ve kapanışa doğru %1,44 kayıp ile 14.331 puandan kapanış gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 139,4 milyar TL ile düşük kaldı. Hisse bazında AKBNK, KCHOL ve SAHOL olumlu katkı sağlarken, ASELS, BIMAS ve TUPRS satışlar endeksi baskıladı. Dünkü düşüşle birlikte kısa vadeli yükselen kanal desteği ile 22 günlük ağırlıklı ortalamasının yaklaştığın 14.250 puan seviyesine belirgin bicimde yaklaşılmış; 14.500-14.600 bandı kısa vadeli ilk direnç konumuna dönüşmüştür. Yukarı yönde kalıcı hareket için bu bandın geçilmesi önem arz etmekte olup, bölge altında kalınması durumunda 14.250 kanal desteğinde konsolidasyon ve teknik tepki olasılığı gündeme gelebilir. Sonraki kritik esik olarak 14.000 psikolojik destek noktası izlenmelidir. Kısa vadeli RSI ve momentum aşırı satıma doğru ilerlerken, orta vadeli MACD sıfır ekseni üzerinde alim konumunu korumakta; ana trend yapısal bozulma sinyali vermemektedir. Dolar bazlı grafik incelendiğinde endeks, 306-320 USD bandında seyretmekte olup, daha önce kırılan 306-310 $ bölgesi güçlü bir destek olarak çalışırken ilk önemli direnç 318-320 $ seviyesinde konumlanmaktadır. 306 $ altında saatlik kapanış gelmediğinden yükseliş yapısı henüz bozulmamıştır; daha derin bir geri çekilmede 298 ve 290 $ ana destekler devreye girecektir.
Küresel tarafta, Fed’in yıl sonuna kadar iki faiz artırımı yapabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmeye devam etmesi, dolar endeksini yukarı taşırken ve risk iştahını baskı altına alıyor. Dün ise Micron’un seans sonrası açıklanan rekor çeyrek sonuçları (41,5 milyar dolar gelir, beklenti 35,6 milyar dolar; EPS 25,11 dolar; Q4 yönlendirmesi 50 milyar dolar) teknoloji hisselerinde toparlanmaya zemin hazırlayabilir ve bu gelişmenin BIST teknoloji ile yarı iletken ilişkili hisselerine olumlu yansıması beklenebilir. Ayrıca Haziran ayında enflasyon beklentilerinin gerilemesi de TCMB’nin Eylül PPK toplantısında faiz indirimi beklentileri artmış olması da endekse destek verebilir. Bu çerçevede endeksin güne tepki alımları ile başlamasını ve gün içinde 14500’ün hedef direnç olmasını beklemekteyiz.
Dirençler: 14.500 / 14700 / 14900
Destekler: 14.250 / 14000/13800
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
KCHOL, AKBNK, ALARK, TURSG, THYAO, YEOTK.
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
XU030 endeksi spot piyasadaki fiyatta 16.588 seviyesinden kapanış gerçekleşti. Aşağı yönlü eğilimin devam etmesi halinde 16.350 seviyesi destek konumunda izlenebilir. Şimdilik alım yönlü pozisyonların riskli olduğunu söyleyebiliriz. 16.800 seviyesi tekrar aşılmadığı müddetçe temkinli olmakta fayda var.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten