Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.04.2023)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de dün de beklentilerin altında veriler gelince piyasalarda büyüme kaygıları oluştu. ABD borsaları da %0,5 -%0,6 oranında düşüşle günü tamamladı. Dün şubat ayı JOLTS açılan iş sayısı, 10 milyonun altına inerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Bugün de ABD’de açıklanacak istihdam piyasası verilerinden mart ayı ADP özel sektör istihdam verisi önemli. Bunun dışında mart ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat dışı endeksi verisi de yakından takip edilecek. Avrupa genelinde de mart ayı S&P Global hizmet sektörü PMI verileri izlenecek. Veriler öncesinde bu sabah piyasalarda nötr risk iştahı hakim. Borsalar yön bulmakta zorlanırken, pariteler ve petrol sakin bir görüntü çiziyor. Yurtiçi tarafa bakıldığında ise dün BIST100, bir önceki gün kapanışa doğru gelen sert alım dalgasını aynı saatlerde tekrar yaşadı ve endeks günü %2,99 oranında primle günü 4.984 seviyesinden tamamladı. Endekste 92 hisse günü artıda tamamlarken, THYAO, SISE ve BIMAS endekse puan bazlı en çok katkı veren ilk üç hisse oldu. Her ne kadar işlem hacmi düşük kalmaya devam etse de kısa vadeli yakalanan ivme ile birlikte BIST100 endeksi bugün açılış sonrasında 5.000 psikolojik seviyenin üzerine çıkarak buranın üzerinde kalma denmeleri yapabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, şubat ayı dayanıklı mal siparişleri, aylık %1 oranında gerileyerek öncü veriyle uyumlu gerçekleşti ve böylece düşüşünü ikinci aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, şubatta savunma amaçlı uçaklar ve parçalarının (%11,1 düşüş), savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%6,6 düşüş) ve gemilerin siparişlerindeki belirgin düşüşler (%15,2 düşüş), dayanıklı mal siparişlerinin düşüşünde belirleyici oldu. Bunun yanında, ABD’de şubat ayı fabrika siparişleri, aylık bazda %0,7 düşüşle beklentilerin üzerinde geriledi ve böylece düşüşünü ikinci aya taşıdı. Söz konusu veriler, ABD’de zayıflama sinyalleri veren imalat sektöründeki durumu teyit etti.

Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden şubat ayı JOLTS açılan iş sayısı, 10,56 milyondan 9,93 milyona beklentilerin üzerinde geriledi ve böylece Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, beklentiler ise açılan iş sayısının 10,45 milyon seviyesine hafif gerilemesi yönündeydi. Açılan iş sayısının beklentilerin üzerinde gerilemesi, firmaların iş gücü talebinin kısmi güç kaybettiğine ve iş gücü piyasasında kısmi soğumaya işaret etti. Fed’in, faiz artışlarına devam etmesiyle yavaşlayan ekonomik faaliyetin iş gücü piyasasına yansımaları kapsamında önümüzdeki dönemde JOLTS açılan iş sayısının seyri yakından takip edilecektir.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin ÜFE, aylık bazda %0,5 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı, yıllık bazda %15,1’den %13,2 seviyesine gerileyerek yavaşlamayı sürdürdü. Detaylara bakıldığında, şubatta ÜFE’deki düşüşte enerji fiyatlarının art arda ikinci kez gerilemesinin yanında, ara mal fiyatlarının sınırlı gerilemesi etkili oldu. ÜFE’deki yavaşlamanın özellikle enerji fiyatları öncülüğünde devam etmesi, üretim maliyetlerinin gerilediğini teyit etti.

Bunun yanında, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal veren Almanya şubat ayı dış ticaret verileri açıklandı. Almanya’da ihracatın aylık bazda şubatta artış hızı %2,5’ten %4’e hızlanırken, ithalat ise ocakta aylık %1,4 düşüşün ardından şubatta aylık %4,6 artışla toparlanma kaydetti. Özellikle, şubatta ihracat 10 ayın en yüksek aylık artışıyla rekor seviyeye ulaştı, ithalat ise son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, şubatta ihracattaki artışta, AB ülkelerine %2 artış ve AB dışındaki ülkelere %6,6 artış kaydedildi, özellikle ABD dışındaki ülkelere yönelik ihracatta, ABD (%9,4), Çin (%10,2) ve İngiltere (%2,5) öne çıktı. İthalat ise, AB ülkelerinden %5,1 artarken, AB dışı ülkelerden ise Çin’in öncülüğünde %4 artış sergiledi. Beklentilerin oldukça üzerinde artış sergileyen Almanya’nın ihracat ve ithalat verileri, küresel ticarete yönelik toparlanma sinyalleri verdi.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan mart ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık %1,3 oranında artışla 58,60 seviyesinden 59,38 seviyesine yükselerek yükselişini üçüncü aya taşıdı ve böylece Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan mart ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45’te ve ISM imalat dışı endeksi verisi de TSİ 17’de takip edilecek. Öncü veriye göre, mart ayında hizmet PMI hafif düşüş beklentilerine karşın daha güçlü talep koşulları ve yeni işlerdeki artışın etkisiyle 50,6’dan 53,8 seviyesine yükselerek Nisan 2022’den bu yana hizmet sektörü faaliyetlerindeki en hızlı artışa işaret etmişti. Detaylara bakıldığında yeni siparişler, geçen yılın eylül ayından bu yana ilk kez artmıştı, özellikle yurt içi ve yurt dışı müşteri talebinin artmasıyla Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Şubat ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi ise, 55,2’den 55,1 seviyesine hafif gerileyerek imalat dışı sektörlerde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini ikinci aya taşımıştı.

