Borsa Yorumu / Bizim Menkul – (6.04.2026)

Dün Ne Oldu…

Haftanın son işlem gününe %0,17 artışla 13.073,52 puandan başlamasına rağmen seans içinde satıcılı seyir izleyerek 12.916,41 seviyesine kadar gerileyen BİST100 Endeksi, %0,88 kayıpla 12.936,35 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi, %0,32 ve Sınai Endeks, %0,42 değer kaybetti. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 5 baz puan artışla %42,79 ve 10 yıllık tahvil faizi 1 baz puan artarak %32,73 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL 44,46-44,63 ve Euro/TL 51,42-51,65 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 288 oldu.

TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksi, Mart ayında beklentilerin altında aylık %1,94 arttı. Şubat ayında %31,53 olan yıllık enflasyon, Mart ayında %30,87’ye geriledi. Yıllık çekirdek enflasyon ise %29,68 oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi, Mart ayında aylık %2,30 ve yıllık %28,08 arttı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden “Geçtiğimiz yıl yaşanan don ve kuraklığın ardından iklim koşullarında görülen normalleşmenin, 2026 yılında gıda enflasyonu görünümünü desteklemesini bekliyoruz. Jeopolitik gelişmelerin ekonomimize etkilerini sınırlamak için gerekli adımları atıyoruz. Program döneminde oluşturduğumuz mali alan ile enflasyonist baskıları azaltacak eşel mobil gibi uygulamaları hızlı ve etkin bir şekilde devreye alıyoruz. Kısa vadede bu şokların enflasyon etkileri olsa da, kalıcı fiyat istikrarı hedefimize ulaşmamızı sağlayacak politika setimizi bütüncül ve kararlı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya üzerinden “Ekonomi programımızın temel önceliği olan enflasyonla mücadelede kararlı ve bütüncül politikalarımızla ilerlemeye devam ediyoruz. Savaşın etkisiyle yaşanan arz şoku kaynaklı enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak ulaştırma fiyatları aylık olarak yükselmiştir. Ekonomimize duyulan güven, sağlam kurumsal altyapımız, güçlü ekonomik programımız ve yapısal reformlarımızla ekonomimiz dışsal şoklara karşı direncini korumaktadır. Jeopolitik gelişmelerin ekonomimize doğrudan ve dolaylı etkilerini, bütüncül bir yaklaşımla yürüttüğümüz para, maliye ve gelirler politikamız sayesinde dengelemeyi sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, İran’a yönelik müdahaleyle başlayan sürecin bir jeostratejik açmaza sürüklendiğini, uluslararası camianın bu savaşı sona erdirmek için çabalarını artırması gerektiğini kaydetti.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 4 Nisan 2026 itibarıyla zam geldi. Elektrikte mesken aboneleri için %25, alçak gerilimden bağlı kamu ve özel hizmetler sektörü aboneleri için %17,5, orta gerilimden bağlı sanayi aboneleri için %5,8, orta gerilimden bağlı tarımsal faaliyetler aboneleri için ise %24,8 oranında artış uygulanacak. Doğalgaz fiyatlarına ise konut tüketicileri için ortalama %25, sanayi tüketicileri için ortalama %18,61, elektrik üretim santralleri için ise ortalama %19,42 zam yapıldı. Ayrıca konut tüketicileri için kademeli fiyat uygulamasına geçildi.

ABD ve Avrupa Borsaları Cuma günü “Kutsal Cuma” nedeniyle kapalı idi.

ABD’de tarım dışı istihdam, Mart ayında 178 bin kişi arttı. Beklenti 60 bin artış olması yönündeydi. İşsizlik oranı, Mart ayında %4,3 oldu. Ortalama saatlik kazançlar aylık %0,24 ve yıllık %3,52 arttı. ABD’de S&P Global hizmet sektörü PMI, Mart ayında 49,8’e gerilerken bileşik PMI, 50,3 değerini aldı.

ABD Başkanı Trump, Cumartesi günü yaptığı açıklamada İran’a ya anlaşma yapması ya da Hürmüz Boğazı’nı açması için on gün süre verdiğini hatırlatarak İran’ın 48 saat süresi kaldığını söyledi. Daha sonra sosyal medya üzerinde yaptığı açıklamada Trump, Tahran yönetimine anlaşma yapmak için tanıdığı 48 saatlik süreyi 8 Nisan’a kadar uzattığını belirtti.

İran, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkenin enerji altyapısına saldırı tehditlerini hayata geçirmesi halinde Hürmüz Boğazı’nın yanında Babu’l Mendeb Boğazı’nın da kapatılabileceği uyarısında bulundu.

ABD yönetimi, deniz ticaretini desteklemek amacıyla hayata geçirilen 20 milyar dolarlık reasürans planının kapasitesini, 6 şirketin katılımıyla 40 milyar dolara çıkardı.

OPEC+, ABD-İsrail’in İran’a yönelik savaşı sırasında enerji tesislerine yapılan saldırıların maliyetli ve uzun süren onarımlar nedeniyle küresel arzı riske attığını belirtti.

Bugün Gündemdekiler…

Yeni güne başlarken Asya piyasaları karışık bir seyir izliyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,22 ekside. Dolar/TL 44,60 ve Euro/TL 51,44 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 100,13 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,1530 sınırında. Brent tipi petrol 110,03 dolardan, altının onsu 4.658,41 dolardan ve gramı ise 6.679,20 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışında ABD’de ISM hizmet sektörü PMI verisi takip edilecek. Ayrıca Avrupa Borsaları, Paskalya nedeniyle kapalı olacak.

Kaynak: Bizim Menkul Günlük Bülten

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!