Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (6.02.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Fatih Karahan’ın gereken parasal sıkılığı, enflasyonun hedeflere uyumlu seviyelere gelene kadar korumakta kararlı olunduğuna yönelik açıklamaları, piyasalarda istikrarın süreceğine yönelik düşünceleri sürdürerek pozitif bir görüntü yarattı. Haftanın ilk işlem gününde alıcılı seyreden BIST100 endeksi günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8.777’dan, günlük %1,3 oranında artışla tamamladı. Endekste 68 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak THYAO, BIMAS ve AKBNK öne çıkarken; SAHOL, KCHOL ve ENKAI gibi XHOLD hisseleri ise puan bazlı endekse en fazla negatif etki etti. Öte yandan sırasıyla, Sigorta (XSGRT) %4,9, Bilişim (XBLSM) %4,6 Teknoloji endeksi (XUTEK) %3,5, Ulaşım endeksi (XULAS) %2,6 oranında arttı. Bankacılıktaki (XBANK) yükseliş ise %1,7 oldu. Dünkü pozitif havanın bu sabah da devam etmesini ve BIST100’ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, bu sabah ABD vadelileri yatay seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,1 oranında hafif artıda. Dün ABD borsaları günü ekside kapatmışlardı. Pariteler tarafında ise Dolar’da güçlü görüntü karşısında EURUSD %0,4 geriledi. Günün takviminde önemli bir veri bulunmazken, ABD’de FOMC üyeleri Mester ve Kaskhari’nin konuşmaları para politikasına yönelik yeni sinyaller bakımından takip edilecek. Diğer taraftan Avrupa Bölgesi’nde üretimin seyrine ilişkin olarak Almanya’da fabrika siparişleri öne çıkıyor. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi de izlenecek veriler arasında.

MAKROEKONOMİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm Dönem Raporu’nda, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahmini %2,7’den %2,9 seviyesine yukarı yönlü revize edilirken, 2025 yılı büyüme tahmini ise küresel finansal koşulların iyileşmesinin beklenmesiyle %3 seviyesinde korundu. OECD’ye göre küresel ekonomi 2023’te 3,1% oranında büyüme kaydetmişti.

  • Türkiye ekonomisinin ise bu yıl büyüme tahmini %2,9 seviyesinde korunurken, 2025 yılı için %3,2’den %3,1 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.

Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ocak ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, bölge genelinde hizmet PMI’lar ise, İngiltere hariç 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürdü. Buna göre hizmet PMI’lar, Almanya’da 47,6’dan 47,7’ye ve Fransa’da 45’ten 45,4’e yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret ederken, Euro Bölgesi’nde ise öncü veriyle uyumlu olarak 48,4 seviyesinde gerçekleşerek hizmet sektöründe daralma hızının korunduğuna işaret etti, buna karşın İngiltere’de 53,8’den 54,3’e yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi, -15,8’den -12,9 seviyesine yükselerek nisan ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmekle ve artış eğilimini art arda dördüncü aya taşımakla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.

Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin ÜFE verisi açıklandı. Buna göre bölgede ÜFE, aylık bazda kasımda %0,3 oranında düşüşün ardından aralıkta beklentilerle uyumlu olarak %0,8 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı ve böylece Mayıs 2023’ten bu yana en sert düşüşü kaydetti, yıllık bazda ise düşüş hızı %8,8’den %10,6 seviyesine geldi ve son sekiz ayda düşüşünü sürdürdü.

Ayrıca Almanya’da aralık ayı dış ticaret verileri izlendi. Buna göre, Almanya’da aylık bazda ihracat kasımda %3,5 oranında artışın ardından aralıkta %4,6 oranında gerileyerek beklentilerin (%2,8 düşüş) üzerinde düşüş kaydederek Mart 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ve dış talebin zayıfladığına işaret etti. Aylık bazda ithalat ise kasımda %1,5 oranında artışın ardından aralıkta %6,7 oranında gerileyerek beklentilerin (%1,9 düşüş) üzerinde düşüş sergiledi ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi ve iç talebin soğuduğuna yönelik sinyal verdi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı.

  • Ocak ayında TÜFE, asgari ücret artışları ve vergi ayarlamalarının da etkisiyle aylık bazda Bloomberg piyasa beklentisi olan %6,50 seviyesinin hafif üzerinde aylık %6,70 arttı ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti (aralıkta %2,93 seviyesinde kaydedilmişti), TÜFE yıllık bazda ise %64,77’den %64,86 seviyesine hafif yükseldi ve böylece Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyede kaydedildi, beklentiler ise yıllık TÜFE’nin %64,56 seviyesine hafif gerilemesi yönündeydi.
  • Aylık bazda TÜFE’ye etki eden ana harcama gruplarına bakıldığında, ocakta artış yönlü en fazla etki eden ilk beş kalem, gıda ve alkolsüz içecekler (1,30 puan), ulaştırma (1,13 puan), konut (1,16 puan), lokanta ve oteller (0,99 puan) ve sağlık (0,66 puan) olurken, buna karşın TÜFE’yi düşüş yönlü etkileyen tek kalem ise giyim ve ayakkabı (0,11 puan düşüş) olarak kaydedildi.
  • Öte yandan, ocak ayında çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %7,22 (aralıkta %2,35 seviyesindeydi) ile aylık manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti. B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) aylık %2,39’dan %6,85 seviyesine hızlanarak son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken, yıllık %68,02’den %67,68’e geriledi, C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ise aylık %2,31’den %7,58 seviyesine yükselirken, yıllık ise %70,64’ten %70,48’e hafif geriledi. Bu kapsamda, yıllık bazda B ve C göstergeleri, yıllık bazda manşet TÜFE’nin üzerindeki seyrini sürdürdü.
  • Ocak ayında ÜFE ise aylık %4,14 artış kaydederek son beş ayın en yüksek seviyede gerçekleşti (aralıkta %1,14 seviyesinde gerçeklemişti). ÜFE 2023 yılında aylık ortalama %3,1 artış, 2003 yılından bu yana aylık ortalama yaklaşık %1,4 artış göstermişti. Yıllık bazda ÜFE ise, ocak ayında %44,22’den %44,20 seviyesine hafif geriledi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 10’da aralık ayı fabrika siparişleri takip edilecek. Almanya’da fabrika siparişleri aylık bazda ekimde %3,8 oranında düşüşün ardından kasımda %0,3 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetmişti, yıllık bazda ise düşüş hızı %7,3’ten %4,4 seviyesine yavaşlamıştı. Aralıkta aylık bazda fabrika siparişlerinin %0,2 oranında gerileyerek yeniden zayıflama sergilemesi bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi TSİ 13’te takip edilecek. Bölgede perakende satışlar, ekimde %0,4 oranında artışın ardından kasımda %0,3 düşüşle zayıflama sergilemişti, yıllık bazda ise düşüş hızı %0,8’den %1,1 seviyesine gelmişti. Bu kapsamda, bölgede tüketici talebi, yüksek seyreden enflasyon ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle zayıf kalmaya devam etmişti. Perakende satışların aralıkta aylık bazda %1 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi ve yıllık bazda ise düşüş hızının %1,1’den %0,8 seviyesine gelmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından ocak ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak.

Ayrıca TSİ 10’da TCMB tarafından ocak ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Ömer Sabancı sahip olduğu 2,15mn TL nominal tutardaki hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 2.040mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %0,1’ini oluşturuyor.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB’nin 4Ç2023’teki net dönem karı önceki çeyreğe göre %8,4 oranında artarak 2.013mn TL olarak gerçekleşmiş ve hem bizim kar beklentimiz olan 2.040mn TL hem de piyasanın ortalama kar beklentisi olan 2.009mn TL doğrultusunda gerçekleşmiştir. TÜFE endeksli tahvillerden elde edilen gelirin %16 düşerek 942mn TL’ye gerilemesine karşın net faiz gelirleri %41,8 oranında artarak 3,73 milyar TL’ye çıkmış ve karı desteklemiştir. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %10,2 oranında artarak 166mn TL’ye yükselirken, iştirak gelirleri %134 oranında artmış ve 809mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, önceki çeyrekteki 189mn TL’lik ticari kar yılın son çeyreğinde 230mn TL ticari zarara dönerken, karşılık giderleri 1,77milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Önceki çeyrekte karşılık giderleri 357mn TL idi. Son olarak operasyonel giderler %7,4 oranında yükselerek 333,5mn TL’ye çıkarken, vergi gideri %39,3 oranında düşmüş ve 485mn TL’ye gerilemiştir. TSKB’nin 4Ç2023’teki özsermaye karlılığı %40 olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrek karı ile birlikte Banka’nın 2023 yılındaki net dönem karı bir önceki yıla göre %74 oranında artarak 7.041mn TL’ye yükselmiştir.