Diğer yandan, ABD’de Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verilerinden mart ayı ADP özel sektör istihdam verisi TSİ 15.15’te izlenecek. ADP özel sektör istihdam artışı, şubatta 242 bin kişi gelerek 200 bin kişi öngörülen beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Ocak ayı verisi ise 106 bin kişilik artıştan 119 bin kişilik artışa yukarı yönlü revize edilmişti. Detaylara bakıldığında, inşaat sektörü istihdamındaki 16 bin kişilik sınırlı düşüş hariç tüm sektörlerde istihdam artışı gözlenmişti. Fed’in, faiz artışlarına devam etmesiyle yavaşlayan ekonomik faaliyetin etkisiyle ADP özel sektör istihdam artışının martta 210 bin kişi seviyesine hafif yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de şubat ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi TSİ 15.30’da açıklanacak. Ocakta aylık bazda ihracat %3,4 artışla 257,5 milyar USD’ye yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, ithalat ise aylık bazda %3 oranında artışla 325,8 milyar USD seviyesine yükselerek son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Böylece ocakta dış ticaret açığı aylık bazda 67,2 milyar USD’den 68,3 milyar USD seviyesine yükselmişti. Söz konusu veriler, küresel ekonomik aktivitede ve ABD’de iç talepte canlanma olduğuna işaret etmişti.

Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan mart ayı S&P Global hizmet sektörü PMI verileri izlenecek. Martta hizmet PMI’lar, bölge genelinde 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüşlerdi, buna göre Almanya’da, Euro Bölgesi’nde ve Fransa’da yükselişlerle hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına, İngiltere’de ise hafif düşüşle sektörde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmişti.

Bunun yanında, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak şubat ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 09’da takip edilecek. Ocak ayı fabrika siparişleri, aylık bazda düşüş beklentilerine karşın %1 oranında artış kaydetmişti. Detaylara bakıldığında, yabancı ülkelerden gelen siparişler artışa öncülük etmişti, özellikle Euro Bölgesi dışındaki ülkelerden gelen siparişler %11,2 artarken, Euro Bölgesi’nden gelen siparişler ise %2,9 oranında ve yurt içi siparişler ise %5,3 oranında azalmıştı. Ocak ayı fabrika siparişlerindeki artışta, özellikle uçak ve motorlu araç üretimi siparişlerindeki yükseliş etkili olmuştu.

Ayrıca TSİ 17’de ECB Başekonomisti Lane’nin konuşması, Banka’nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Sınırlı Pozitif): Aytemiz Akaryakıt’ın 800mn TL ödenmiş sermayesinde Şirketin sahip olduğu toplam 400mn TL itibari değerde 400mn adet payın tamamının; PJSC Tatneft n.a. V.D. Shashin’e toplamda (uyarlamaya tabi) 160mn USD bedel ve ‘Pay Devir Sözleşmesi’ üzerinde mutabık kalınan diğer koşullar ile satılması kararlaştırılmıştır. İşlemine ilişkin olarak; Şirket pay sahipleri açısından “ayrılma hakkı”nın doğmadığına, karar verilmiştir. İşlem kapanışının, gerekli yasal onayların alınması sonrasında gerçekleşmesi beklenmektedir. İşlemin, Şirketin faaliyetlerine ve işletme sermayesine olumlu etkisi olacağı beklenmektedir.

Kimpur (KMPUR, Sınırlı Pozitif): Şirket, Rigid sektörüne yönelik daha önce 2023 Nisan ayı sonuna kadar teslim edilmek üzere alınan siparişlere ek olarak; 2023 2. çeyrek için toplam 375mn TL tutarında yeni satış siparişi almıştır. Bu tutarın 250mn TL’lik kısmı; deprem konteynerlerinde kullanılmak üzere, sandviç panel üreticisi firmalarla yapılan yeni satış bağlantıları olmuştur ve 2023 Mayıs sonuna kadar teslim edilecektir.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Yurtiçinde Türk Lirası cinsinden toplam 2 milyar TL tutarını aşmayacak şekilde, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satılmak üzere finansman bonosu ve/veya tahvil ihraç edilmesine karar verilmiştir.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirket’in %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş., global ölçekli bir firmadan anahtar teslim güneş enerjisi santrali kurulumu projesine istinaden KDV hariç toplam 24,7mn TL karşılığı tutarında sipariş onayı almıştır.

Ziraat GYO (ZRGYO, Pozitif): Şirket portföyünde bulunan İstanbul Finans Merkezi Ziraat Kuleleri Projesi’nde yer alan Kule-1’in tamamının T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye 5 yıl süreyle aylık 42,8mn TL (KDV hariç) kira bedeli üzerinden kiralanmasına ilişkin kira sözleşmesi imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Ambalaj: Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, 2023 ihracat hedeflerinin 10 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye’de yaklaşık 490 milyar dolarlık bir ekonomik hareketin ambalajlarla sağlandığını kaydetti. Türkiye ambalaj sektörünün 2021’de 28 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaştığı aktaran Sarıbekir, “2022’de sektörümüz 180 ülkeye 3 milyon 300 bin ton ambalaj ihracatı gerçekleştirdi ve 7,5 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti. 2022’de sektörümüzün dış ticaret fazlası 2,7 milyar dolar oldu ve ülke ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan dış ticaret açığının kapanmasına sağladığımız katkıyı artırarak sürdürdük. Bununla birlikte, ihracat birim fiyatımızla Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gerçekleştirmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.  Kaynak: AA

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında MARKA.E payları 05/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri) tek fiyat işlem yöntemi tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

SPK’nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Banvit Bandırma (BANVT): 28.02.2023 tarihinde yayımlanan duyuruda, hindi iş kolu faaliyetlerinin sonlandırılmasına karar verildiği açıklanmıştı. Hindi iş kolu faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle, bu iş kolu faaliyetlerinin yürütüldüğü İzmir Akalan Kesimhane Şubesi’nin kapanış işlemleri tamamlanmıştır.

Beyaz Filo Oto Kiralama (BEYAZ): Şirket’in yetkili satıcısı olduğu 5 markada; 2023 yılı ilk çeyreğinde, toplam 2.815 adet sıfır araç satışı gerçekleştirdiği açıklanmıştır.

Çelik Halat (CELHA): Çelik Tel ve Halat Kapasite Artışı ve Modernizasyon (KAM) projeleri kapsamında 1. faz (KAM1) içerisindeki 1. Kademe Tel çekme makinelerinin komple yenilenmesi, yeni ilave 2. Kademe tel çekme makinesi ve tel aktarma makineleri alınması, Patent Galvaniz Hattı modernizasyonu yatırımları için üretici firma Elden Makine ve Otomasyon ile sözleşme akdedilerek yatırım süreci fiilen başlatılmıştır. Tel aktarma makineleri yatırımı ile tel çekme makinelerindeki setup zamanı ve proses firelerinin düşürülmesi ve son kademe tel çekme kapasitesinin %10’un üzerinde arttırılması hedeflenmektedir. Patent Galvaniz Hattı Modernizasyonu ile patentleme kapasitesi %35 oranında, galvanizli tel üretim kapasitesi ise %37 oranında arttırılacaktır. Ayrıca, yapılacak olan bir dizi ekipman ve otomasyon yazılımlarıyla birlikte ürün kalite ve proses iyileşmesi sağlanması, doğalgaz sarfiyatında ise %30’a yakın tasarruf edilmesi hedeflenmektedir. KAM projelerinin 1. Fazının tamamlanmasıyla birlikte nihai ürünlerde ortaya çıkacak kapasite artışı, maliyet düşüşü, kalite artışı ve firelerin azalmasıyla şirketin piyasa şartlarında daha rekabetçi ürünler sunması hedeflenmektedir.

Göltaş Çimento (GOLTS): Şirket Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 3,50TL (net 3,15TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %2,6 olarak hesaplanmaktadır.

Pera Gayrimenkul (PEGYO): Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu’nun 4 Nisan 2023 tarihli kararıyla; Şirketin Ziraat Katılım Bankası’ndan kullanacağı finansmanların teminatı kapsamında, Şirket portföyünde bulunan Sümerpark AVM’nin üzerine 600mn TL tutarında Ziraat Katılım Bankası lehine ipotek tesis edilmesine karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 65 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 234 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa ve orta vadeli tarafta faizlerde yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa ve orta vadeli tarafta 65 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi