Borsa Yorumu / Bizim Menkul – (3.06.2026)

Dün Ne Oldu…

Güne %0,69 artışla 13.798,53 puandan başlayan ve seans içinde alıcılı seyir izleyen BİST100 Endeksi, %3,62 kazançla gün içi gördüğü en yüksek seviye olan 14.200,20 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi %4,53 ve Sınai Endeks %2,90 değer kazandı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 35 baz puan azalarak %43,40 ve 10 yıllık tahvil faizi 56 baz puan düşerek %34,72 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL 45,89-45,96 ve Euro/TL 53,37-53,58 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 237,5 oldu.

TCMB verilerine göre brüt rezervler 22 Mayıs haftasında 168,6 milyar dolardan 160,2 milyar dolara geriledi. Net rezervler de 52,1 milyar dolardan 47 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezervler ise 37,2 milyar dolardan 28,7 milyar dolara düştü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay birkaç kez telefonda görüştüğü ABD Başkanı Trump’ın, 7-8 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılmayı planladığını ifade etti.

ABD Borsaları günü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones Endeksi, %0,45 artışla 51.307,79 puana, S&P500 Endeksi, %0,13 artarak 7.609,78 puana ve Nasdaq Endeksi %0,03 kazançla 27.093,90 puana yükseldi. Avrupa Borsaları da günü yükselişle tamamladı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelerin kesildiğine yönelik haberlerin yanlış ve hatalı olduğunu belirterek görüşmelerin aralıksız sürdüğünü ifade etti. Trump, Tahran yönetimine çağrıda bulunarak öyle ya da böyle bir anlaşma yapmanın zamanı geldiğini belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran tarafından fırlatılan çok sayıda balistik füze ve insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini, ayrıca İran’ın saldırı girişimlerine karşılık savunma amaçlı operasyonlar düzenlendiğini bildirdi. CENTCOM’un açıklamasına göre İran, bölgedeki komşu ülkelere doğru birden fazla balistik füze fırlattı ancak bunların hiçbiri hedefini vuramadı. Kuveyt’e yöneltilen iki İran füzesi hedefe ulaşamadan düştü veya havada parçalandı. Bahreyn’e atılan üç füze ise ABD ve Bahreyn hava savunma sistemleri tarafından anında imha edildiğini bildirdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu ise ABD’nin İran’a ait Keşm Adası’na saldırısına karşılık Kuveyt’te ABD güçlerine ev sahipliği yapan askeri üsleri füzelerle vurduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD’nin İran’a Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini teklif etmediğini belirtti. Rubio, herhangi bir yaptırım indiriminin ise Tahran’ın nükleer programından vazgeçmesine bağlı olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, zorla çalıştırma ile üretildiği iddia edilen ürünlere yönelik soruşturmanın ardından başlıca ticaret ortaklarından yapılan ithalata en az %10 gümrük vergisi uygulanmasını önerdi. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin önerisine göre Kanada, Meksika, Avrupa Birliği, Tayvan ve Birleşik Krallık’tan yapılan ithalata %10, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Brezilya ve İsviçre’den gelen ürünlere ise %12,5 oranında vergi uygulanacak.

Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, ekonomik görünümle ilgili belirsizlikler göz önüne alındığında faiz oranlarını şimdilik sabit tutmanın makul olduğunu, ancak yetkililerin yüksek enflasyonu ele almak için yakında harekete geçmeleri gerekebileceğini ifade etti.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat endeksi, Mayıs ayında aylık %0,1 arttı. Nisan ayında %3 olan yıllık enflasyon, Mayıs ayında %3,2’ye yükseldi.

Bugün Gündemdekiler…

Yeni güne başlarken Asya piyasaları karışık bir seyir izliyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,13 ekside. Dolar/TL 45,95 ve Euro/TL 53,42 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 99,34 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,1615 sınırında. Brent tipi petrol 97,73 dolardan, altının onsu 4.459,12 dolardan ve gramı ise 6.588,92 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışında Almanya, İngiltere, Euro Bölgesi ve ABD’de PMI verileri takip edilecek.

Kaynak: Bizim Menkul Günlük Bülten

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!