Şirket 2024 beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre kura göre düzeltilmiş kredi büyüme beklentisi yüksek tek haneli şeklindedir. Banka, net faiz marjının %6 civarında olmasını beklerken, özsermaye karlılığının %40 civarında oluşmasını öngörmektedir. Net ücret ve komisyon gelirleri ile operasyonel giderlerindeki yükselişin ortalama enflasyondan yüksek gerçekleşmesi beklenirken, sorunlu kredi oranının %3’ten düşük olabileceği tahmin edilmektedir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Bankanın sahip olduğu Dışbank A.Ş. hisselerinin 1993 yılında satış sürecine ilişkin olarak daha önce yapılan duyuruya (en son TMSF ile 6 Şubat 2023) istinaden; TMSF ile karşılıklı ibra yoluna gidilmek üzere mutabakata varılmış ve yargılamaya konu bakiye, faiz dahil 48mn USD olarak TMSF’ye ödenmiş olup, ilgili tutarın tamamına 31.12.2023 itibarıyla gerekli karşılık ayrılacaktır.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket’in kompozit teknolojileri alanındaki yetkinliğini daha ileri seviyeye ulaştırma stratejisi kapsamında, 2017’de Türkiye’de kurulan ve doğal elyaf takviyeli endüstriyel biyokompozitler geliştirerek sentetik kompozitlere çevre dostu alternatifler sunan sürdürülebilir ileri malzemeler şirketi B PREG Kompozit ve Tekstil Mühendislik Danışmanlık Sanayi Ticaret A.Ş.’nin sermaye artırımına katılım yoluyla, BPREG’in %10’una denk gelen 25bin TL nominal değerli payın Şirket tarafından satınalma işlemi tamamlanmıştır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirket, 3 adet Migros, 11 adet Migros Jet ve kozmetik mağazacılığı formatında 3 adet Mion olmak üzere toplam 17 yeni mağazayı Ocak ayı içerisinde hizmete açmıştır. 31 Ocak 2024 itibariyle Şirketin toplam mağaza sayısı 3.368’dir.

Vestel Elektronik (VESTL, Pozitif): Bir kısım mecralarda çıkan haberlere istinaden, Şirket şu açıklamayı yapmıştır: “Şirketimiz Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Vestel), %100 bağlı ortaklığımız Vestel Ticaret A.Ş. ve Vestel’in ilgili yurt dışı iştiraklerinin (Vestel Holland B.V., Vestel CIS Ltd., Vestel Trade Ltd., Vestel Electronica S.R.L., Vestel France S.A.S., Vestel Holland B.V. Sucursal En Espana, Vestel Holland B.V. Germany Branch Office ve Vestel Holland B.V. UK Branch Office) davacı sıfatıyla; Samsung, LG grubu şirketleri, Technicolr S.A., TTD International S.A.S ve TDP SP. Z.O.O. şirketlerinin ise davalı sıfatıyla taraf olduğu, Hollanda Doğu Brabant Bölge Mahkemesi nezdinde görülen rekabet hukuku kaynaklı toplam 2.053mn EUR tutarlı tazminat davasında, davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine karar verilmiştir. Anılan karar uyarınca, davada iki davalının (TTD International S.A.S ve TDP SP. Z.O.O.) lehimize 684,4mn EUR tutarında tazminat ödemesine hükmedilmiş; diğer davalılar yönünden ise, dava reddedilmiştir. Hollanda ilk derece mahkemesinin kararı ve kararda belirtilen tutarlar henüz kesinleşmemiş olup, dava taraflarının karara itiraz hakları mevcuttur. Şirketimizce kararın aleyhe hükmedilen kısmıyla ilgili itiraz hakkımız yasal süresi içerisinde kullanılacaktır.”

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Seti kapsamında Borsa İstanbul Genel Müdürlüğünce; BIST Geri Alım Endeksi kapsamında 2024 yılı Şubat ayı için (07/02/2024-06/03/2024) ekli tabloda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.

Lastik: Ticaret Bakanlığı’nın Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği’ne göre Çin menşeli “ağır vasıta, zirai araç ve iş makineleri dış lastikleri” (kauçuktan yeni dış lastikler) ürünü ithalatına yönelik başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasının tamamlanması neticesinde dampinge karşı önlemin, uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.

Turizm: Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Avrupa ülkelerinden bu yıl daha fazla turist beklediklerini belirtti. (Kayank: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

ARD Grup Bilişim (ARDYZ): Şirket, Finansal Teknolojiler alanında faaliyet gösteren, insansız ve akıllı, bütünleşik ve gömülü finans ekosistem altyapısını sağlayan, Oxivo Finansal Teknolojiler A.Ş.’nin de %100 oranında bağlı olduğu Oxivo Grup Bilişim A.Ş.’nin %51 hissesini 42,5mn TL bedel ile hakim ortak olarak devralmıştır. Satın alım tutarı, bağımsız değerleme şirketi tarafından belirlenen tutar üzerinden, stratejik iş ortaklığı kapsamında yaklaşık %40 oranında iskontolu olarak gerçekleşmiştir. Oxivo Grup Bilişim A.Ş.; insansız ve akıllı perakende zincirleri ve ödeme teknolojileri alanına odaklanmıştır. İnsansız Akıllı Satış Terminalleri (Smart Vending Retail Machine) olarak adlandırılan; Hızlı Tüketim Ürünleri, Elektrikli Araç Şarj Üniteleri, Yiyecek ve İçecek Terminalleri, Otomotiv Sektörü Hizmetleri, Paylaşımlı Mobilite, Self Servis Kiosk, Toplu Taşıma Biletleme Kioskları, Mobil Ödeme Sistemleri (POS Cihazları vb.) gibi tüm insansız akıllı satış terminalleri (kendi kendi çalışan akıllı cihazlar) için gömülü ödeme cihazlarını donanımsal ve yazılımsal olarak Türkiye ve Avrupa’da ki birçok bankayla entegre ve bütünleşik şekilde sunmaktadır.  Yapay zeka destekli geliştirmiş olduğu yazılım ile de marka sahiplerine müşteri sadakat uygulamalarını ve operasyon için stok/tüketim/lojistik tahminlemelerini merkezi bir platformda sunmaktadır. Oxivo Grup Bilişim A.Ş, Ürünlerini Hollanda, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Avrupa’ya ihraç etmektedir.

Diriteks Tekstil (DIRIT): Şirketin %42 ortağı olduğu DİRİİPLİK-DİRİLİŞ İPLİK’de bulunan hisselerin icra yolu ile satışı yapılmış ve bu satışa itiraz edilmişti. Eski hale getirme davası Yargıtay 12. Hukuk Dairesince reddedilmiş ve şirketin satışa ilişkin satış bedeli icra dairesinden tahsili yoluna gidilmiştir.

Ebebek (EBEBK): Ocak 2024’te ebebek mağazalarını ziyaret eden ziyaretçi sayısı 4.186bin olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Ocak 2023’te 4.126bin’dir. Ocak 2024’te ebebek.com internet sitesi ziyaretçi sayısı 11.122 binolarak gerçekleşmiş olup bu sayı Ocak 2023’te 12.455 bin’dir.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 18.12.2023 tarihinde yapılan 56mn TL ile 2. en uygun teklifi verilen ”36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesi sonuçlanmış olup, ihaleyi Şirket kazanmıştır. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde sözleşme imzalama aşamasına geçilecektir.

Formet Metal ve Cam (FORMT): Şirket ile Al Arabia Group firması arasında üretmekte olunan gazlı fırınlar ve üretimi planlanan küçük ev aletlerinin üretim ve dağıtımını içeren 5 yıllık çerçeve sözleşme imzalanmıştır. Hacim ve ciro miktarı netleştikçe kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Ulusoy Un (ULUUN): Sahip olduğu 11,5mn TL’lik nominal tutardaki Söke Un (SOKE) hissesini borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Söke Un’un ödenmiş sermayesi 386,5mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler ödenmiş sermayenin %3’ünü oluşturuyor.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi